naleśniki. Posolić ciasto do smaku. Rybę posolić i popieprzyć. W garnku rozgrzać olej. Oblać dokładnie naciętą rybę ciastem i od razu zanurzyć w gorącym oleju, a następnie ułożyć rybę brzuchem lub grzbietem w dół by przybrała wygięty (półokrągły) kształt. Garnek oczywiście nie może być dlatego zbyt duży. Smażąc na patelni na boku, ryba usmaży się płasko i trudno będzie(...)obrać z łupiny i skórki (na gorąco obiera się dużo lepiej niż kiedy jużwystygną). Kasztany dodać do ryby razem z winogronami i pomidorkami. Na półmisku ułożyć usmażoną gorąca doradę, obłożyć winogronami,pomidorkami i ewentualnie kasztanami i supełkami z fasolki. Polać gorącym sosem słodko-kwaśnym. Przepis na sos już wkrótce pojawi się jako uzupełnienie do wpisu
Sztuka gotowania w/g SamirySałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjaszparagowej, przekroić na pół i ugotować na patrze al dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż. Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić
Pasja Smakupomysł na świetne danie z grilla. Chimichurri może być również rewelacyjnym dodatkiem do grillowanego kurczaka lub ryby. Składniki: 4 duże marchewki obrane i pokrojone wzdłuż 3 łyżeczki oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki mielonego kminku 1 stek wołowy do sosu: ¾ szklanki świeżej natki pietruszki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżki czerwonego octu winnego szczypta soli szczypta
naRuszcieDziś przedstawiam kolejny pomysł na pyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana(...)kolejną minutę. Wlej bulion i gotuj przez minutę zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni. Zmniejsz ogień do małego i powoli wmieszaj śmietankę. Gotuj przez około 6-8 minut, aż sos lekko zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj fasolkę. Posyp startym serem, włóż do piekarnika i zapiekaj
karmelowyimbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min. Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie(...)przypraw – w tym przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:) Pozdrawiam i smacznego! Kategoria: Dania wegetariańskie , Ryby
kuchcikowniaimbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry pomidorki. Piec w piekarniku w ok. 190 st. C. ok. 20 min.Labraks jest rybą chudą, ale za to bardzo sytą – spokojnie jeden(...)przepisie jest ich dużo i rzeczywiście łatwo jest przedobrzyć. Nam tak przygotowana bardzo pasowała, ale takie nasze kubki smakowe:)Pozdrawiam i smacznego!Filed under: Dania wegetariańskie, Ryby
kuchcikowniamorza i ryby. W części kontynentalnej tego kraju przeważają dania z baraniny, jagnięciny i wieprzowiny, rzadziej z drobiu. Natomiast na wybrzeżu króluje zdrowa i lekka kuchnia śródziemnomorska - owoce morza, ryby, oliwki. My skupimy się dziś na tej pierwszej. Ćevapcići, to podłużne kotleciki z mięsa mielonego, przypominające nasze rodzime kotlety mielone. Różnią je sposób przygotowania i przyprawy. Potrzebne(...)sosu:- 50 dag mielonego mięsa jagnięcego lub wieprzowego - 30 dag jogurtu greckiego- 1 cebula
W poszukiwaniu inspiracjioleju 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z czubkiem) 80 ml białego wytrawnego wina kilka łyżek wody sól pieprz 2 nieduże gałązki tymianku sok z cytryny dodatkowo foliowa torebka do pieczenia Ryby umyć, osuszyć. Z zewnątrz i od środka natrzeć solą, pieprzem. Do środka wsadzić po gałązce tymianku. Przyprawione pstrągi odstawić do lodówki. Czosnek i cebulę obrać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić(...)nieco oleju. Podsmażyć, aż się zrumienią. Dolać wino, 2 łyżki wody, wymieszać i poczekać aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jeżeli sos za mocno się zredukował można dolać jeszcze odrobinę wody. Warzywa przełożyć do foliowej torebki do pieczenia, dołożyć ryby. Woreczek tak zamknąć, aby w środku było jak najwięcej powietrza. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Pełny talerzoczkach, skroilam cebule na poltalarki.Na niewielkiej ilosci oleju najpierw podsmazylam cebule- ok 5 min. Dodalam marchew , pietruszke I sos pomidorowy. Doprawilam sola, pieprzem I paprika oraz ok 1 lyzeczki cukru. Dusialam az do miekkiej marchewki Wlozylam do naczynia- warzywa - ryba- warzywa- ryba. Podajemy na cieplo lub na zimno. Polecam I smacznego
Smaki EdytyStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól
Wino Francja KuchniaW środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne śledziki z sosem musztardowym. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g śledzi matiasów
Tradycyjna kuchnia Kasikorkowego, cytrusów i palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany
Ostra na Słodko