obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki
Kuchnia u KrysiBłyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha
codojedzeniaSmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest
Ogrodnik w podróżypietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchengrillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb
Czerwień i błękitchrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek
My Chcemy JeśćBardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim
Kuchnia z widokiem na ogródrozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem
W kuchni wieczoremFolię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz), ale możecie do niej
Sagneska - gotowanie i lifestyletwardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem
Smakowity Blog KulinarnyLubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli
Buniabaje w kuchniPost Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSkładniki na 4 porcje:Tuńczyk z puszki 140g (musi być w kawałkach, nigdy nie używaj rozdrobnionego)1 cebula2 ząbki czosnkuOliwaPomidory z puszki 400g2 łyżki koncentratu
Smakowity Blog KulinarnyJest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można
Zgrabne GotowanieDziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri(...)łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie natki pietruszki albo kolendry, oliwy z oliwek, octu winnego i czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie. Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na warsztatach QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim. teraz postanowiłam je przygotować
Kulinarne przygody GatityPstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy(...)trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami
https:KKuchniaMniamgaram masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno, na potrzeby zaspokojenia swoich ( i nie tylko) kubków smakowych pod względem kuchni hinduskiej. Danie
Calzonella.comłyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Dodatkowo zapiekana bułka z masłem, czosnkiem i koperkiem , przez 5min(...)Czas przygotowania ok 45minut Zapiekanie 30minut Sałatka zielona z sosem vinegret
Kuchcikowoasi...Kawałek mniesól, pieprz, oraz słodką śmietanę, całość trzymamy na patelni aż sos zgęstnieje. Na rozgrzanej, drugiej patelni rozpuszczamy trzy łyżki masła z łyżką oliwy, czekamy, aż patelnia stanie się naprawdę gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła). Następnie przesmażamy rybę ( wyciągniętą z lodówki i obsuszoną papierowym ręcznikiem), pamiętając, aby zawsze zacząć
Miód i pieprzsię ryby a nawet próbowałam sama coś złowić. Ta sztuka jednak zupełnie mi się nie udała, ale dzięki organizatorom i gospodarzom do domu nie wróciłam z pustymi rękami przywożąc pięknego jesiotra. Ryba była jak na ten gatunek nieduża bo ważyła ok. 2 kg. To jednak pozwoliło mi na przygotowanie dwóch porządnych obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym
Smaczna Pyzasól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione(...)ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż pod przykryciem na ok 15-20 minut a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sos: Na 0,5 kg ryżu dodaję: 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę
The Sweet Damselniej rozsmakowałam :) Dzisiaj zaproponuję ciekawy przepis na tilapię zapiekaną w porach, marchewce i płatkach migdałowych w sosie z dodatkiem śmietanki kremówki. Filety wymyć, oprószyć solą i i odstawić na 10 minut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej - na płasko). Pora opłukać(...)drobną kosteczkę. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pora z czosnkiem. W międzyczasie obrać marchewkę i starkować ją na tarce z grubymi oczkami. Po 2-3 minutach dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowanym sosem zalać tilapię. Posypać płatkami migdałowymi. Całość piec przez
Świat Domowej Kuchni