Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta Gotujechwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe(...)smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już
greenscarfjagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchenczasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itkiCarry z ryby robiłam pierwszy raz .Zawsze carry to było z kurczaka ,ale z ryby i w dodatku z cytrusami?Jeszcze czegoś takiego w mojej kuchni nie było:).Ale już jest i przepis został spisany jako" ulubiony" do mojego ,tajnego kajecika.Jak umrę to a nuż ,ktoś dostanie go w prezencie,gorzej jak ta osoba nie będzie lubiła gotować(...)będę wiedzieć.A więc ryba jest w przepysznym,delikatno-kremowym sosie ,"nurzająca" się w cudownych owocach mandarynki i zielonej fasolki.A wszystkiemu winne jest Curry,które podkreśla smak całej potrawy.Zapraszam na Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty ,że tak mało tego było .... 50 dag.filtrów dobrej ryby 1 łyżka pasty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam
królestwo garówobiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru
Chocolate Muffin Blogostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej(...)oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarnePropozycja na bardzo szybki obiad. Sos spokojnie zdążymy przygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu.Składniki:makaron penne (u mnie kolorowy w
Kuchnia domowa Anizdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad. Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy?Składniki dla 2 osób(...)ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier do smaku sos pomidorowy sambal FOLWARK Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę(...)pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą
Z Kuchni Do Kuchnisilnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuChciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania
Passions hobbies lifeSezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik