domu zawsze. Przyznam, że czasami proszę Go, żeby już nie jadł tego czosnku i nie pachniał nim tak intensywnie. Przekomarzamy się tak czasem - ja na złość jem rybę, a M. czosnek. SOS CZOSNKOWY Składniki: - 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 gram) - 1 łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku (zależnie od własnych preferencji) - sól - pieprz Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy
Życie zamknięte w smakugodziny).Łososia nacieramy odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić na kawałki(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu. Następnie wykładamy kawałki łososia oraz oliwki i kapary. Posypujemy startym żółtym serem (lub mozzarellą). Pieczemy przez ok. 7-8 minut
Słodka StronaCiekawa wersja popularnej pizzy na której zamiast klasycznego sosu pomidorowego pojawia się aromatyczny sos koperkowy. Taka pizza idealnie komponuje się z łososiem tworząc przepyszne i zjawiskowe
Słodka Stronażytniego i postawiłam na rybę zamiast mięsa. Całość jest podana z dużą ilością zielonych warzyw- podobno zielony to najlepszy kolor, który poprawia nastrój, myślę, że do zabrania ze sobą do pracy- idealne połączenie. Sos koperkowo- limonkowy smakuje obłędnie i bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam(...)myjemy, gotujemy przez 12 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej
SMYKWKUCHNIzdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku , uwielbiam szpinak, uwielbiam sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko(...)zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do ryby posiekane solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet ryba podana z moich rąk smakowała wszystkim Składniki: – 5 kawałków po 120 gram polędwicy z dorsza atlantyckiego Marynata: – 100 ml oleju; – 1 łyżka pieprzu cytrynowego; – 2 ząbki czosnku; – łyżeczka tymianku; Sos: – 400 g rozmrożonych liści szpinaku; – 4 łyżki
dom-agi.plnadmiar wilgoci). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Ryż jest gotowy do użycia po około 30 minutach. Hosomaki: przygotowany ryż płaty glonów do sushi (nori) ryba i/lub warzywa specjalna bambusowa matka do zawijania chrzan wasabi sos sojowy do maczania marynowany imbir gumowe rękawiczki bardzo ostry nóż zwilżona szmatka, do przecierania noża odrobina majonezu do posmarowania rękawiczek* Stanowisko, przy którym będziemy przygotowywać(...)tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze w przygotowaniu sushi to sashimi, czyli po prostu kawałki bardzo świeżej ryby, pokrojone w cienkie plastry, podane z sosem sojowym, wasabi i imbirem :) Mam nadzieję, że wszystko jest w miarę jasne :) W razie pytań proszę pisać. W przyszłym tygodniu dodam więcej zdjęć obrazujących etap przygotowań
My Culinary ArtGremolata to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:1 cytryna - jedynie skórkaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskadodatkowo potrzebujemy:2 filety łososia ze skórąświeży tymianekświeży(...)zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu. Uwagi: gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko
Bon Appetit Małgorzatymąki robimy ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby maczamy w cieście, smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. SOS : 2 puszki pomidorów krojonych(...)pokrojoną cebulę i czosnek podpiec na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. wlewamy pomidory i bulion. Dusimy do miękkości, około 20 minut, pod koniec gotowania dodajemy małże. Doprawiamy sos do smaku, wkładamy kawałki ryby i mieszamy. Gotowy gulasz posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipewnością zachęci nie jedną osobę do przygotowania. Polecam podawać z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 1 kg fileta z mintaja przyprawa do ryb pieprz cytrynowy 1 duży por lub 2 mniejsze ½ czerwonej papryki 15 dag sera żółtego Sos: 3 jajka 200 ml śmietanki słodkiej 22% sól morska do smaku szczypta gałki muszkatołowej masło do posmarowania formy natka pietruszki do posypania Sposób(...)mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, oprószamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z każdej strony. Naczynie żaroodporne smarujemy cieniutko masłem układamy na dnie rybę, posypujemy pokrojoną w kostkę papryką oraz porem, tak, aby ryba była w całości przykryta. Posypujemy solą. Sos: Jajka ubijamy ze śmietanką doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej
Wanilia i Kardamonmnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu. Więcej szczegółów pod banerkiem w prawym górnym rogu
Proste Potrawywysokim brzegiem rozgrzać oliwę, wkładać kawałki ryby skórą do dołu. Po dwóch minutach wyłączyć ogień, patelnię przykryć. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie ryba powinna być usmażona. Zagotować wino z sokiem z pomarańczy i cytryny. Żółtko ubić, dalej ubijając wlewać powoli zagotowane wino z sokiem. Miskę z ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać(...)dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą. Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką z pora. Sos przygotowałam z soku z czerwonych pomarańczy (tarocca), dlatego ma taki kolor. zastawa
królestwo garówdań z ryb. Peter Zemmer - Punggl Pinot Bianco Alto Adige 2013. Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz(...)alkohol. Aromatyczne - dominują zapachy kwiatowe bzu oraz akacji. W ustach dominują nuty owocowe oraz kwiatowe. Dobrze zrównoważone. Można polecić do serów, potraw z kurczaka i ryb, makaronów z lekkimi sosami oraz owoców morza. Tenuta J.Hofstätter -Joseph Gewürztraminer Alto Adige 2013. Wino pochodzi z winnicy w Tramin/Termeno uważanej kiedyś za kolebkę gewürztraminera. Jest to największa rodzinna winnica w Południowym
królestwo garówpapryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz ewentualnie dodatkowo 1 łyżka maggi lub sosu sojowego sposób wykonania Rybę myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy studzimy i obieramy rybę z ości. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobna ją kroimy, lub ścieramy na tarce(...)patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, pieprz, sól, paprykę ostrą i ewentualnie maggi, dusimy pod przykryciem przez 10 minut, na niewielkim ogniu. Teraz do warzyw możemy dodać kawałki ryby i ugotowany ryż, całość dokładnie mieszamy, łącząc składniki a kiedy pasta ponownie się zagrzeje, do około 80 stopni ( tu niestety przyda się kuchenny termometr), przekładamy ją do słoików. Zakręcamy
Miód i pieprzsezam do obsypania filetów MARYNATA I SOS: 4 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka cukru lub miodu 2 łyżeczki mielonego imbiru w proszku Sos rybny/ sól Pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia zamarynować w mieszance sosu sojowego, soku z limonki , cukru lub miodu, mielonego imbiru, szczypcie soli lub łyżeczce sosu rybnego i szczypcie pieprzu. Odstawić na około(...)ogniu z obu stron, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE, która obniża CHOLESTEROL
Calzonella.comgorąco jako danie główne, lub na zimno jako przystawkę, przekąskę. Jeżeli serwujemy danie na zimno, to radziłbym podać z jakimś sosem (przepisy na sosy TUTAJ ). U mnie ryba w cieście francuskim zagości na stole świątecznym obok ryby po grecku i innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ). Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście
Kuchnia Łukasza