Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól
Wino Francja KuchniaW środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne śledziki z sosem musztardowym. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g śledzi matiasów
Tradycyjna kuchnia Kasikorkowego, cytrusów i palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany
Ostra na SłodkoBlueberry Corner by "jagodzianka" Ryby powinniśmy jeść i basta! Orientalny dorsz to świetna odmiana. Warzywa w słodko-kwaśnym sosie świetnie podkręcają smak potrawy. Ten zestaw … Przeczytaj cały artykuł Post Orientalny dorsz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpuszka sardynek w sosie pomidorowym Graal kawałek ogórka szczypiorek rzeżucha cebula oliwka sałata Wystarczy pieknie udekorować na talerzu i Sardynki Graal mogą być wykwintnym pysznym
Gotowanie jest łatwePuszka sardynek w sosie paprykowym Graal 2 łyżki groszku zielonego z puszki pomidor żółty ser podwędzany (rolada Ustrzycka) sałata natka pieruszki dobry ziarnisty chleb Do
Gotowanie jest łatweracji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę
ChilliJemyPopularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Zakamarki mojej kuchnikoniec dodajemy świeżego tymianku.Gotujemy makaron świderki Czaniecki w osolonej wodzie, gdy gotowy, przecedzamy.Przelewamy zimną wodą i natychmiast na talerze. Polewamy sosem i grzybami, posypujemy parmezanem.Troszkę tymianku po wierzchu. Serwujemy jako samodzielne danie lub...z rybą. Ale o tym w następnym poście .Smacznego
Z Kuchni Do KuchniUkłon w stronę Mamy. Już od dawna męczy mnie, bym zrobiła na piątkowy obiad śledzia ,,pod pierzynką,,. Żeby nie powtarzać ciągle tych samych smaków modyfikuję przepisy
Buniabaje w kuchniSzybkie danie makaronowe z delikatnym, kremowym sosem z wędzonego łososia i śmietanki.Składniki na 3 porcje:250 g makaronu pappardelle2 cebule200 g wędzonego łososia200 g śmietany
wyzwania kuchennepodobny do klapsa. Neapolitańskie paccheri są jedyne w swoim rodzaju. Dzieki swoistemu kształtowi i chropowatej powierzchni , bardzo dobrze “ trzymają” każdy, nawet najprostrzy sos, zapewniając niezrównany i niepowtarzalny smak. Paccheri również wyjątkowo smakują nadziewane serem ricotta i szpinakiem, rybą, kiełbaską i grzybami lub mięsnym ragu
Mia Cucina SofietaOstatnio polubiłam przygotowywanie małych nototenii . Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki. Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków. Dziś nototeni towarzyszą pieczarki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniTutaj dostępna:http://www.groupon.pl/deals/krakow/restauracja-vidok/49125105?nlp______________________________________________________________________________________________________Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki!Wątróbka: niesamowicie delikatna , rozpływająca się w ustach , świetnie doprawiona … na świeżym szpinaku z fantastycznym sosem!Pycha! Krem z białych warzyw: delikatny, ale absolutnie nie mdły , kremowy , o wyrazistym smaku … z fantastycznymi chrupiącymi migdałami i grzankami.Również polecamy!Po chwili dania główne.Zrobiłam WOW, gdyż(...)oczywiście na plus! + )...Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół ….Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw.Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość.Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI SOSU(...)Teraz rybe skrapiamy sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.Obkładamy posiekanym koperkiem,posypujemy kolendrą i posypujemy pieprzem.Na wierzch układamy pokrojona w plastry marchewki i ziemniaki.Spryskujemy oliwa truflową . Rybę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 25-35 minut w temp. 180 St. C.Pod koniec pieczenia posypujemy serem i zapiekamy 6-8minut
w mojej kuchnimnie te pyszne rolki podane nawet bez mięsa na kolorowej komosie ryżowej czyli quinoi z jakimś sosem do grilla satysfakcjonuje mnie kompletnie.Mogą być jednak dodatkiem do mięsa i podane do kiełbaski z grilla czy innego mięsiwa a nawet ryby. SKŁADNIKI: 2-3 bakłażany krążek twardego sera feta lub paneer 2-3 łyżeczki ziaren czarnuszki podprażonej na suchej patelni(...)garść korzonków (u mnie korzonki rzodkiewki) oliwa lub olej do natarcia sól i pieprz do smaku dodatkowo: mix żółtej,czerwonej i czarnej komosy ryżowej dowolny sos grillowy na pomidorach lub ketchup Wykonanie: Oberżynę obrać pozostawiając jednak gdzie nie gdzie paski skórki.To nie spowoduje,że oberżyna w trakcie rolowanie "rozejdzie się" Posypać oberżynę solą z obu stron i odłożyć
Sztuka gotowania w/g Samirysmak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu odrobina pieprzu Przygotowanie: Puszki z tuńczykiem i kukurydzą otwieramy
KasiaiKrzysiu.pllubię, więc pcham gdzie się da). Można też zastąpić sosem sojowym. mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 4 ziela angielskie 4 liście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało(...)ewentualnie doprawić jeszcze do smaku Masło rozpuścić na patelni dodając wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rybę i krewetki i podsmażać energicznie mieszając ok. 1 minutę. Całość wrzucić do gotowego wywaru i gotować jeszcze ok. 3 minut. Opcjonalnie dodać do zupy łyżeczkę sosu orientalnego bądź sosu sojowego. Podawać z zapiekaną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym, posypaną suszonymi ziołami. Gwarantuję, że kubki
gutfutDziś kolejny przepis na moje ukochane małże! Uwielbiam je za smak, szybkość przygotowania, jak i za wartości odżywcze i niską kaloryczność Tym razem proponuję je w
karmelowyszaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z sosem i olejem. Łososia umyć, osuszyć, zdjąć skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe umyć. Na patyki do szaszłyków nakładać
Pełny talerzpęsetą przed przyrządzeniem ryby? Oczywiście! Proste i smaczne danie w postaci małych, smakowitych kuleczek z mięsa ryby, ugotowanych na parze. To jest lepsze niż mielony! 😉 Nie rozumiem do końca, dlaczego tak jest, […] Artykuł Pulpeciki z dorsza w sosie paprykowo-pomidorowym -> dzieci to lubią! pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkasztbulion warzywnyfilety rybne o białym zwartym mięsie -250 gprzyprawa do ryb-1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut
Kuchnia Danusiwarzywa zmiękną. Wymieszać ze sobą śmietanę, musztardę i mąkę. Doprawić gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy. Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem. Piec
Mama Gotujezawrzeć w następujących punktach: dostarczenie organizmowi dobrych kwasów tłuszczowych, przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczów zwierzęcych (zawierają nasycone kwasy tłuszczowe), ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii, zwiększenie spożycia warzyw, owoców i tłustych ryb (dobre tłuszcze nienasycone). Jak oniżyć cholesterol? Dobre zestawienia pokarmowe. Ale już dużo rzadziej mówi się o znaczeniu odpowiednich zestawien pokarmowych . Bo choć powszechnie wiadomo, że dobra dieta (dieta dobra(...)zmniejszy az o 22% ryzyko wystąpienia chorób krążenia, czerwony pomidor , ze względu na zawarty w nim likofen, który znakomicie chroni serce. Sos pomidorowy, przecier czy koncentrat zawierają go jeszcze więcej. Odpowiednie tłuszcze : Tu ważne miejsce zajmują tłuste ryby . Według danych dzienne spożycie 30-100 g ryb zmniejsza o połowę ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Szczególnie zaleca się ich regularne
MODA NA BIOstosowanym do deserów. Dodaje również rewelacyjnego smaki wielu mięsom, może być również składnikiem wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie: Filety z łososia umyć
naRuszcieOstatnio jem zdecydowanie więcej ryb, z czego jestem oczywiście bardzo zadowolona, ale chętnie wracam do mojego ukochanego kurczaka. Mało to wyszukane, ale naprawdę uwielbiam drób i to prawie pod każdą postacią. Chyba tylko za skrzydełkami nie przepadam. Zresztą raczej z powodów praktycznych aniżeli za sprawą ich walorów smakowych. I tak, po kilku rybnych daniach wpadł mi do głowy pewien(...)pieprzem, odstawiamy na ok. 10 min. do lodówki. W tym czasie w głębokim rondlu na 1 łyżeczce oleju podsmażamy cebulkę, którą następnie zalewamy passatą pomidorową i 1 szklanką wody. Sos doprawiamy solą, pieprzem i płaską łyżeczką cukru. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Z mięsa lepimy spore klopsiki i obtaczamy w mielonych płatkach (lub bułce tartej). Smażymy krótko
Ratunku obiad