dusić z resztą warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić. Na koniec do warzyw dodajemy ryż i rybę, Dobrze studzimy i przekładamy do zamkniętego pojemnika aby składniki się przegryzły. Można jeść już po godzinie ale najlepiej smakuje na drugi dzień
sierotka maRysia w kuchniwiększym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce.Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około(...)minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby
Mania Gotowaniażadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości i zupełnie nie rozumiem dlaczego(...)Morska . Tak nazywam teraz wytrawną kuchnię szwedzką. Nie tylko dlatego, że zajadałam się pysznymi owocami morza i rybami, ale także dlatego, że wiele jej dań miałam okazję smakować dosłownie na morzu, czyli w doskonałych restauracjach na obu promach. Tatar z łososia serwowany z małżami na ciepło w drodze Szwecji był dla nas później inspiracją podczas warsztatów kulinarnych
KUCHARNIAdokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier(...)skórką z limonki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy. Groszek podgotowujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkodokładkę. Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6-8 szt ) * filet z białej ryby np. dorsz – 300 g * groszek zielony – ok. 100 g ** * czerwona pasta curry – 1 łyżka * sos rybny – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * mąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier(...)skórką z limonki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy. Groszek podgotowujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkojest to metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna 3 dag mąki
Tradycyjna Kuchniapieczony szczupak Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli. składniki na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina białego garść
Kulinarne Inspiracjeryby w porach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę. Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Polej pstrągi sosem i podawaj
Gotuj Sam!Podstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka
Zasmakuj KuchniKrewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo
Poezja smakusłoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna
Karo in the KitchenSmaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem
R'n'G Kitchenprzepis na fantastyczną przekąskę na ciepło! Idealna na Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną
Ostra na SłodkoPyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5
Bajeczna Kuchniadusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
R'n'G KitchenSos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak
sierotka maRysia w kuchniręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą
Dzieje kuchennej Wiewióry