Nadrabiam wielkanocne zaległości. Przepis Adama Chrząstowskiego (nic nie zmieniałam, więc cytuję za autorem). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »
Przepisy Aleksandrytrzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny(...)pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty
Karo in the KitchenNigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina
Monia miesza i gotujeŚledzie w sosie salsa to idealna przekąska na wigilijny stół. Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw zasmakują pewnie nie jednemu z Was :) Więcej przepisów
Kulinarne Przeboje1 placek tortilla 1 puszka Filetów pstrąga w sosie paprykowym Graal 100 g brukselki Brukselkę oczyścić , zalać wodą i ugotować do miękkości , ok 10-12 min
Gotowanie jest łatweMakaron ...makaron...uwielbiam makarony z różnymi sosami-czasem myślę że, powinnam była urodzić się we Włoszech......To szybkie i łatwe danie obiadowe, czy nawet ciepła kolacja
Wanilia i KardamonKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili
Polska ZupaBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki
wyzwania kuchenneŁosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie, a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)kapary, 6 pomidorów suszonych, 1 duża łyżka masła, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 6 marynowanych papryczek peperoni czereśniowych. Przygotowanie: Do sosu sojowego, dodajemy zmiażdżony 1 ząbek czosnku, miód, szczyptę papryki, sok z limonki, musztardę i dokładnie mieszamy. Łososia obtaczamy w sosie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Na patelni przypalamy 2 ząbki czosnku
Moniki SmakołykiCzy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie
Codzienna kuchnia niecodziennaSos chrzanowy ma dla nas kilka niezaprzeczlnych zalet: - jest bardzo łatwy do przyrządzenia - nie jest pracochłonny (czas przygotowania to około 15 minut) - pasuje do wielu dań m.in. z drobiu, wołowiny, ryb, jajek - można go podawać na ciepło i na zimno Składniki - wariant pierwszy 100-150 g ostrego tartego chrzanu 200 g gęstej śmietany minimum 18% 1/2 szklanki(...)rosołu lub bulionu wołowego lub wywaru warzywnego (może być więcej, jeśli sos ma być rzadki) 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 1 niezbyt czubata łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki wody sól i pieprz (najlepiej biały), ewentualnie szczypta gałki muszkatołowej do smaku lub sproszkowanej gorczycy ewentualnie koperek do dekoracji ewentualnie kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Rosół
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe papryka ostra i słodka w proszku do smaku sól pieprz olej Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy widelcem. Drobno kroimy cebulę i szklimy ją na 3 łyżkach oleju. Obraną marchew ścieramy na tarce. Drobno kroimy paprykę, papryczki chili, czosnek(...)angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż i mięso z ryb. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy do smaku
Smakowity Blog KulinarnyZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g
My Culinary Arttatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką
królestwo garówIdealne do obiadu z dodatkiem mięsa, ryby i surówek/sałatek, buraczków. Można je też później odsmażać na rumiano i podawać z ulubionym sosem lub cebulką ze skwarkami. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól Wykonanie: Ziemniaki obierz, połowę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a drugą połowę utrzyj na drobnych oczkach na tarce, odstaw
Zasmakuj Kuchni