obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki
Kuchnia u KrysiBłyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha
codojedzeniaSmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest
Ogrodnik w podróżyryby, stąd też zaopatrzyłem się w kilka gatunków wędzonych. Do tej sałatki można wykorzystać każdą wędzoną rybę. Ja wykorzystałem karmazyna. Składniki: opakowanie sałat (rukola, cykoria) 1 papryka czerwona 2 ogórki zielone wędzona ryba (karmazyn, ale może być inna) koperek Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Rybę dzielimy na kawałki. Koperek kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Sos
tojestpyszne.blogspot.compietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchengrillować aż zmiękną i zrumienią się. W tym czasie rukolę umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzach. Na wierzch wyłożyć warzywa, polać schłodzonym sosem. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb
Czerwień i błękitchrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką. Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek
My Chcemy JeśćBardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera
Kuchnia z widokiem na ogródKolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim
Kuchnia z widokiem na ogródrozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem
W kuchni wieczoremFolię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz), ale możecie do niej
Sagneska - gotowanie i lifestyletwardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyryby i układamy na jej wierzchu.6. Dokładnie zawijamy rybę w folię tak, aby łączenie było na górze, żeby masło nie wypłynęło. Każdą rybę zawijamy osobno, następnie układamy je na blaszce i wkładamy na 20 - 25 min do rozgrzanego wcześniej piekarnika.I gotowe:) Mimo że w samej rybie jest już czosnek ja lubię podawać ją jeszcze z mocno czosnkowym sosem
Kraina Tysiąca SmakówLubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli
Buniabaje w kuchniPost Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje