ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:58/236)

Surówka z marchewki 300

Szybka i smaczna surówka do obiadu, można by rzec, że to surówka jednoskładnikowa, lecz idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Składniki Marchew 5 sztuk, w miarę duże Sos sojowy 1 łyżka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Pieprz do smaku Wykonanie: Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (długie paseczki). Dodać cukier, […] The post Surówka

Kulinarne Przeboje
Mintaj na obiad! 182

obiad, w roli głównej mintaj, przygotowany w tradycyjny sposób, do tego komosa ryżowa z dodatkiem świeżych ziół i mocno aromatyczny dyniowo- szafranowy sos. Całość tworzy całkiem fajną i ciekawą kompozycję, i nagle danie z tak popularnej ryby, staje się całkowicie inne i unikatowe. Bardzo mi ten obiad przypadł do gustu. Może spróbujecie? Namawiam Was koniecznie. Wczoraj na blogu zamieściłam(...)mąki i smażymy na rozgrzanej patelni, na mieszaninie oleju i masła (proporcje pół na pół). Rybę smażymy po około 1,5 do 2 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dużą łopatką, oprószamy tymiankiem cytrynowym, możecie też podać z plastrem cytryny. Na talerz nakładamy sos dyniowy, za pomocą łyżki robimy małe kulki z komosy ryżowej, na samym końcu układamy filet

SMYKWKUCHNI
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 148

Kolejna pyszna rybka na blogu. Dzisiaj w formie smażonej z aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą(...)ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Dorsza obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju. Ugotowane warzywa dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz śmietanę. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dorsza wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Morszczuk w ziołach, pieczony z pomidorkami 324

czosnku szczypta soli Wykonanie: Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę z obu stron solimy i pieprzymy.  Na wierzchy rybę posypujemy ziołami prowansalskimi i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby.  Plasterki cytryny kroimy na pół i kładziemy(...)Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, obok ryby. Marynatę, która pozostała w miseczce po pomidorkach, przekładamy na rybę. Tak przygotowanego morszczuka przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (matowa strona folii aluminiowej ma być na zewnątrz). Piekarnik nagrzewamy. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Ja piekę

Smak mojego domu
Moja ryba po grecku 2956

rybne- to taka szybka wersja :)  Dziś jednak tradycyjnie- biała ryba obtoczona w mące, usmażona, otulona kruchymi warzywami w sosie pomidorowym, który obowiązkowo wzbogacam wędzoną papryką- jak dla mnie bez tej przyprawy już nie smakuje tak dobrze! :) Może przekonajcie się sami?! :) * polędwica z mintaja- 1 kg (lub innej białej ryby: dorsz, morszczuk, panga) * marchewka- 2 duże * pietruszka- 1 duża

Kraina Miodem Płynąca
Karp pieczony – najlepszy 207

wymagający zbyt wielkiego zachodu i chyba nie prędko się znudzi. Składniki: 1 karp (waga około 2 kg ) 4 łyżki soku cytryny, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki Wyczyszczoną, umytą i osuszoną rybę pokroić w dzwonka szerokości około 2 cm (powinno wyjść około 6 sztuk). Wszystkie składniki marynaty wymieszać w dużej misce i włożyć do niej(...)sprawia, że ryba równo przechodzi smakiem marynaty. Duże płaskie naczynie wyłożyć folią aluminiową z takim zapasem, żeby można było przykryć rybę. Dzwonka ułożyć na dnie i polać pozostałą marynatą. Nie zaszkodzi jeszcze je skropić sokiem z cytryny i odrobiną sosu sojowego. Piec w piekarniku w 180 stopniach 15 minut, a potem ściągnąć folią z wierzchu i zapiekać przez kolejne

Trzeci talerz
Sos ogórkowy 156

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych,  smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy

Smakowite Dania
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 207

wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz(...)dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii" 190

kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Masła, sosy, marynaty Wieprzowina Wołowina i cielęcina Drób Ryby i owoce morza Warzywa Grzanki i kanapki Dania z kociołka Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą podczas przygotowywania posiłków

Z miłości do słodkości
Dorsz w paprykowo - pomidorowym sosie - dietetycznie 175

kilka minut. Dodać passatę pomidorową, podlać 1/2 szklanki wody. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 20 minut gdy papryka będzie miękka ułożyć porcje dorsza w sosie, tak by był całkowicie zanurzony. Dusić rybę na ogniu pod przykryciem 3-4 minuty, następnie wyłączyć piec i pozostawić dorsza jeszcze na kilka minut w rondlu pod przykryciem, by ryba doszła przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 189

minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku, łyżeczkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
SZPARAGI W TEMPURZE 225

Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 195

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą

zadanie-gotowanie
Gulasz rybny 157

dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać wodę i gotować przez ok. 15 minut lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie ale nie rozgotowane. Dodać śmietanę, koperek i pietruszkę, doprowadzić do wrzenia

Mama Gotuje
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 152

najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka

Moja smaczna kuchnia
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 207

Składniki tu podane starczają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Składniki : około 30 dag ryby po rozmrożeniu, kupować zamrożoną w minimalnej glazurze 5-6 dag szpinaku kilka gałązek świeżej mięty 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia, sok z cytryny Przygotowanie : Rybę rozmrozić, najlepiej pozostawić na kilka godzin w lodówce ( po powrocie z pracy będzie akurat(...)przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Jeśli lubimy warzywa surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego

Proste Potrawy
Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek 165

Wyborna przystawka na ostatni dzień roku:)  ogórek korniszon puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby oliwki zielone z czerwoną papryką koperek Sos: oliwa  kilka ziarenek zielonego pieprzu łyżeczka musztardy ocet winny biały   Siekamy składniki i układamy warstwami w obręczy. Róbmy malutkie przystawki. Da nich przygotujcie sos: musztarda, ocet biały, olej rzepakowy , kilka ziarenek

AZgotuj!
Makaron z łososiem - bardzo prosty i szybki przepis 151

Uwielbiam makarony wszelkiego rodzaju, dlatego często pojawiają się na moim stole. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na makaron w sosie śmietanowym z najbardziej lubianą przeze mnie rybą czyli łososiem. składnik: ok 250 g filetu z łososia, 200 g makaronu ze szpinakiem i pomidorami (ten zakupiłam w sklepie  Piotr i Paweł), 4 łyżki śmietanki 30%, 4 łyżki jogurtu greckiego

Cukier&Puder
Sałatka z tuńczykiem 377

stanowi mix sałat. Makaron pełnoziarnisty, gdyż ten u nas króluje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy uważając, by się nie rozgotował. Z tuńczyka zlewamy sos, który jest nam niepotrzebny. Z tą rybą doskonale komponuje się jajko na twardo, a tym razem dodałyśmy jeszcze pomidorki oraz fetę. Całą kompozycję na koniec warto posypać siemieniem lnianym oraz polać niewielką ilością

WeAreCrazy
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1303

pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą.Składniki:2 x pierś z kurczaka1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior)1/2 opakowania sera FETAgarść nasion

Kitchens Alphabet
Sos majonezowy z ziołami 169

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku  z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony

Stare Gary
Sos musztardowy-fitness 160

przepis na lekki ,bo bez zasmazki i tlustej smietany sos musztardowy.Jest swietnym dodatkiem do pieczonych mies,ryb i jajek.No i oczywiscie do sztuki miesa,tutaj jest wrecz niezastapiony.Niezwykle prosty i niezawodny przepis.Skladniki do 3-4 porcji miesa:250 ml bulionu warzywnego2 lyzki srednio-ostrej musztardy1 plaska lyzeczka cukru1 bardzo plaska lyzka maki-krupczatki najlepiej2 lyzki jogurtu greckiegosol-opcjonalnie ( bulion

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 206

polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii  przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli. Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona

Kulinarny karnet Christophera