dobry sklep rybny, gdzie będę miała pewność, że ryby są świeże. Na razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy
chwile dla mnietrzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny(...)dodatek cukru sprawia, że pozostaje bardziej chrupka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Siekamy je drobno. Do jajek dodajemy oliwę, dwie łyżki dobrego octu z białego wina, mieloną paprykę. Doprawiamy sos lekko solą i mocniej pieprzem. Fasolkę odcedzamy. Gdy lekko przestygnie kroimy ją na 2-3cm kawałki. Dodajemy do niej posiekane drobno fileciki anchois, pieprzymy. Frankfurterki kroimy drobno i dodajemy
Karo in the Kitchennaprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej zamarynowalam go w imbirze z kolendra.Tak przygotowany dorsz jest pelen smaku i delikatnego, egzotycznego aromatu.Wazna informacja dla wszystkich,ktorzy jednak za rybami nie przepadaja.Dorsz w tym wydaniu calkowicie jest pozbawiony rybiego,tranowego posmaku.Zapraszam do przepisu.Skladniki:2 porcje dorsza1 zabek czosnku2(...)kawalek imbiru1 lyzeczka nasion kolendryoliwa lub olejsok z cytrynysol200-220 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)szczypta soli, 1 lyzka sosu rybnegoPrzygotowanie :dorsza umyc i osuszyc.Skropic sokiem z cytryny i posolic.Rozetrzec w mozdzierzu 1 lyzeczke kolendry.Imbir i czosnek obrac i pokroic w drobna kostke.Oblozyc dorsza nasionami kolendry,czosnkiem i imbirem.Przykryc folia i odstawic na 2 godzinyugotowac makaron wg instrukcji na opakowaniurozgrzac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Od kiedy wróciłam z wakacji mam dużo większą ochotę na makarony … ryby i warzywa.To chyba dobrze , bo jak wiecie mój sposób odżywiania do te
Ostra na Słodkowłoskich i rodzynek. SŁONE I KWAŚNE PRZEKĄSKI: - drożdżowe pierożki z pieczarkami (to nasz wkład), - pizzerenki z sosem mocno pomidorowym (to też nasz wkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmarchewki, 3 ogórki gruntowe, 1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę, ogórka oraz paprykę należy pokroić na cienkie, podłużne paseczki. Liście(...)doprawić całą pieprzem do smaku. Łososia podzielić na porcje, następnie każdą z nich ułożyć na jarmużu, dołożyć paseczki warzyw i całość zwinąć dokładnie w rulonik. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego
Plate of Joy; ach te tuńczyki, anchovies. Sama Katalonia jest też podzielona – na wybrzeżu, co zrozumiałe, kuchnia opiera się na rybach i owocach morza. Zaś głąb lądu to królestwo mięs i kiełbas. A na koniec przepis! Do przygotowania hiszpańskiego sosu pomidorowego potrzebujemy: – 2 puszki pomidorów – papryki grillowane (daję zazwyczaj 2-3 sztuki, mogą być ze słoika) – oliwki
Szybko Tanio Smacznieczyścimy i nacinamy skórę. Do środka ryby dajemy po 1 łyżce marynaty, a pozostałą częścią nacieramy boki ryby. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami np. brokułami i pomidorami i pieczemy 25 minut. Podajemy z sosem tzatziki
Kuchnia Bon Appetitnałóż po jednej łyżeczce śmietany z wasabi. Ułóż na wierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDelikatne mięso w kremowym sosie. Składniki 40 dkg fileta z indyka 150 g krewetek 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1/2 łyżeczki przyprawy korma curry
czarrna od kuchniW poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszne śledzie w sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI
Tradycyjna kuchnia KasiLubicie łososia? Ja bardzo. Tym razem przygotowałam go wraz ze zdrowymi frytkami z batatów. Chilli dodane zarówno do ryby, jak i frytek, nadało wyrazistości i świetnie rozgrzewało. Danie było delikatnie ostre – w sam raz. Można pominąć dodatek chilli, jednak dla mnie bez niego słodkie ziemniaki są… zbyt słodkie. Taki obiad oprócz świetnego smaku ma inną zaletę(...)mieszamy. Wlewamy marynatę do foliowej torebki. Wkładamy do środka rybę. Potrząsamy dokładnie torebką, aż cała ryba będzie w przyprawach. Na ostatnie 10 minut pieczenia batatów (po 20 minutach) układamy na frytkach rybę. Pieczemy 10 minut. Od razu podajemy. Łosoś z frytkami z batatów może być podawany sam lub z sosem jogurtowym. Post Łosoś z frytkami z batatów pochodzi z bloga
Poezja smakuczasie drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem wszystkie białe, gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Rybie roladki wyciągamy z piekarnika. Na talerze układamy cząstki grejpfruta, obok układamy dorszowe roladki a następnie polewamy je sosem z granatu i chilli. Podajemy razem z ryżem, białym lub brązowym, albo z innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz