ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:76/236)

Kotleciki z dorsza 255

samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem, tak aby mleko przykryło całą rybę. Mleko delikatnie solimy i pieprzymy. Włączamy ogień i gotujemy rybę przez 5-7 minut od momentu zagotowania(...)mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą

Poezja smaku
Ryba inspirowana orientem 168

ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2  tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla Rybę myjemy i osuszamy, jeśli jest mrożona musi być dokładnie rozmrożona i osuszona. Do pojemnika wrzucamy składniki marynaty i nacieramy nimi rybę z każdej strony. Ja do swojej ryby używam zalewy z oliwek nadziewanych(...)Pieczemy przez 5 min z jednej i drugiej strony. Po tym czasie włączamy funkcję grilla na 2 min. Aby stała się chrupiąca od zewnątrz. Na tym etapie nie zostawiamy ryby "samej", bo może bardzo łatwo sie przypalić, Wyciągamy z piekarnika i pozwalamy odpocząć przez kilka minut, W czasie gdy rybka siedzi w piekarniku zajmujemy się warzywami. W woku rozgrzewamy

Kuchnia od dwojga
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 210

mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym 377

Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel

Jaglusia
Sałatka z makaronem, szynką i papryką 204

obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację     Składniki: 300 g makaronu kokardki

Kuchnia u Krysi
Tagliatelle z krewetkami 181

Błyskawiczne tagliatelle z krewetkami i koktajlowymi pomidorami. Idealne danie na upały! Szybkie i łatwe do przyrządzenia. Krewetki uwielbiam, a makaron z krewetkami to po prostu pycha

codojedzenia
Smażone rolady śledziowe do słoika 159

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest

Ogrodnik w podróży
Zupa z łososiem 134

pietruszkę ,seler i ziemniaki kroimy w kostkę ,pora kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Sos chrzanowy 164

chrzanowy to super sos. Jest łatwy, szybki i uniwersalny. Można go podawać do pieczonych mięs, ryb lub z ulubioną sałatką.  Składniki 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 ząbek czosnku sok z 1 cytryny sól ziołowa śródziemnomorska pieprz świeżo mielony Do jogurtu naturalnego dodajemy łyżkę chrzanu i mieszamy. Z cytryny wyciskamy sok i dolewamy do jogurtu. Czosnek

My Chcemy Jeść
Pasta twarożkowa z rybą 209

Bardzo smaczna pasta, pasuje zarówno na śniadanie jak i na kolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka śledziowa pyszna, szybka, bez zbędnych dodatków 315

Kolejna potrawa w mojej kuchni, której nie trzeba dosalać, doprawiać i dodawać różnych zbędnych składników. Sałatka śledziowa, w której czuć smak wszystkich składników,oczywiście po odpowiednim

Kuchnia z widokiem na ogród
Sole Meuniere 167

rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą natką pietruszki i polać przygotowanym cytrynowym sosem

W kuchni wieczorem
Łosoś pieczony w folii 349

Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt naturalny, koperek, sól, pieprz), ale możecie do niej

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Pasta kanapkowa z tuńczyka 176

twardoząbek czosnku, drobno posiekanyłyżka drobno posiekanej cebuliłyżka majonezu lub gęstego jogurtułyżeczka ketchupusól, pieprz do smakuTuńczyka trzeba starannie odsączyć z wody (sosu). Jajko drobno pokroić lub zetrzeć na tarce i wymieszać widelcem z rybą. Dodać czosnek, cebulę, majonez, ketchup i mieszać, aż wszystkie składniki połączą się i powstanie jednolita pasta. Na koniec przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pierś z kurczaka na parze w sosie jabłkowo-imbirowym 251

Lubię mięso ( ryby) gotowane na parze pod warunkiem , że nie są robione wg obsesyjnej zasady trzymania się ,,jałowości" tych potraw ( zero tłuszczy, zero soli

Buniabaje w kuchni