Udało mi się kupić dwa grube co najmniej trzy centymetrowe plastry świeżego tuńczyka, piękne czerwone mięso tej ryby idealnie pasuje do dań kuchni dalekowschodniej. Postanowiłam połączyć mięso z tuńczyka z mięsem z kurczaka i wyczarować mocno aromatyczne danie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki(...)wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś króluje wok w kuchni! ;-) MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE ANYŻOWO-SOJOWYM SKŁADNIKI: - 1 stek z tuńczyka - 1 mała pojedyncza
SMYKWKUCHNIfileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić(...)minut do zrumienieniacebulkę obrać,drobno pokroić,zeszklić na patelni,dołożyć pokrojone pieczarki i dusić razem,aż do wyparowania wody,następnie wlać śmietanę kremówkę i podgrzewać do zgęstnienia sosu (kilka minut)kotleciki z dorsza podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prosty sos idealnie nadaje się do gotowanych w wodzie lub na parze mięs, ryb czy kurczaka. My podaliśmy go do baby ziemniaczanej, na którą przepis otrzymacie niedługo. W oryginalnym przepisie, pochodzącym najprawdopodobniej z Wielkiej Brytanii użyta była bułka tarta. My zamieniliśmy ją na chleb. Na chleb, który nam czasami zostaje, czerstwieje, a nie mamy sumienia go wyrzucać(...)gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy cebule, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mocno mieszamy trzepaczką i od razu podajemy na stół. Wiemy, że ten sos wydaje się dziwny, ale jest naprawdę smaczny. Przekonacie się jak spróbujecie. Smacznego
Marder&Marder ManufactureDawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić(...)masło, dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się nie przypalił. Dolewać mleko ( i sok z cytryny) cały czas mieszając. Sos zaczyna nam ładnie gęstnieć. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Jemy PijemyInstytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej statystyczny Polak zjada niewiele ponad 12 kg ryb rocznie. Warto wzbogacić dietę o ryby. Można zacząć od tuńczyka. Oto przepis na łatwą i pyszną sałatkę. Składniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 jajka na twardo 1 opakowanie białego serka np. Bieluch sól pieprz(...)Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy
My Chcemy JeśćDzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań
SMYKWKUCHNIPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad
Moja Delicjaniż pikantnie, ale połączenie z cebulą i szpinakiem sprawia, że smaki świetnie ze sobą współgrają :) Polecam miłośnikom ryb i tym, którzy wybierają lekką kuchnię. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia (bez skóry) 8 łyżek słodkiego sosu chili 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 100 g świeżego szpinaku 2 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego sól morska
Moje Kuchenne Rewelacjedań z rybami. Oprócz smażonych płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól(...)cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka w tatarskim sosie Sos tatarski należy to tego rodzaju dodatków, które równie dobrze komponują się z rybą mięsem czy też w końcu z jajem. Dlatego dziś pragnę przedstawić prostą propozycję, na danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. składniki 6-8 jaj 1/2 pęczka szczypioru 3 niewielkie kiszone ogórki 4 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu(...)miód i sok z cytryny, c ałość mieszamy, doprawiając solą, oraz pieprzem. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, kroimy na pół, układamy na półmisku i zalewamy sosem. Teraz misę odstawiamy w chłodne miejsce na trzydzieści minut. Gotowe danie wyjmujemy z lodówki, posypujemy resztą drobno posiekanego szczypiorem i podajemy
Miód i pieprzOkrutnie lubię połączenie wędzonego na zimno łososia z kwaśną śmietaną. To świetny duet zarówno na blinach czy plackach ziemniaczanych, jak i w tym szybkim, gorącym, zawiesistym
Karo in the KitchenSos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo fasolka po bretońsku z Bretanią. Czyli nic. Ciekawostką jest, że niemiecka społeczność romska parę lat temu zagroziła bojkotem i zażądała zmiany nazwy tego sosu. Tak żeby już nie był "cygański". Uważają bowiem to słowo
Marder&Marder Manufactureprzypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza(...)taką samą kostkę jak mango i awokado. Dodać sos ostrygowy, ocet ryżowy oraz cukier i wymieszać. Steki z miecznika umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek lub zgrillować po ok. 2-2,5 min z każdej strony. Ryba jest wtedy delikatna i soczysta. Zdejmujemy z patelni i dajemy rybie
DefinicjaSmakuróżni. Dzięki obecności śliwek jest słodkawy. Natomiast imbir i pozostałe dodatki sprawiają, że z powodzeniem może być stosowany do potraw wytrawnych. Sosu można używać do mięs, serów czy warzyw pieczonych, ale polecam szczególnie do ryb (smażonych lub gotowanych na parze). Składniki (na ok. 1 litr): ok. 800 g wydrylowanych ciemnych śliwek ok. 4 cm świeżego imbiru cebula(...)zblenderować. Masę przelać do garnka. Jeśli masa jest zbyt gęsta (to kwestia gustu), dolać wodę. Doprowadzić całość do ponownego wrzenia. Pogotować ok. 5 minut lub dłużej, jeśli uważacie, że sos jest zbyt rzadki. Wyłączyć palnik i przełożyć sos do słoików. Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej
Weekendy w domu i ogrodzie