łyżki cukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości(...)serka/majonezu. 5. Na serku/majonezie układamy rybę (fajnie wygląda, gdy ryba i inne składniki będą trochę wystawały poza nori i ryż, wtedy boczne kawałki będą bardzo efektowne) 6. Za rybą układamy pozostałe składniki (sałata, awokado, ogórek, tykwa, rzodkiew) starając się zrobić to jak najbardziej ciasno. 7. Ewentualnie posypujemy ziarnami sezamu lub/i słonecznika. 8. Przystępujemy do zawijania: chwytamy brzegi maty, unosimy
Cook&LoveWszystkie składniki dokładnie wymieszać. Marynować w niej wieprzowinę około 4-6 godzin. Marynata Hawajska Wyspa Idealna do marynowania steków wołowych, drobiu, ryb lub mięsa wieprzowego. Pasuje idealnie również do fastrygowania mięsa podczas grillowania/wędzenia. Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 2 łyżki świeżo startego imbiru Marynatę przygotować mieszać wszystkie składniki. Egzotyczne smaki
naRuszcieSos szczypiorkowy na gorąco to doskonały i smaczny dodatek do ziemniaków czy makaronów a także ryb, przyrządza się go błyskawicznie i prosto. W moim domu często jest serwowany na obiad z ziemniakami i jajkiem ugotowanym na twardo. składniki na 3 porcje pęczek szczypiorku 2 łyżki margaryny 3 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki ) pół(...)szczypta soli przepis Opłukany szczypiorek drobno siekamy. Z margaryny i mąki sporządzamy zasmażkę a następnie rozprowadzamy ją bulionem cały czas mieszamy żeby uzyskać gładką konsystencje. Dodajemy śmietanę, wszystko mieszamy. Sos zaciągamy żółtkiem, wsypujemy posiekany szczypiorek, mieszamy doprawiamy solą i cukrem
Smakowite Daniawyjątkiem natki z pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapuszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka cukru szczypta soli łyżka soku z cytryny, starty imbir Fasolkę i rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy. W garnku mieszamy 3 łyżki wody z pastą curry, dodajemy mleko kokosowe, olej i kurkumę. Chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy fasolkę szparagową. Do garnka z curry dodajemy sól, cukier
Powiedz dietom niefiletów rybnych 1-2 duże cebule 1-2 jajka mąka do obtaczania 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 100g koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz (polecam cytrynowy) Rybę pokroić w kawałki (średniej wielkości) i lekko oprószyć solą raz pieprzem. Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i ponownie w mące. Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu(...)zeszklić. Na patelnię (do cebuli) dolać odrobinę wody, wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i chwilę poddusić. Sos doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Po lekkim ostudzeniu polać po rybie. Można zrezygnować z panierowania w jajku. Wystarczy rybę obtoczyć w mące i od razu smażyć
Di gotujekuchennego parapetu bazylia. Wczorajsza czerstwa bułka, twardy dojrzewający ser i nieśmiertelny włoski klasyk – makaron w pomidorowym sosie – ląduje na stole. Wciągający! Z puszki tuńczyka odlewamy na patelnię 3-4 łyżki czystego oleju/oliwy. Bułkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju spod ryby rumiane grzanki. W końcowej fazie smażenia posypujemy grzanki granulowanym czosnkiem, solimy, czekamy aż czosnek tylko się(...)puszki. Jeśli używacie tych w całości, warto je zgnieść w dłoni, widelcem lub łyżką. Sos gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż odparuje 1/3 płynu. Całość blendujemy. Dopiero po zblendowaniu pomidorów z cebulą i czosnkiem wkładamy do sosu mięso tuńczyka i posiekane drobno, prawie na pastę, fileciki anchois. Mieszamy, dalej już nie gotujemy. Próbujemy
Karo in the KitchenJak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba
Bon Appetit Małgorzatyłososia bez skóry 200 g zielonej soczewicy 2 marchewki 2 garście zielonej fasolki szparagowej z mrożonki 1 cebula posiekana natka pietruszki około 2 łyżki sól, pieprz tymianek na sos: 1 szalotka 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz wykonanie: Marchewkę po obraniu kroimy na talarki. Soczewice wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą(...)garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę i musztardę. Mieszamy. Ugotowana soczewicę z warzywami odcedzamy. Wyciągamy
Przysmaki Karolkiwysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę(...)równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania
Ostra na SłodkoSkładniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzebaSOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki, przyprawa
W Mojej Kuchni LubięSzybko dziś, zwięźle i na temat. Na łososiowy temat, w którym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a tu proszę. Wszyscy przeciwnicy nie dowierzają. Łosoś w owym towarzystwie, niczym ryba w wodzie pływa jak najdostojniej, najpewniej. Komponuje się, o dziwo, idealnie. Harmonizuje wspaniale, a owa harmonia pobudza każdą komórkę, nerw, zmysł
W kuchni Karmel-itkiminut, ostatnie 5-7 minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia
SMYKWKUCHNISuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150
Stare Garyfileta z łososia Marynata: 50 ml soku z limonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego(...)ryby, odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec 15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę
Wanilia i Kardamon