ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:71/236)

Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z brokułami 334

były dość twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor

Mania Gotowania
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 154

Zobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są

naRuszcie
Łosoś z czerwonym pieprzem, fenkułem i sosem pomarańczowo-śmietankowym 206

Delikatny filet z łososia z czerwonym pieprzem, lekko chrupiący, przysmażony koper włoski (fenkuł) i sos na bazie soku z pomarańczy i kremówki. Smaczny, niebanalny pomysł na

Oryginalny smak
Śledzie w pomidorach 146

nichstaramy się ich nie kupować.Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym.Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy.Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące.Tak przygotowane ryby smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron.Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu(...)pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia.Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników.Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który robię w/g przepisu http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html                              Jeszcze gorący sos chwilę blenduję ,ale nie jest to obowiązkowe.Na każde pół litra sosu

Pasje Jolki
Miętus z kwaśnymi grzybami 244

Miałam kupionego miętusa i zastanawiałam się jak go zrobić ( ostatnio był chyba w sosie koperkowym ). Mamie przypomniało się, że jak pływaliśmy na spływy kajakowe często dusiło się miętusa z grzybami. Teraz oczywiście ryba jest ze sklepu , a z doprawianiem eksperymentuję. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 151

francuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: ·         500 g filetu z ryby ·         2 białka jajek ·         ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej ·         ½ łyżeczka mielonej(...)pomocą dwóch łyżek formować kluski, delikatnie kłaść na wrzącą wodę, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem.  Podawać z ryżem i warzywami wedle uznania:) Dzisiaj użyłam dorsza, ale potrawę można także zrobić z innej „białomięsnej” ryby, np. mintaja czy soli. Nie polecam natomiast pangi i tilapii, ponieważ ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia. Pamiętajmy

Powiedz dietom nie
Przepisy na śledzia na Wigilię 158

Domowe rolmopsy z papryką   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Na zakończanie obiecana wyżej niespodzianka w postaci rewelacyjnego przepisu na łososia. Ryba podana w ten sposób jest hitem wszystkich spotkań i uroczystości. Jest też jednym najbladziej popularnych przepisów na moim blogu. Koniecznie zerknijcie

Kulinarne przygody Gatity
Sos z suszonych grzybów 215

wigilijnym stole nie może zabraknąć kremowego, esencjonalnego sosu grzybowego. Jest znakomitym dodatkiem do wigilijnych dań, ziemniaczków czy ryb.   SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki itp.) łyżka masła klarowanego 2 szalotki 200ml śmietanki 30 % sól, biały pieprz PRZYGOTOWANIE: Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby

Pyry na Gaz
Sos jogurtowo-cytrynowy 157

Delikatny sos  jogurtowo-cytrynowy świetnie sprawdzi się  jako dodatek do ryb, mięs, świeżych warzyw czy  pieczonych ziemniaków. Polecam :) Składniki: 200 ml jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny pieprz cytrynowy, sól Wykonanie: Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Jogurt wmieszać ze skórką i sokiem z połowy

magiczna kuchnia Kasi
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 138

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 146

uwielbiane zarówno przez starszych jak i dzieci. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą. Wariacji ziemniaczanych jest wiele. Ja dziś postawiłam na pyszny sos pomidorowy. Mniam! Składniki: 1 kg ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1 jako 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki ½ łyżeczki sody oczyszczonej sól i pieprz

Tradycyjna Kuchnia
Pita 163

następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstaje charakterystyczna chlebowa kieszonka. Tradycyjnie pita zastępuje biesiadnikom sztućce i naczynia. Placki służą do nabierania sosów, dipów, past (np hummusu), świeżych ziół, warzyw, mięs i ryb. W chlebki,  niczym w placki tortilli, zawija się różne składniki lub wkłada do wnętrza kieszonek.W krajach arabskich prawie każde wytrawne danie można zjeść

Smakowity Blog Kulinarny
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 151

milionów butelek. Wina są doskonałym partnerem do jedzenia. Te z Doliny Loary Idealnie uzupełnią bardzo różne potrawy. Wytrawne wina białe: Owoce morza, skorupiaki, ryby Świeży lub dojrzewający ser kozi Drób grillowany lub w sosach, rillettes Słodkie wina białe: Foie gras, białe mięso z rusztu lub z sosami Potrawy egzotyczne i śródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty

królestwo garów
Surówka z buraczków i warzyw z rosołu 137

selera (z rosołu) 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu, ocet balsamiczny z Modeny, 1-2 łyżki oleju Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać ocet, sos, olej i doprawić do smaku. Podawać do mięs i ryb

Czerwień i błękit
Chrupiące ziemniaki z piekarnika 61386

stopni na ok. 40 min. Ziemniaki po upieczeniu będą chrupiące z wierzchu i nie powinny być wysuszone ;) Ja takie ziemniaczki najbardziej lubię z domowym sosem czosnkowym ale pasować będą do wszelakich dań mięsnych i ryby

Pelusiowa Kuchnia
Pieczona makrela z sosem tatarskim 113

Dzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby nie patrzeć dzisiaj jest piątek ( niektórzy mówią – piąteczek ). Makrelę oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski. Składniki: Makrela (d owolna ilość ) Sól Otarta skórka z cytryny Koperek Sos Ogórek korniszony Kapary Cebula majonez Sól Pieprz Wykonanie: Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania ( najlepiej na pergaminie

Smaki Ewy
Chimichurri 174

wodą w rękawiczkach). Przygotowane składniki drobno posiekać. Dodać oliwę, wymieszać. Doprawić octem, solą i pieprzem. Jeżeli konsystencja będzie za gęsta dodać jeszcze trochę oliwy. Sos odstawić, aby smaki się przegryzły. podawać do mięs i ryb (grillowanych lub pieczonych) Można przez kilka dni przechowywać w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej dla pełnego uwolnienia aromatów. Smacznego! Przepis dodaję

Pełny talerz
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 127

talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka

Marder&Marder Manufacture
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 373

rozpoczęły się od kilku słów wprowadzenia od Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni

Plate of Joy
Łosoś w orzeźwiającym sosie 180

oczywiście wszystkich innych ryb!). Wszystko zostało już powiedziane i napisane. Ale według mnie to właśnie łosoś  ma najwspanialsze walory smakowe ze wszystkich ryb, jakie jadłam. To moja ostatnia inspiracja: Łosoś w orzeźwiającym sosie limonkowo-bazyliowym 600 g łososia (filet lub dzwonka) 1 mała cytryna sól, pieprz 3 łyżki masła Sos maślano-cebulowy (do zapiekania) 1 mała cebula

Kuchnia Prezydentowej
Ziemniaczane Kulki 309

Kulki ziemniaczane to dość pracochłonny ale za to pyszny dodatek do mięsa albo ryby. Można je jeść również jako samodzielne danie z dowolnym sosem np. grzybowym . Trzeba się trochę napracować wykonując kulki ale naprawdę warto poświęcić na nie trochę czasu. Co ważne to wykorzystuje się do nich ugotowane ziemniaki, więc można dzień wcześniej ugotować ich więcej, lub wykorzystać

Mama Gotuje
Śledzie w sosie musztardowym 332

Składniki : 500 g filetów śledziowych matias 1 cebula 1 szklanka wrzącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki majonezu 2

kulinarnyswiatdomi
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 224

Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem  vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki

Czerwień i błękit
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 199

Stwierdziłam ostatnio, że jemy stanowczo za mało ryb :-( I nie to, że nie lubimy, tylko jakoś tak wychodzi. Rybkę trzeba zjeść świeżutką z patelni

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 271

koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy

Proponowane wyszukiwania