ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:28/236)

Uczta morska na talerzu 145

białe wino sos sojowy Marynata do ryb: pieprz  sól oliwa z oliwek papryczka chilli  rozmaryn kolendra ziarnka Zamarynuj rybę w marynacie, odstaw na bok. Ugotuj ziemniaki na pure. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Warzywa pokrój w kostkę i szybko usmaż na patelni doprawiając białym pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym i świeżym imbirem. Wlej

AZgotuj!
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 176

jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość  przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką(...)ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Mintaj w sosie śmietanowym z czerwonym pieprzem 145

ziarnom pieprzu i lekkim posmaku limonki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 800g filetów z mintaja 400g śmietanki 30% 1 czerwona cebula pół limonki pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czerwony Rybę skrapiamy sokiem z limonki, układamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy pieprzem czerwonym i solą. Śmietanę mieszamy z łyżką sosu sojowego, wlewamy do naczynia. Cebulę i limonkę kroimy

Gotowanie i blogowanie
Dorsz z sosem Velouté z trawy cytrynowej z zapiekanką ziemniaczano-selerową 155

ogniu do momentu, aż sos nabierze konsystencji kremowej. Przypraw solą i pieprzem (tylko uważaj z solą – bulion, którego używasz może być już solony). Gotowy sos przelej przez drobne sito do dzbanka lub miseczki. ( Możesz przygotować sos do dwóch dni wcześniej i po schłodzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem należy go wówczas lekko podgrzać.) Przygotowanie ryby: Filety umyj, osusz(...)góry. Gdy ryba będzie usmażona w 2/3 a skóra będzie chrupiąca i złota, odwróć delikatnie filety na drugą stronę i polewając kolejną roztopioną łyżką masła – smaż krótko, ok 30 sekund. Na talerze (jeśli w Twojej zmywarce jest opcja podgrzewania talerzy – wykorzystaj ją) nałóż sos, a następnie na każdy talerz wyłóż po jednym kawałku usmażonej ryby. Podawaj

Moja Delicja
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 378

zabraknąć u Nas w  czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym  SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany(...)słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i  polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryba po grecku 195

rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę.  Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól, pieprz mąka do obtoczenia(...)przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz

Ugotować
Pasta śledziowa do pieczywa 212

sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka i ryby wraz z sosem umieścić w misce i rozdrobnić widelcem. Cebule i ogórka posiekać w drobniutką kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym

Pyry na Gaz
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 163

szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem.  Jeśli(...)minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku.  Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną

SzczyptaSmaQ
Łosoś w sosie ogórkowym 189

ogórkowym, przyrządzonym na bazie kiszonych ogórków. Sos z kiszonych ogórków był idealny, zaskakująco smaczny, zachwycił chyba wszystkich. Polecam przepis na łososia w sosie ogórkowym, nie tylko za smak, ale i za prostotę wykonania. Łososia można zastąpić inną ryba np. dorszem. Składniki: 4 filety z łososia około 180g każdy 100g czerwonego kawioru Umyte filety łososia dokładnie osuszamy. Marynata: 4 łyżki oleju(...)grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz z truskawkową salsą 196

cytryny i oregano. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki, kroimy w kostkę. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i miód. Odstawiamy, żeby smaki dokładnie się połączyły. Następnie zabieramy się za gotowanie. Ja rybę przygotowałam w parowarze, zatem wystarczy jej 6-8 minut maksymalnie. Jeśli zbyt długo ją przetrzymamy stanie się gumowa i niesmaczna, ważne(...)jest zatem pilnowanie czasu ;)  Na talerzu układamy salsę z truskawek, na nią plaster twarogu wędzonego nasączony łyżeczką octu balsamicznego. Na wierzchu układamy kawałek ryby i ozdabiamy skórka z cytryny i pietruszką

Sajkofanka smaku
Makaron penne z tuńczykiem i curry 248

Makaron penne z tuńczykiem i curry...Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.Dobrze przyprawione curry.Z kawałeczkami tuńczyka.Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.Zapraszam!Składniki:Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;250 g makaronu penne;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka curry;4 ząbki czosnku;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować(...)tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym

Gospodyni Miejska
Dietetyczna ryba pieczona z papryką 119

żaroodpornego naczynia na wierch ryby wykładamy mieszankę papryki, cebuli i koncentratu pieczemy pod przykryciem przez około 50minut w temperaturze 190 stopni najlepiej smakuję po kilku godzinach, jak sos przesiąknie w rybę ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM 154

Dziś przy piątku zapraszam na dorsza. A że sezon na szparagi, właśnie to one będą mu towarzyszyć wraz z pysznym sosem ze świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku(...)Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym

Z Majeczką w kuchni
Jej piękne czarne oczy ,czyli ryba w makaronie z oliwkami ---I suoi bellissimi occhi neri, o il pesce in pasta con olive 173

Składniki 3 cebule pokrojone w drobna kostkę 3-4 pomidory,lub puszka pomidorów w sosie własnym 2-3 łyżki gęstego soku pomidorowego,lub keczupu jak pomidory są świeże szpinak świeży pęczek dowolna ryba ,u mnie sum afrykański sol,pieprz do smaku 250 g. makaron świderki ( Makaron Świderek owsiany Makaron Jastrzębski -5 jajeczny) wody letniej tyle ,aby zakryła makaron oliwki czarne(...)suchy ,dolewamy wody do zakrycia makaronu i dalej pod przykryciem dusimy 5-6 minut,aż makaron będzie al dante W czasie ,gdy makaron będzie dochodził do siebie ,ryba zdąży się uprażych w sosie powstałym.Teraz pozostaje nam tylko dodać sól i pieprz do smaku i pozostawienie potrawy na 3-4 minuty pod przykryciem,do połączenia smaków.Gotowe.Smacznego

w mojej kuchni
Lucjan czerwony w Zamościu 131

lekki opór zębom - co lubię, tak jak w makaronach. Lucjan - bardzo rzadko spotykana u nas ryba . Ta była OK - fajny, delikatny, wręcz nierybny smak i zapach - coś innego. W całym daniu brakło czegoś, co by podniosło kasztanowy smak sosu, wzmocniło delikatny smak tak dobrej ryby. Mimo wszystko, danie z rybą warte spróbowania

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania