czasu kiedy odkryłam, że woda z dolnego pojemnika parowaru lub dolnego garnka zestawu po zakończeniu gotowania to doskonała baza na lekki sos lub zupkę do popicia. Przecież do tej wody właśnie skapują wszystkie smaki z warzyw , ryb czy mięsa gotowanych piętro wyżej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itkiodwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut. Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam
królestwo garówobiad :) Młode, delikatne pory cudownie podbijają smak pieczonego łososia. Całości dopełnia aromatyczny sos koperkowy - już mniej dietetyczny :) . Czas przygotowania takiego obiadku to niecała godzinka :) Ryba : 1/2 kg fileta z łososia sól sok z cytryny Sos koperkowy: 1/2 pęczka świeżego koperku bez łodyżek 250 ml mleka 1 łyżeczka vegety Natur 30 g masła 20 g mąki sól pieprz szczypta cukru
Chocolate Muffin Blogostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii. Składniki: filet z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk) woreczek ryż cebula średnia marchew 4 ząbki czosnku łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej(...)oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła. Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji
e-PrzepisyKulinarnePropozycja na bardzo szybki obiad. Sos spokojnie zdążymy przygotować w czasie, kiesy gotuje się makaron. Przepis znalazłam u Mniamu.Składniki:makaron penne (u mnie kolorowy w
Kuchnia domowa Anizdjęcia , które niedawno odnalazłam na karcie od aparatu. Soczyste kolory sosu od razu sprawiły, ze stałam się głodna. Szkoda, że tak rzadko robię rybkę na obiad. Przy tej okazji zastanawiam się jakie inne suszone zioła stosujecie do ryb? Ja zastosowałam cytrynowy pieprz, cząber, gorczycę, estragon, koperek. A Wy?Składniki dla 2 osób(...)ziołami i pieczemy an papierze do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 - 30 minut. W tym czasie jak rybki się pieką robimy sos: cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju, chwile później do cebuli dodajemy paseczki papryki, dolewamy odrobinkę wody i dusimy aż do miękkości. Na sam koniec dajemy pastę
Bon Appetit Małgorzatyprzygotowaniu, istnieje jej wiele wariantów. Oto przepis na pyszną, nasza rybkę 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku 1/2 selera 4 marchewki 1 pietruszka 2 cebule koncentrat pomidorowy 1/2 łyżki soli kilka liści laurowych olej do smażenia 1/4 łyżeczki pieprzu cukier do smaku sos pomidorowy sambal FOLWARK Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę(...)pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z sosem pomidorowym sambal, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą
Z Kuchni Do Kuchnisilnie rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek – ok. 2-3 łyżki. Najlepiej ok. 3-4 minuty z każdej strony – jeśli ryba jest gruba, najlepiej pod przykryciem. Gotowego łososia wykładamy na gnocchi w sosie szafranowym, ozdabiamy szczypiorkiem i podajemy. Post Łosoś i gnocchi w sosie szafranowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuChciałam zaproponować Wam prosty, a pyszny zestaw obiadowy: dorsz z piekarnika + lekko podpieczone ziemniaki w mundurkach + sałata lodowa z sosem winegret. Najpierw zajmę się przepisem na rybę, a później resztą ;-) Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z dorsza atlantyckiego 4 cytryny przyprawy: sól, pieprz biały, pieprz cytrynowy ponadto: nieco oliwy Przygotować marynatę (najlepiej w płaskim naczyniu lub misce): wycisnąć(...)chociaż 20 min. Żaroodporne naczynie posmarować lekko oliwą i wyłożyć dno pokrojoną w cienkie plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania
Passions hobbies lifeSezon grillowy trwa, a że na grillu oprócz wszechobecnego mięsa najzdrowsze są jednak ryby, dlatego polecam lekkiego, pysznego pstrąga z grilla, z kolorowym sosem z pomidorów i ogórków. Szybko, zdrowo i smacznie. Polecam. Przepis idealny w diecie antycholesterolowej w ramach projektu "Dieta dla serca". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikporcji 2 puszki kokosowego mleka 400 g krewetek 200 ml warzywnego bulionu 1 łyżka jasnej tajskiej soi 1 łyżka rybnego sosu 1 doniczka świeżej kolendry 2 suszone liście limonki 2 dymki 1 czerwona chili 400 g odfiletowanej ryby, u mnie dorsz 300 g cukinii czarny pieprz do smaku sok z połowy limonki Wlej do garnka kokosowe mleko, bulion, soję(...)rybny sos. Dodaj krewetki i gotuj zupę przez 10 minut, po czym zmiksuj. Pokrój dymkę, chili i kolendrę. dodaj do zupy wraz z kawałkami ryby. Gotuj zupę przez 3 – 4 minuty w zależności od grubości ryby. W międzyczasie ugotuj tradycyjne nudle lub nudle z cukinii . Podaj zupę z nudlami obficie posypaną kolendrą
codojedzeniaUłożyć w misce, doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć(...)rozmieszaną z wodą, a następnie szczypiorek. Ciągle mieszając gotować wszystko przez około 1 minutę aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu ugotowane woreczki ryżu, starannie wymieszać i podgrzewać przez 2-3 minuty aż będzie gorący. Wyłożyć na talerze, na wierzch kłaść rybę i podawać ozdobione nacią selera
Pasja SmakuTUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA Z CUKINII SURÓWKA PEKIŃSKA Z SUSZONYM POMIDOREM PSTRĄG GRILLOWANY MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA SAŁATKA Z ANANASA KURCZAK Z WARZYWAMI TWAROŻEK Z POMIDOREM I SZCZYPIORKIEM KOKTAJL Z KIWI I BANAN DIETETYCZNA SAŁATKA Z SELERA KOKTAJL ARBUZOWO-TRUSKAWKOWY RYBA NA WARZYWNEJ PIERZYNCE FILET Z INDYKA W WARZYWACH(...)ŁUPINY ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysurowego łososia ze skórą, 2 buraki starte na tarce, 3 łyżki soli morskiej, 3 łyżki brązowego cukru, 1 pęczek koperku, 30 ml wiśniówki, skórka z połowy cytryny, Sos chrzanowy z kiszonymi burakami 180 g gęstego jogurtu, 3 łyżki soku z kiszonych buraków, 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie), 1 łyżeczka chrzanu, cukier, sól i pieprz do smaku. Jadalna ziemia(...)owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę, odciąć skórę, osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry. Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku. Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki
SzczyptaSmaQsera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy rybę. Oczywiście obtaczamy łososia w marynacie
KasiaiKrzysiu.pl