ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:69/236)

Sos pomidorowy do pizzy 200

Sos pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.     Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda    Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką(...)ostrą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.    Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.    Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Czarny makaron z łososiem 164

Zapraszam na niedzielny obiad , czarny makaron z łososiem. Uwielbiam kolorowe dania! Przyznacie, że temu barw nie brakuje. Czarny makaron pasuje świetnie do ryb i owoców

codojedzenia
Karnawałowy konkurs z Kikkoman i TABASCO® 152

TABASCO® Dziś mam dla Was konkurs z rewelacyjnymi sosami, ale zanim przejdę do szczegółów chciałam Wam opowiedzieć o nich kilka słów. Sos sojowy Kikkoman to uniwersalna przyprawa, która urozmaici mnóstwo potraw. Możemy go dodać do ryby, mięsa, sałatki, warzyw, dania głównego, a nawet deseru. I nie ma znaczenia czy nasze danie pochodzi z kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej, niemieckiej czy amerykańskiej(...)Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman jest wytwarzany z 4 składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Do produkcji używa się wyłacznie ziarna soi bez GMO. Sos jest wytwarzany zgodnie z japońską tradycją w oparciu o nieskrócony proces warzenia, który trwa sześć miesięcy. W czasie warzenia nie dodawane są do niego żadne chemiczne składniki, dzięki temu ujawniają się dotąd ukryte

Kulinarne przygody Gatity
Tajlandia od kuchni 179

rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko(...)krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko-kwaśno-pikantna z dodatkiem

Zawsze głodna!
Łosoś teriyaki 288

łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę  (około 3 cm) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy

Mania Gotowania
Tuńczyk w kokardkach 250

Światła nawet nie ma!Ale i z tego da się coś zrobić.Szybko i smacznie.Przedstawiam Wam: Tuńczyk w kokardkach puszka tuńczyka w sosie własnym połowa puszki kukurydzy mała czerwona cebula, łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb (Prymat) kilka liści świeżej bazylii makaron kokardki pieprz, sól łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany 12% ząbek czosnku Gotujemy makaron al dente(...)czasie kiedy makaron się gotuje, przygotowujemy sos z tuńczyka. Tuńczyka razem z sosem dajemy na patelnię, lekko dusimy na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę i tak dusimy ok. 5 minut mieszając co jakiś czas. Przekładamy nasz sos do garnka dodajemy łyżeczkę koncentratu (dla mnie najlepszy jest Pudliszki), dodajemy jogurt naturalny, śmietanę

Kuchnia moimi oczami
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 153

Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie . Przygotowując te śledzie na warsztatach świątecznych z przyprawami Galeo nie byłam przekonana, że będą mi smakować, gdyż nie przepadam za solonymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 172

Sos teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka

Rozpustne gotowanie
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 180

jesz. Tak, bo jestem semilaktoowowegetarianką (ha, spróbuj to wymówić szybko!), a więc nie jem tylko mięsa, żelatyny, mięsnych bulionów, smalcu czy sosów na bazie mięsnego tłuszczu. Spożywam pochodzące od mięsa pokarmy: jaja, miód, nabiał (laktoowowegetarianizm) plus rybę przekąszę czasami (semiwegetarianizm). Według zafiksowanych na punkcie swoich poglądów osób, nie mogę się nazywać wegetarianką, bo jem żywe stworzenia! No cóż, rośliny też

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym 231

Spaghetti z tuńczykiem i papryką w sosie pomidorowym...Długie nitki makaronu oblepione mocno czerwonym, pomidorowym sosem.Dodatek kawałków tuńczyka, papryki i cebuli.Całość przyprawiona tymiankiem i koperkiem.Zapraszam

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym 260

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym...Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti.Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów.Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany.Pyszne, proste

Gospodyni Miejska
Fritata z wędzonym łososiem 118

razu przystąpiłam do działania. Dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita  frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja! 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100g wędzonego łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i przesmażyć(...)maśle. Gdy się lekko zrumieni dodać łososia i smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne w sosie pomidorowym 193

ryba 2 jajka  sól, pieprz cebula tłuszcz do smażenia bułka tarta lub kasza manna         Składniki na sos: 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, jeśli za mało użyć dwie 4 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia 120 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka tymianku  liść laurowy, sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Mięso z ryby(...)tartej lub kaszy manny - wymieszać dokładnie Pozostawić na chwilę, by składniki dobrze się połączyły Formować małe płaskie kotleciki i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano Przygotować sos; cebulę i czosnek pokroić drobno i przesmażyć na gorącym tłuszczu, aż się lekko przyrumienią Dodać przecier pomidorowy, bulion, liść laurowy i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem Sos gotować

Proste Potrawy
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z salsą truskawkową 162

wykwintne. Składniki na dzisiejsze danie są bardzo proste, ale ich połączenie zaskakujące. Zapraszam na pysznego soczystego łososia pieczonego w niskiej temperaturze z cytrynowym sosem oraz aromatyczną truskawkową salsą, która doskonale komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram filetów ze świeżego łososia, 3 cytryn, 500 gram truskawek, pęczka natki kolendry, 2 łyżek miodu, 6 łyżek(...)dania rozpocząłem od zamarynowania ryby. Do dwóch łyżek oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę otartą na tarce o drobnych oczkach z jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej

Wyprawy kulinarne
Złociste plaże = złocista sola 168

się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;)Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać w najbliższym czasie, bo, jak już pisałam, odkurzyłam jej książkę kucharską oraz, nieoczekiwanie, wpadłam w sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina(...)patelni rozgrzej tyle oliwy, by pokryła dno warstwą 2-3 mm. Usmaż filety w 1-2 minuty, by panierka była chrupka, a ryba w środku mięciutka. Przed podaniem rozłóż filety na ręczniku papierowym, by obciekły. Podawaj z sosem tatarskim i czym chcesz: sałatą, ziemniakami, fasolką szparagową lub jajkami przepiórczymi. Smacznego

Gotowanie to kochanie