ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:47/236)

Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 169

pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup)     Przygotowanie:   Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy(...)smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej

Sprawdzone przepisy kulinarne
Sos czosnkowy 149

Dzisiaj mamy dla Was propozycję na dodatek do rozmaitych dań. Świetnie nadale się do pizzy, tostów, zapiekanek, jajek, ryby, co kto lubi zasadniczo :) Nasz sos jest dość "ostry" w smaku, ale wystaczry dodać nieco mniej czosnku i będzie łagodniejszy. Pamiętajcie, by przy kupnie czosnku koniecznie zwrócić uwagę na kolor główki, należy wybierać calutkie białe, wtedy mam pewność, że jest

Kolizje Smaków
Łosoś w sosie żurawinowym 177

znane dania rybne. Jednak zawsze staram się, by było też coś nowego. W tym roku niewątpliwie będzie to wypróbowany wcześniej łosoś w towarzystwie żurawiny. Sos jest rewelacyjny, kwaskowa żurawina równoważona przez porto doskonale pasuje do ryby i sprawia, że z chęcią sięga się po kolejną jej porcję.  Łosoś w sosie żurawinowym  Składniki: 4 filety z łososia

Przysmaki Karolki
Mintaj w winno - śmietanowym sosie 140

paski i dodać, na patelnię do pora.  Gotowego Mintaja zdjąć z patelni. Do winnego sosu dodać łyżkę śmietany i trzymać na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, wtedy wmieszać w niego rybę. Zdjąć z ognia, posypać posiekanym koperkiem i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem........................... Smacznego

Gaździnka warzy
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 125

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca(...)selera naciowego 1 marchewka olej rzepakowy sól, pieprz 2 plastry pomarańczy sos: 2-3 łyżki soku z pomarańczy 150 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy

Powiedz dietom nie
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 160

posypki do owocowego crumble . Zaś najprostrzym sposobem na wykorzystanie niesolonych pistacji jest dzisiejsze pesto pistacjowe, pyszne z makaronem, ale również wspaniałe rozmarowane na toście, filecie ryby albo użyte jako oryginalny sos do pizzy . Sam makaron z pistacjowym pesto byłby smakowitym, pełnym daniem, ale postanowiłam go podkręcić dodatkiem łososia i zielonego groszku. Do pesto dodałam więc nuty smakowe, które idealnie

Chilli Czosnek i Oliwa
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM 183

wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) 144

aglio 1 limone aneto sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filet z pstrąga układamy na natłuszczonej formie do pieczenia sk ó rką do dołu. Wierzch ryby posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy bulion, posiekany koperek(...)rkę i sok z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Z upieczonego łososia zdejmujemy skórę, po czym kroimy w kostkę. Rybę i makaron mieszamy z sosem jogurtowym. Dekorujemy koperkiem i oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem. **** PREPARAZIONE Ungete una pirofila con dell'olio e mettete in filetto di trota

La grande e la piccola cuoca
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 91

wszystko do ryby i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty.  Kawałki ryby układamy na talerzu, polewamy sosem i masłem z pieczenia. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 320

ryby: mielone orzechy mieszamy w parmezanem w proporcjach 2:1 i dodajemy miód do momentu uzyskania spójnej konsystencji. Tak przygotowaną kruszonkę przekładamy na rybę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Razem z rybą pieczemy marchew, którą kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Gdy ryba jest w piekarniku, przygotowujemy sos

MarcinChef
pikantne bułeczki z tuńczykiem 152

słodko jak i wytrawnie. Spory zapas tuńczyka w puszce postanowiłam wykorzystać jako nadzienie do drożdżowych bułeczek właśnie. Farsz przyprawiłam na pikantnie, żeby podkręcić trochę mdły smak ryby. A podałam oczywiście z sosem czosnkowym, którego u nas nie może zabraknąć.  Składniki na 10 bułeczek: na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Testowanie Eterno. 167

pieczenia mięs, zwłaszcza drobiu oraz do wypieku ciast i dekoracji deserów. Przekąski sprawdzają się idealnie jako przystawki i służą jako pyszny dodatek do mięs, wędlin, ryb i serów oraz sporządzania sosów. Są również wspaniałym dodatkiem do sałatek owocowych, warzywnych i rybnych. Syropy z najlepszych polskich owoców oraz aromatycznych przypraw i ziół są wspaniałym dodatkiem do herbat i wszelkich napojów

Sama słodycz i szczypta chili
sos chrzanowy 89

Polecam sos chrzanowy można podać do ryb

Ugotujmy Coś
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 177

wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia.  Farsz do tortilli może stanowić wszystko -  warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę

potrawyregionalne
Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 175

rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Pieczone młode ziemniaczki 990

Pieczone młode ziemniaki Danie, które może stanowić samodzielny posiłek, bądź też jako dodatek do mięsa, ryby itp. Podałam ziemniaczki z sosem paprykowym i sosem czosnkowym . Danie to wygląda rewelacyjnie, smakuje równie dobrze, jest łatwe w przygotowaniu i oczywiście tanie. Polecam gorąco. Składniki: młode ziemniaki oliwa rozmaryn sól słodka papryka czosnek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli potrzeba szorujemy szczotką

na moim stole...
Ryby po grecku 61

Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko

Milion Smaków
Wiosna w Jung & Lecker 96

oraz szparagów. Weißburgunder Bischofsberg Spatlese trocken 2012 z winnicy Wengerter. W nosie i w ustach wyczuwalne aromaty gruszki, jabłka, pigwy. Poważniejsze lekko oleiste wino. Do grillowanych ryb, białych mięs w zawiesistych sosach. Riesling Kabinett 2012 z winnicy Melsheimer W nosie wyczuwalne delikatne nuty naftowe oraz papaja, mango i jabłko. Usta powściągliwe. Bardzo delikatnie słodkie. Pić samo w ciepłe letnie

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w marynacie miodowo-balsamicznej 156

naszym stole ( jak i blogu :)) niezwykle często gości drób. Postanowiłyśmy to zmienić i zacząć jeść więcej innych rodzajów mięs i ryb.  Spróbowałyśmy już królika w sosie rozmarynowym , teraz nadszedł czas na polędwiczki wieprzowe. Przyrządziłyśmy je w delikatnej marynacie miodowo-balsamicznej. Mięso nie wymaga dużych przygotowań. Wystarczy zrobić marynatę, odstawić na pół godzinki do lodówki, a potem poświęcić kilka

Kolizje Smaków
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 187

pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w pomidorach. W efekcie bardzo smaczna pasta. Polecam. SKŁADNIKI 1 puszka sardynek w pomidorach 1 pęczek szczypiorku 10 dag twarogu 4 jajka sól , pieprz 1 łyżka majonezu WYKONANIE: Rybę wyjmujemy z puszki. nadmiar sosu wylewamy. Dodajemy ugotowane i przetarte jajka, twaróg. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem

W kuchennym oknie Ewy
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 190

ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować

Kuchnia Ellie
Hummus z harissą 162

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone buraki z czosnkiem 124

rozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują z pieczoną rybą i sałatą pekińską polaną sosem winegret..... Smacznego

Gaździnka warzy
Pomidory z cebulą 133

wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji, pod koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz cukier. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 minut. W ten sposób przygotowany sos można podawać do gołąbków, ryby po grecku,  spaghetti, ale najbardziej rewelacyjna jest jajecznica na pomidorach. Smacznego

kgwjanczewo
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 246

Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
To juz dzis - Kuchnia na majowke 200

biorace udzial w konkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury

Przysmaki Karolki