ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:53/236)

Dorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem 171

pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści(...)dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko raz odwrócić, aby nie rozpadła się na mniejsze kawałki. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Danie od razu podawać.  Cebulę zeszklić Dodać pokrojonego ananasa A na sam koniec kawałki dorsza

Ugotować
Cytrynowe tagliolini z łososiem! 104

można skropić łososia sokiem z cytryny. Rybę z przyprawami podsmażamy na patelni, a na sam koniec dodajemy śmietanę i wszytko mieszamy, aby uzyskać sos. Makaron z łososiem dekorujemy startym, żółtym serem. Muszę przyznać, że łosoś korespondujący z makaronem w ziołowo-śmietanowym sosie, pozostawia w ustach złagodzony śmietaną wyraźny smak wędzonej ryby. Coś pysznego! Polecam

Kuchnia Pani Wiosny
Dorsz prosto z Bałtyku 174

skombinowali we własnym zakresie, daje pokaźny wynik. Ryby oczywiście zabieracie już wypatroszone, bowiem w czasie w którym Wy łowicie szyper zajmuje się obrabianiem Waszych zdobyczy.  Po przyjeździe do domu pozostaje odpowiednie przyrządzenie złowionych dorszy. Jak mówi sam szyper świeżego dorsza musi być czuć rybą, a więc najlepiej nie zalewać go sosami, nie dodawać warzyw, ba najlepiej go nawet

Kuchenne aromaty
Łosoś z sosem cytrynowym 174

Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.Sk

wyzwania kuchenne
Szybka i smaczna obiadokolacja 2577

świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek

Ratunku obiad
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 178

F ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami

SzczyptaSmaQ
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 186

Jak pech, to pech :-( Oba samochody na warsztacie :-( Niby proste naprawy eksploatacyjne, ale żeby tak na raz? Tak oba bez ostrzeżenia? Normalnie jak bez ręki... No

Czary - gary w kuchni
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 179

Podczas świąteczno-noworocznej przerwy odwiedzili nas dobrzy znajomi. Jak zwylke głowiłam się cały dzień co mogłabym przygotować. Chciałam, żeby to było danie, którego jeszcze u nas

Mia Cucina Sofieta
Pieczony łosoś z pesto 170

mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć(...)piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita . Tak wygląda zaraz po upieczeniu

Proste Potrawy
Pasta z ryby i sera 183

łyżki startego żółtego sera 1 mała cebula 1 łyżka sezamu sól pieprz natka pietruszki Rybę z puszki przełożyć do miseczki wraz z sosem i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, sezam, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem.Wymieszać. pasta z ryby i sera

O kuchni z uczuciem
Tuńczyk w sosie teriyaki 156

Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się(...)zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą

Czerwona Porzeczka
Jak naparzyć Sandacza? Łatwizna! 156

marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół czerwonej papryki pół awokado sos sojowy ulubiona oliwa sól imbir mielony suszona natka pietruszki zioła dalmatyńskie suszona papryka słodka świeżo mielony pieprz kolorowy makaron gryczany Soba Przygotowanie: Sandacza kupiłam całego, więc zaczęłam zabawę od filetowania (skórę pozostawiłam). Gotowe płaty ryby, posoliłam i dałam im po leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć(...)Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze i po chwili dodajemy przyprawy: imbir,zioła dalmatyńskie (jak ktoś

Karczma Honorietty
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 216

Lekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka   jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy z miodem. Upieczoną rybę podajemy z ugotowaną kaszą i miękką fasolką. Całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 190

smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda

Moniki Smakołyki
Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym 145

Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym   Śledzie w sosie jogurtowo-czosnkowym Składniki: 80 dkg filetów matjasów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku  mały jogurt naturalny

Aromatyczne Podróże