sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej soli morskiej 40 g brązowego cukru 1 duży burak, starty na tarce Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu(...)lepiej się przegryzą. Wkładamy do lodówki na 2 dni. Po 48 godzinach marynowania rozwijamy łososia z folii, zdejmujemy całą marynatę. Papierowym ręcznikiem czyścimy rybę z resztek soli. Kroimy ostrym nożem w plasterki. Z podanych składników przygotowujemy sos. Gravlax jest pyszny solo, ale można też podać go z sosem, koperkiem, pestkami granatu. Polecam na kromce świeżego chleba
Smakowity Blog KulinarnyPrzepyszna, orientalna zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, mango, batatem i rybą. Zupa z dużą ilością imbiru, przypraw, delikatnie pikantna. Lekka a zarazem sycąca, czyli tak jak lubię najbardziej. Lekko słodka za sprawą mango i pożywna dzięki batatowi. Smaczna i rozgrzewająca propozycja na jeszcze wietrzne dni. Składniki (na 2 -3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa(...)paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango oraz rybę. Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe. Próbujemy zupę i doprawiamy ewentualnie jeszcze większą ilością sosu sojowego
Mango Papajarobić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A teraz gotuję zupę mimo tego, że rybę smażę. Okazuje się, że na prawdę wystarczą okrawki jakie zostają przy filetowaniu ryby , trochę ziół , warzyw , przyprawy i pomysł by ugotować pyszną zupę do popijania II Dania . Możliwości komponowania smaków
Buniabaje w kuchnizafundowałam sobie niewielką namiastkę tego, czego od samego rana tak bardzo pragnęłam. Sałatka szybka, ciekawa w smaku i oryginalna. Sycąca, dzięki groszkowi ( w końcu to dużo białka) oraz rybie, bogactwie kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego mózgu, dobrej koncentracji i logicznego myślenia. Ponadto pietruszka - czyli bomba witaminowa, z naciskiem na literkę C oraz cebula, działająca bakteriobójczo i bakteriostatycznie(...)świeży groszek) pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny
W kuchni Karmel-itkiMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy
Kuchnia MagdaLenyryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby
Plate of JoyJest to jedynie nasza propozycja podania takich szparagów, w przyrządzeniu możecie zabawić się kreatywnością i zamienić składniki na Wasze ulubione np. filet z innej ryby, szynkę szwarcwaldzką, zielone szparagi, paski cukinii lub awokado, do sosu dodać mozarellę lub musztardę, świeży koperek lub inne ulubione zioła: do odważnych świat należy
Symfonia Smakówcebulowy z karmelem według Anieli Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka(...)niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy
e-PrzepisyKulinarneburaki - ryba musi być pokryta równomiernie Delikatnie ugnieść, skropić wódką i posypać koperkiem. Na koniec posypać łososia otartą skórką z cytryny, i szczelnie owinąć naczynie folią spożywczą. Na wierzchu należy położyć mniejszą tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć , kamieniem, butelkami z wodą. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać(...)mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami oraz na grzankach. Smacznego
Stare Garynaszych ulubionych ryb. Najczęściej na talerzu ląduje smażony w panierce, ale tym razem postanowiłam przygotować go zdrowiej, w pysznym, lekko pikantnym sosie paprykowo-pomidorowym. I chyba wyszło pysznie, bo córka stwierdziła że dawno tak dobrej ryby nie jadła. Zapraszam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikświeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej z kaszą jaglaną i mięsem z indyka z sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też(...)fachu ! Kawa Inka tego dnia może nie grała pierwszych skrzypiec, ale niewinnie i po cichutku wkradła się niemal w każde danie. Ryba oprószona Inką bezglutenową zyskała nowy wymiar smaku. Zaś dodatek kawy w sosie i gulaszu nadały im głębi... Pysznie było, tyle powiem. Lubię eksperymenty, lubię nowe smaku i nie grymaszę, gdy dostaję pierogi przygotowane z mąki gryczanej. I choć
kolorowotorcikowoholenderski jest sosem na bazie żółtek i masła. Świetnie pasuje do warzyw,ryb i jajek. Również jest doskonałym dodatkiem do wędlin. Składniki: 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Masło roztopić i mocno zagrzać. Żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem dobrze ubić na puszystą masę. Nie przestając ubijać powoli cienkim strumieniem(...)wlewać do żółtek gorące masło. Ubijać aż sos zgęstnieje
Mama GotujePrzepis na te śledzie stary jak świat i znany chyba w całej Polsce.U mnie już od lat gości na stole nie tylko w czasie Świąt.Śledzie
Ostra na SłodkoDawno nie było żadnej ryby na blogu. Trzeba więc to naprawić. Dzisiaj prosty łosoś z piekarnika. ładny kawałek łososia marynata : 2 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirinu lub innego japońskiego wina do gotowania 1 łyżka octu winnego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka cukru 2 ząbki czosnku dodatkowo : sezam
Polska ZupaMogę przygotować kaczkę, odfiletować rybę ale aż wstyd się przyznać, że największym problemem dla mnie było jeszcze niedawno... przygotowanie sosu! Albo czegoś dodawałam zbyt dużo, albo mi się nie chciało... z odsieczą przyszedł mój "teść" i od tego czasu nie wyobrażam sobie sałatki bez tego sosu! Sos ten należy do klasyki i jest znany w każdej kuchni. (podobno też pomaga
Kitchens Alphabet