ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:80/236)

Ciepła sałatka z młodych ziemniaków, grillowanych szparagów i wędzonej makreli 191

Kilka prostych składników połączonych razem – ugotowanych, grillowanych, świeżych – wyrazisty sos, jajko z płynnym żółtkiem spajające całość. Sałatka na obiad lub lunch, albo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe fragmenty, ości wybieramy. Odstawiamy. SZPARAGI(...)miski z lodem, żeby od razu przerwać proces gotowania. Jajka delikatnie obieramy i przed podaniem kroimy na pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. SOS Wszystkie składniki sosu łączymy w blenderze lub ręcznie – jeśli winegret mieszacie ręcznie, zaczynamy od połączenia musztardy z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cukrem, następnie – stale mieszając ubijaczką balonową – dolewamy powoli oliwę

Karo in the Kitchen
Śledzie z jagodami Goji w sosie śmietanowo-majonezowym 245

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula szklanka wody 1 łyżeczka octu  1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych jagód Goji ½  średniego jabłka 5

kulinarnyswiatdomi
Dorada z grilla z kolorowym sosem 195

Nastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tuńczyk. Sałata. Szparagi. Jajka. Sałatka z tuńczykiem i sosem jogurtowo-musztardowym 397

Takie sałatki jak dzisiejsza lubię za to, że robi się je szybko i z tego co nam wpadnie w ręce. Określam je roboczym tytułem - sałatki "

Smaczna Pyza
Zupa rybna z pomidorami 158

najlepiej malinowy) 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe(...)wywaru rybnego. Przyprawiamy koncentratem, sosem sojowym, sosem rybnym, octem i chili. Dodajmy łyżeczkę cukru, mieszamy, próbujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Zupa prawie gotowa. Przed samym podaniem łososia i dorsza kroimy w grubą kostkę (jeśli zupa ma być podana innego dnia, to nie dodajemy ryb! Potrzebują tylko chwili

Poezja smaku
Sushi: futomaki z tuńczykiem i łososiem 158

łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości(...)serka/majonezu. 5. Na serku/majonezie układamy rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika. 8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy

Cook&Love
Egzotyczne smaki potraw z grilla – wyjątkowe marynaty 135

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marynować w niej wieprzowinę około 4-6 godzin. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru Marynatę przygotować mieszać wszystkie składniki. Egzotyczne smaki

naRuszcie
Sos szczypiorkowy + film 153

Sos szczypiorkowy na gorąco to doskonały i smaczny dodatek do ziemniaków czy makaronów a także ryb, przyrządza się go błyskawicznie i prosto. W moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół(...)szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem cały czas mieszamy żeby uzyskać gładką konsystencje. Dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy. Sos zaciągamy żółtkiem, wsypujemy posiekany szczypiorek, mieszamy doprawiamy solą i cukrem

Smakowite Dania
Sos tahini czyli طحينة 232

wyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa z rybą na ostro 120

puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier

Powiedz dietom nie
Ryba w pomidorach 148

filetów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy)  Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu(...)zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić. Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Po lekkim ostudzeniu polać po rybie. Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć

Di gotuje
Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami 191

kuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy aż czosnek tylko się(...)puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką.   Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy

Karo in the Kitchen
Śledzie z pieczarkami w sosie pomidorowym 9160

Jak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba

Bon Appetit Małgorzaty
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 174

łososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę po obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą(...)garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy

Przysmaki Karolki
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 240

wysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę(...)równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania