ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:44/236)

62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 172

opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna(...)można dodać odrobinę bułki tartej. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Jadło i czytadło
Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret 1028

dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb. Składniki: 0,5 kg białej kapusty 3 łyżki koperku Sos winegret: 1 łyżka miodu 0,5 łyżki musztardy sarepskiej 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej

Ala piecze i gotuje
Kurczak po hiszpańsku. 1380

Kurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast(...)mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki  1 cebula czerwona  2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ryba z reklama w tle 162

przemycic biale ryby, ale na przyklad losos jest zdecydowanie na "nie". Nie zrazam sie jednak i ciagle probuje.Staram sie przyrzadzac rybe na rozne spsoby, a noz przypadnie Viki do gustu. Kilka takich przepisow zamiescilam juz na blogu. Jednak najczesciej, bo tez najchetniej taka rybe je Viki, robie klasyczne filety smazone lub gotowane na parze. Zawsze takiej rybie towarzyszy jakis(...)sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz swiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie:Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem.Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac na pol, wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic

Przysmaki Karolki
Paprykarz z kurczaka. 252

tych, w których sosie ląduje naprawdę duża ilość papryki w proszku. Stąd też bierze się nazwa dania. Metoda paprykarzowa stosowana jest też do cielęciny, grzybów i ryb, ale jednak najczęściej w paprykowym sosie znajdziemy kurczaka. Podobnie, aczkolwiek głównie z użyciem wieprzowiny i wołowiny, robi się pörkölt , czyli danie które my nazywamy gulaszem (z kolei węgierski gulyas

zadanie-gotowanie
Karp w galarecie klarowanej. 221

ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb:  Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą

Kulinarny karnet Christophera
Mule w sosie śmietanowym 199

Małże w aksamitnym sosie śmietanowym na bazie białego wina. Najlepsze są świeże mule, ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a

wyzwania kuchenne
szczupak pieczony w aromatycznym pomidorowo czosnkowym sosie 243

szczupak pieczony w sosie pomidorowo czosnkowym Pełnia lata, to również pełnia sezonu na szczupaka. Dlatego nie powinno nikogo dziwić, iż dziś pragnę przedstawić kolejny przepis z tą rybą w roli głównej.  składniki dla czterech osób szczupak o wadze ok 1,2 kg  3 łyżeczki koncentratu

Miód i pieprz
Dorsz w naturalnym sosie 107

świeżymi rybami. Jeden taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem

Milion Smaków
Ekspresowa Pasta z Makreli z Puszki 157

obiecałam na początku trudno nie będzie. Ser włożyłam do dzbanka blendera, dołożyłam makrelę razem z sosem pomidorowym oraz rukolę. Wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. Na końcu spróbowałam ją i doprawiłam do maku solą i pieprzem. Nie były to duże ilości tych przypraw, gdyż ryba z puszki miała już swój własny smak, a rukola nadała ostrości. Pozostało tylko pastę przełożyć

Blondynka Gotuje
Sushi w pięciu smakach. 371

podstawowe 6 płatów nori czarny sezam sos sojowy / słodki sos z węgorza ( jest rewelacyjny do sushi!) 2 łyżki wasabi marynowany imbir dodatki 100g wędzonego łososia 100g wędzonego halibuta 8 krewetek 6-8 paluszków krabowych awokado zielony ogórek czerwona papryka mango rzodkiewka szczypiorek majonez lub inne ulubione dodatki : surowy tuńczyk/ łosoś, ryba maślana, serek kremowy, krewetki w tempusze, pieczony łosoć, tykwa(...)minutach zdjąc ryż z ognia, wymieszać. Przykryć i odstawić na 15 min aby ryż wchłanął całą wodę. 3. Jeszcze ciepły ryż zmieszać z 6 łyżkami gotowego sosu do ryżu lub octem ryżowym z odrobiną cukru. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 4. Jeśli mamy wasabi w proszku połączyć je z wodą według proporcji podanych na opakowaniu. 5. Ogórka pokroić w długie cienkie

DefinicjaSmaku
Łosoś w sosie teriyaki, mandarynkach i sezamie 188

ozdoby. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sos teriyaki, oregano i sok wyciśnięty z pozostałych kawałków mandarynki. Całość mieszamy  i równomiernie rozprowadzamy na łososiu. Na wierzchu układamy 4 pozostawione kawałki mandarynki. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, aby matowa strona była na zewnątrz.  Tak przygotowaną rybę wstawiamy na 1 - 2 godziny(...)grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Przez pierwsze 15 minut łososia mam przykrytego folią aluminiową. Na ostatnie 5 - 10 minut zdejmuję folię. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Sezam prażymy chwilę na suchej patelni. Posypujemy nim łososia już na talerzu. Smacznego

Smak mojego domu
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 171

Bardzo zdrowe rybne roladki z szpinakowo-ryżowym nadzieniem z mini marchewkami. Całości smaku dodaje śmietanowy sos. 6 płatów mintaja Przyprawa do ryb 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 100 g ryżu 100 g mini marchewek 0,5 szklanki bulionu 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 0,5 łyżeczki

VioletoweKucharzenie
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 181

łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprzkilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Uformować kulki ,panierować i usmażyć. Sos. Wszystkie składniki włożyć do garnuszka ,wymieszać, zagotować i podgrzewać 8 min ,aż jabłka rozpadną się ,a masa zgęstnieje.Na końcu dodać posiekane orzechy

Kulinarny karnet Christophera
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 351

mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się(...)patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć

Cooking Monster