ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:68/236)

Pstrąg duszony w porach 119

ryby w porach po około 10 minut  z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę. Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Polej pstrągi sosem i podawaj

Gotuj Sam!
Avgolemono - grecka żółta zupa z kurczaka z cytryną 153

Podstawą sosu / zupy avgolemono jest aromatyczny bulion warzywny lub mięsny, zagęszczony zawsze jajkami i cytryną. Taki żółty słoneczny sos może być serwowany z klopsikami, kurczakiem, jagnięciną, warzywami, rybą lub ryżem (ewentualnie także z drobnym makaronem w kształcie ryżu). Składniki: 1,5 l bulionu z kurczaka i warzyw 0,5 szklanki ryżu 3 jajka

Zasmakuj Kuchni
Krewetki w sosie maślano-czosnkowym 300

Krewetki w sosie maślano-czosnkowym to klasyk, któremu trudno się oprzeć. Ja zajadam je najczęściej z makaronem, ale idealnie sprawdzi się też świeża, chrupiąca bagietka. Bardzo

Poezja smaku
Makaron z tuńczykiem – włoski obiad w 15 minut 176

słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce skórkę. Potrzebna

Karo in the Kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 1411

Smaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb.  Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula    Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem

R'n'G Kitchen
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 637

przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło! Idealna na Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę, a domownicy z przyjemnością sięgną

Ostra na Słodko
Śledzie po cygańsku 508

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5

Bajeczna Kuchnia
Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 289

dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

R'n'G Kitchen
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 182

Sos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak

sierotka maRysia w kuchni
Domowe paluszki rybne czyli Srodowe Rybki odc.57 211

ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki i świeży pomidor z oliwą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po włosku. 170

połówkami pomidorków. Ryby posypać solą, pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka wiosenna 121

pół. Warzywa dodajemy do mieszanki sałat. Składniki do sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, zioła, pieprz i sól mieszamy w shakerze. Polewamy taki sosem sałatkę i mieszamy. Idealnie pasuje do mięs czy ryb, trochę wiosny w środku zimy

Aga w kuchni
Fish & chips. 101

folii, polewamy oliwą, posypujemy wegetą oraz pieprzem cytrynowym Skworcu. Na drugiej blaszce wykładamy frytki i polewamy niedużą ilością oleju. Wszystko wstawiamy do piekarnika, aż ryba się upiecze, a frytki zarumienią. W międzyczasie robimy sos czosnkowy.  2 łyżki śmietany, 2 łyżka majonezu i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - dokładnie mieszamy. Frytki wysypujemy na papierowe ręczniku, odsączamy z tłuszczu i można

Brzuszki Łakomczuszki
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym 317

Łosoś jest niezwykle uniwersalną rybą, ma przyjemny zapach, piękną barwę i nadaje się do różnorodnej obróbki. Właśnie ta uniwersalność sprawia, że mając za bazę łososia otrzymujemy niezwykle szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Zapraszam na szybki i pyszny makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Gdy za drzwiami są już goście, a my nie wiemy co przygotować, zapewniam, że tym prostym daniem zaskoczymy

Mia Cucina Sofieta