się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki masła 100 ml wytrawnego(...)pieprzymy rybę. 2. Gdy ryby się zarumienią od spodu, przekładamy je na drugą stronę. Chwilę smażymy, po czym podlewamy białym wytrawnym winem. Zwiększamy ogień, aby odparować nadmiar płynu. 3. Kiedy wino troszkę odparuje zdejmujemy z patelni dorady, po czym wrzucamy na patelnię łyżkę zimnego masła. Czekamy aż masło się rozpuści i zagęści sos. 4. Odcedzamy zawartość patelni i przelewamy
W kuchni Katieryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce 20 dag sera żółtego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku Ostra papryka w proszku Bazylia Oregano Puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym
Fabryka pomysłówłosoś – sprawdzi się w zasadzie każda inna, świeża ryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy tym cały aromat
Poezja smakuolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek(...)torebka), 3 młode marchewki, 500 g bobu, 1/2 czerwonej cebuli, garść listków mięty, sok i skórka otarta z cytryny, 2 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki hot madras curry, sól, cukier. Sos 2 garści agrestu, 1 łyżka masła, 1 żółtko, gałązka świeżego estragonu, sól i biały pieprz. Łosoś 2 kawałki. Do przybrania: ugotowany i wyłuskany bób, agrest, zioła (w moim
SzczyptaSmaQklarowną galaretką warzywno – łososiową z wyraźną, kwaskową nutą cytryny. Warto przygotować taką rybę w małych foremkach, wtedy każdy ma swoją porcję. ok 300g fileta z łososia ok 100g groszku zielonego 2 marchewki 10 cm pora 1 korzeń pietruszki 1/4 selera liść laurowy pieprz czarny sól sos rybny parę ziaren ziela angielskiego sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek żelatyny białko(...)koniec, na około 5min, wrzucić zielony groszek. Wszystkie warzywa wyłowić z pomocą łyżki cedzakowej i odstawić. Warzywny wywar przyprawić solą, pieprzem, sosem rybnym i sokiem z cytryny. Zagotować i ostrożnie zanurzać w nim kawałki łososia. Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy
https:KKuchniaMniamkarpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób na to by się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy
Buniabaje w kuchniMare przecież robi dobre konserwy rybne. Paczka, którą dostałam zaskoczyła mnie. Oprócz tuńczyka w oleju i w sosie własnym zawierała kilka sałatek, grillowana makrelę, sardynki i jeszcze kilka produktów, które możecie zobaczyć na jednym ze zdjęć. Tuńczyki w oliwie i sosie własnym oraz sałatki zjadłam sama z apetytem i bardzo mi smakowały (tylko jedna z sałatek okazała się dla mnie(...)Mare sól, pieprz sos: 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu sok z połowy mandarynki łyżka lub dwie łyżki oliwy EV Do dużej miski wkładamy ryż, pokrojona w kosteczką paprykę, odcedzona kukurydzę, posiekaną cebulę oraz odsączona i rozdrobniona makrelę. Mieszamy składniki sosu. Całość polewamy sosem. Jeśli ktoś lubi bardziej wilgotne sałatki może podwoić składniki sosu. Sałatkę chłodzimy w lodówce
Dzieje kuchennej WiewióryŻeby zachęcić moje dzieci do jedzenia ryby, często robimy razem paluszki rybne- na różne sposoby. Tradycyjnie- panierowane w bułce tartej, ale najczęściej w pokruszonych płatkach migdałowych- te smakują im najbardziej. Polecam też wypróbować obtaczane w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują z lekkim sosem np. jogurtowo- koperkowym a do obiadu np. z ryżem. Polecam. Składniki(...)użyłam z pangi) 10dkg płatków migdałowych 1 jajko sól 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Na sos jogurtowo-koperkowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Filety z ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić wzdłuż na cienkie paski a następnie w poprzek tak aby wyszły kawałki
Maślane ciasteczkoDelikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki:Mus:300 g filetów z mintaja1 białko2 marchewki2 cukinie1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 %biały pieprzsólSos:200 g śmietanki 30 %50 g oscypkabiały pieprzPrzygotowanie:Mus:Marchewki umyć i obrać. Cukinie umyć. Pokroić(...)końce wystawały.Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć
Oryginalny smakChoć częściej publikuję dania mięsne to ryby także pojawiają się na moim stole (i to nie w wersji panierowanych kotletów), więc dziś mam dla Was
Fabryka pomysłówPrezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole, z wielu powodów min. bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy(...)delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIdelikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku
Ogrodnik w podróżykolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc z powodzeniem przygotujecie je na 2 dni. SKŁADNIKI(...)łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry WYKONANIE KASZA :Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około
cool and mintyŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności
Kulinarne PrzebojeLekka sałatka z sosem winegret. Składniki 150 g makaronu 100 g łososia wędzonego 4 jajka 2 garści roszponki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 4-5 łyżek oleju
czarrna od kuchniRating: Lubię ryby, ale łososia jako jedyną rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym poście dotyczącym ryby. Próbowałam, testowałam łososia na kilka
Magiczny Garnekości i dzielimy na male części. W czasie gdy ryba się piecze przygotowujemy beszamel. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy, aż całość zacznie się gotować. Wlewamy powoli trochę mleka, jednocześnie mieszając gęstniejący sos. Teraz mleko dodajemy cienką strużką, ciągle mieszając. Wrzucamy liść laurowy. Sos ciągle mieszamy do zagotowania – powinien cały zgęstnieć. Dodajemy(...)wyższe jak u mnie – to bez znaczenia) wsypujemy ugotowany makaron, brokuły i pieczarki. Dodajemy mozzarellę. Układamy kawałki ryby. Wszystko delikatnie mieszamy i zalewamy beszamelem (bez liścia laurowego) – możemy jeszcze raz bardzo delikatnie wymieszać, aby makaron był oblepiony sosem. Danie posypujemy tartym parmezanem i płatkami migdałowymi (ja użyłam słupków migdałowych). Wstawiamy do piekarnika (180°C) na 15 minut
Poezja smaku