ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:53/236)

Naleśniki z rybami 210

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane z sosem jogurtowo-kopertkowym, filecikiem anchois i cząstkami limonki. Danie idealnie pasuje do piwa – trunku najczęściej pijanego przez Szwedów.Czas przygotowania: 35 minutPorcje: 4Składniki:Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury(...)uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową)1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania)4 czubate łyżki jogurtu3 łyżki oleju lub oliwyszczypta soli i gałki muszkatołowejFarsz:płaty ryb morskich ok. 400 gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos:jogurt

SzczyptaSmaQ
Owoce morza w tempurze 184

Do przygotowania owoców morza w tempurze najlepiej sprawdza się ... mąka tempura. W sieci można znaleźć wiele przepisów na tempurę ze zwykłej mąki, jednak to nie jest

Tajskie smaki
Makaron ryżowy ze szparagami i pieczonym łososiem 151

T ak długo wyczekiwany przeze mnie sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a wraz z nim przyszły pomysły na nowe dania z ich wykorzystaniem. Zawsze

Food Square
Frankfurcki zielony sos 187

Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte. Podstawą oryginalnego przepisu(...)rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej na całą noc) aż zioła wydobędą smak. Gotowy sos podawać z czym dusza

Food Square
Mintaj pod pierzynką z potrawką pomidorowo - paprykową 163

masła, przykrywamy świeżym tymiankiem, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy około 20 minut. Zdejmujemy tymianek, listki które przyschną możecie zostawić na rybie, będzie bardziej aromatyczna. Po tym czasie zalewamy sosem, przygotowanym w następujący sposób: śmietankę mieszamy za pomocą trzepaczki (tzw. rózgi) z jajkami, na jednolitą masę, dodajemy pieprz cytrynowy, i doprawiamy solą. Zapiekamy kolejne 20 minut (180-200 stopni(...)kostki bulionowej, zalewamy warzywa. Pomidorki skrapiamy oliwą z oliwek, i posypujemy pieprzem cytrynowym. Zapiekamy około 40 minut (tyle co łącznie rybę) Wyjmujemy z pieca. Możemy zajadać ze smakiem. Smacznego!   Może uda mi się zachęcić Was do częstego spożywania ryb ;-))   pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Ekologiczne produkty Danival. 140

białe wino, które sprawiają, że smak jest bardziej wyrafinowany. * Kremowy sos cytrynowy - odświeżający, dobry do potraw o mało wyczuwalnym smaku, tj. np. schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też

Poranek na słodko
Filet z dorsza w sosie cytrynowym z purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchewką 245

Witajcie! Wiem, że ostatnio Was zaniedbuję i przez to na blogu pojawia się niewiele przepisów. Ale prawda jest taka, że nie wyrabiam z czasem. Za dużo

W kuchni Katie
Karp w migdałach według Karola Okrasy 102

Kieliszek czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa.  Również od strony mięsa ścieramy odrobinę(...)ryby. Możemy zetrzeć nieco skórki z cytryny lub dorzucić kawałeczki masła. Chwilę gotujemy na małym ogniu. W między czasie możemy poukładać nasze kawałki ryby na półmisku, czy talerzu. Całość polewamy przygotowanym, zredukowanym sosem. Danie podajemy póki jest ciepłe

Kolizje Smaków
Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 159

pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści(...)dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się na mniejsze kawałki. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Danie od razu podawać.  Cebulę zeszklić Dodać pokrojonego ananasa A na sam koniec kawałki dorsza

Ugotować
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 87

można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Dorsz prosto z Bałtyku 152

skombinowali we własnym zakresie, daje pokaźny wynik. Ryby oczywiście zabieracie już wypatroszone, bowiem w czasie w którym Wy łowicie szyper zajmuje się obrabianiem Waszych zdobyczy.  Po przyjeździe do domu pozostaje odpowiednie przyrządzenie złowionych dorszy. Jak mówi sam szyper świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet

Kuchenne aromaty
Łosoś z sosem cytrynowym 152

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.Sk

wyzwania kuchenne
Szybka i smaczna obiadokolacja 2559

świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek

Ratunku obiad
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 163

F ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami

SzczyptaSmaQ
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 165

Jak pech, to pech :-( Oba samochody na warsztacie :-( Niby proste naprawy eksploatacyjne, ale żeby tak na raz? Tak oba bez ostrzeżenia? Normalnie jak bez ręki... No

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania