Upieczone buraczki z sosem chrzanowym są dobrym dodatkiem do mięs, ryb i wszelkich dań obiadowych. Składniki: -czerwone buraczki -200 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki tartego chrzanu -sól -pieprz -sok z cytryny -cukier -łyżeczka mąki pszennej -100 ml wody Buraczki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez(...)minut. Zdejmujemy skórkę, kroimy w plasterki, słupki lub kostkę. Polewamy przygotowanym sosem chrzanowym: -śmietanę zagotowujemy -dodajemy chrzan -przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem -mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie -stopniowo dolewamy do sosu, ciągle mieszając aż do uzyskania wymaganej konsystencji Sos można wykorzystać zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Maminek kulinarnyMajeranek Sól ziołowa Pieprz + młode ziemniaczki jako dodatek do ryby. Pstrągi dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Delikatnie skrobiemy z wierzchu by oczyścić skórę (pstrągi mają bardzo delikatne łuski i niektórzy kucharze w ogóle odradzają jej skrobanie, my jednak zawsze staramy się nieco oczyścić skórę). Całą rybę delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Z wierzchu oraz w środku sypiemy(...)parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby. Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje SmakówDziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego, smacznego i zdrowego, a przede wszystkim(...)kawałki ryby. Smaż krótko z każdej strony, do zrumienienia. Po obróceniu każdego kawałka wrzuć z powrotem warzywa i dodaj szpinak. Wymieszaj. Duś na średnim ogniu do rozpadnięcia się szpinaku. W szklance wymieszaj ze sobą wodę, mąkę i śmietanę. Dodaj sól ziołową i pieprz ziołowy po ok 1/2 - 3/4 łyżeczki oraz mielony pieprz w ilości wg uznania. Wlej sos śmietanowy
Anioszek w kuchnimięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech w tak ogromny post zajadać takie pyszności ;) Ale cóż, stało się. Gołąbki smakują jeszcze lepiej kiedy są uzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto(...)pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka na sos: 250 g pieczarek sól i pieprz 500 ml wody 100 ml słodkiej śmietany 12-18% łyżka mąki pszennej łyżka oleju do podsmażenia Wykonanie: Ryż ugotować
Poezja Smaków - blog kulinarnystarta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego(...)półtalarki, siekamy koperek, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i, na dno wlewamy 1/3 sosu. Na sos kładziemy warstwę makaronu, polewamy sosem (kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym beszamelem
mojewypiekiinietylkocebulę, oliwki, kukurydzę, paprykę i ogórki. Całość zwinąć w rulon, związać sznureczkiem lub zawinąć w folię aluminiową. Smacznego!Tuńczyk, podobnie jak wiele innych ryb, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3. W porcji tuńczyka w sosie własnym jest ich ok. 235 mg.UWAGA! Tuńczyk może być skażony rtęcią – pierwiastkiem niebezpiecznym dla niemowląt i rozwijającego się płodu. Jednak dobrą informacją jest
Kulinarne Przebojełyżki śmietany 1 cebula 3 ząbki czosnku masło koper sól, pieprz 5 pomidorów koktajlowych przyprawa do ryb Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Kiedy makaron będzie się gotował możemy się zająć naszym błyskawicznym sosem: Rozpuszczamy masełko na patelni. Wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku, a następnie cebulę. Kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodajemy(...)czasie możemy pokroić łososia. Kroimy go w kostkę. Dodajemy na patelnię. Posypujemy lekko przyprawą do ryb dla podkreślenia smaku. Podsmażamy około 2 minut i dodajemy śmietanę. Całość podsmażamy około 3 minut, Posypujemy delikatnie koperkiem, mieszamy. Podajemy makaron z sosem. Można zrobić wersję bez pomidorów. Robiłam i taką i taką. Polecam! Smacznego
Kuchnia moimi oczami"No, ale co Ty robisz, się pytam! Co Ty robisz?!""Jak to co, obiad.""Miały być schabowe, a Ty mi tu takie piękne mięso marnujesz!""Jakie
W kuchni Karmel-itkiognia dodać do sosu surowe żółtko i bardzo szybko wymieszać, nie gotować Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie kilkoma kroplami soku z cytryny. Sos przeznaczony jest głównie do zapiekania potraw z mięsa, ryb, jaj, warzyw itp. dlatego musi być bardzo gęsty, aby nie spływał z potrawy. Może być również podany w sosjerce jak inne sosy. Można dodać również
Proste Potrawypewnie większość z Was – ja znalazłam przepis kilka lat temu w internecie, później robiłam już wszystko „na oko”, stąd brak źródła. Miękka ryba w delikatnym cieście, chrupiące warzywa i super marynato-sos. Znika ze stołu błyskawicznie. I nie wiem co napisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-) Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą
wcinaj tojest masłem Prowansji , to znacznie bliżej mu do majonezu. Głównie dlatego, że p odstawą sosu jest emulsja uzyskiwana z żółtek i oliwy z oliwek. Sos ten jest wprost idealny do mięs, ryb, owoców morza, czy pieczonych warzyw. Dla mnie zaś najlepszy po prostu z kawałkiem chrupiącej bagietki . Jego katalońska wersja była podstawą moich hiszpańskich śniadań. Wtedy(...)oliwek extra virgin 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki sól morska do smaku Przygotowanie: Czosnek zmiażdż lub zetrzyj na tartce. Dodaj żółtka i połącz za pomocą blendera. (Sos można przygotowywać również przy pomocy trzepaczki). Następnie cieniutką strużką wlewaj oliwę, cały czas miksując. Sos z czasem zacznie gęstnieć, wtedy możesz nieco przyspieszyć dodawanie oliwy. Na koniec wlej
Food SquareChwila wytchnienia. Siadasz więc na kocu w ogrodzie z ulubioną książką i szklanką koktajlu. Ale czegoś Ci brakuje. Nie możesz skupić się na tekście powieści, ciągle
W kuchni Karmel-itkisosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem lub mleczkiem
cool and mintyniesamowite jak gotowanie może być inspirujące i z dnia na dzień przerodzić się w pasję ;-) SKŁADNIKI NA DANIE DLA 4 OSÓB: RYBA I MARYNATA: - 700g filetu z łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA
SMYKWKUCHNI