odsączyć na papierowym ręczniku.Pokrojoną na kawałki rybę oprószyć solą,pieprzem - można obtoczyć w jajku i mące i usmażyć na złocisty kolor. Układać na półmisku warstwami - na zmianę ryba i sos ketchupowy. Przepis znalazłam parę lat temu w jednej z książek s.Marii i od tego czasu zagościł u Nas na stałe. Często robię na obiad - filet w całości i pierzynka
Niespełnione zdolności kulinarneminut (w zależności od wielkości ryby). Gdy ryby będą gotowe, rozbić ostrożnie solną skorupę, zdjąć skórę ryb i podawać. Moja propozycja na dodatki do ryby to sos jogurtowo-czosnkowy z koperkiem, frytki z batatów i ulubiona tahini z siemienia lnianego
Kuchnia Bon Appetitdrożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można(...)mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka
Zasmakuj Kuchnirozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie dań – widzimy
Ostra na Słodkonajlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać trochę tartego żółtego sera. Będzie równie
Zasmakuj Kuchniskropienia szklanka malin Wykonanie: Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami
Z Majeczką w kuchnipołączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił smak łososia, bo z tą rybą go podawałam. Składniki : 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. śmietanki kremówki
zadanie-gotowanieziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kardamon olej rzepakowy do smażenia 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około 5-6 centymetrowe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)przyprawami według uznania. Gdy zmiękną dodajemy passatę, przecier pomidorowy, wodę i bulion, doprawiamy cukrem. Dokładnie mieszamy, dusimy około 20 minut. W głębszej misce układamy na przemian: rybę i sos. Na wierzchu ma być sos. Posypujemy świeżą natką pietruszki
Zasmakuj KuchniSkładniki 300 g fileta z łososia 1/2 średniej cukinii 3 krążki ananasa z zalewy 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz przyprawa do ryb oliwa z oliwek sos rybny Sposób przygotowania Rybę … Czytaj dalej Szaszłyki z łososiem
czarrna od kuchniPyszne naleśniki, uwielbiam, a takie ziołowe to raj dla zmysłów. Polecam gorąco i dla tych co kochają łososia a jest ich niemało. Tak się objadłam że
Moje Małe Czarowaniewarzyw. Jadalne są liście, łodyżki i kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkorybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi ziemniakami polanymi śmietaną z przesmażoną cebulą oraz surówką z białej kapusty
R'n'G KitchenPołączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę". Składniki 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej 2 łyżki mąki sok z polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony Przygotowanie Filety opłukałem
R'n'G Kitchendocierają do mnie maile. No cóż chyba zmienię serwis. Komisja w składzie ja i Przemek wybraliśmy 2 smakowite propozycje na dania z ryb. Książki wędrują do: Sylwia Drożdż za "Ziemniaczaną roladę z rybą w sosie porowym" oraz Joanna Seta-Pryjomska za "Pieczoną doradę z czosnkiem i figami na ruszcie z selera naciowego" Serdecznie gratuluję i czekam
Moje Małe Czarowaniesosie własnym 80 g Graal 3/4 łyżki łagodnego ketchupu 2 czubate łyżki naturalnego serka śmietankowego (kanapkowego) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miseczki przekładamy tuńczyka wraz z sosem, rozdrabniamy rybę widelcem. Następnie dodajemy 2 czubate łyżki serka śmietankowego i 3/4 łyżki ketchupu, mieszamy dokładnie tworząc gładką pastę. Kremową pastę tuńczykową doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Tak przygotowaną pastę
Słodkie okruszkiIdealny słodko- kwaśny sos do ryb. Składniki: ½ małego jogurtu naturalnego Łyżka miodu ząbek czosnku ½ cytryny Koper świeży lub 1 łyżka suszonego Szczypta soli, pieprzu Koper posiekać, czosnek zmiażdżyć, następnie wycisnąć sok z cytryny, dodać do jogurtu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną miodu. Wymieszać. Podawać jako dodatek
Tradycyjna KuchniaPodgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem. Od razu podawać. Smacznego
Pełny talerzPomysł na szybkie smarowidło kanapkowe, do tego zdrowe i "niewymagające"? Tak jest- twaróg z dodatkami. Składniki -twaróg -puszka ryby w sosie pomidorowym -kilka suszonych pomidorów -sól i pieprz do smaku Z podanym składników utrzeć pastę, ja włożyłam wszystko do robota i tak w niecałą minutkę miałam zdrową i pyszną pastę na kanapki. W miseczce od PORCELANA BOGUCICE prezentuje się
Z Kuchni Do Kuchniwielu lat robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyidealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru. Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja). Chutney
Kuchnia PrezydentowejDziś propozycja na pyszną kolację dla miłośników ryb i/lub osób dbających o linię. Tak, wiosna tuż tuż więc warto zmniejszyć ilość kalorii w diecie :) Rybę doprawiamy sosem sojowym i ziołami a następnie pieczemy w folii. Jako dodatek fasolka szparagowa - świeża lub mrożona z podsmażoną na złoto cebulką. Proste, smaczne, zdrowe i lekkie
Milion Smakówgdybym tak teraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi
KUCHARNIADziś dzień Babci, dlatego przedstawiam Wam dziś przepisy moich ukochanych Babć. 1. Na zalewajkę 2. Rybę w sosie pomidorowym 3. Ciasto drożdżowe Moim ukochanym Babciom, Babciom mojego syna :) i wszystkim Babciom na świecie składam najserdeczniejsze życzenia. Dużo zdrowia i radości. Zalewajka Składniki: 200 g boczku wędzonego (babcia Miecia używa słoniny :) ) 250 ml zakwasu na barszcz
MiksturownikJeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu.Tyle z
bistro mamarobiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie.Składniki:1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego1 cebula4-5 ząbków czosnku1 papryczka chilli1 laska cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty(...)jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakRzadko w swojej kuchni używam smalcu i jego pochodnych, chyba ze robię gulasz na wzór węgierski gdzie wtedy on jest niezbędny . Dlatego gdy dostałam opakowanie nowego
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeugotowane najlepiej dzień wcześniej. Ja ugotowałam je w mundurkach, ale nie jest to konieczne. Można użyć dowolnej ryby np.dorsza, mintaja, łososia,soli lub innej o zwartym mięsie. Idealna propozycja dla dzieci, które nie przepadają za rybą. Podane z dowolną surówką i sosem chrzanowym na pewno zadowolą wszystkie podniebienia. Składniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów(...) (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz sól do smaku Składniki na sos: 2-3 łyżki majonezu (można pominąć) 2-3 łyżki 12% śmietany
potrawyregionalneWarto spróbować. Troć ryba z rodziny łososiowatych. Jest mniejsza od łososia. Przygotowuje się ją tak samo jak łososia. płaty troci lub łososia, sól, skórka otarta z cytryny, oliwa, sos: 1/2 cebuli 100 ml wina białego wytrawnego, 1,5 łyżeczki pieprzu zielonego w zalewie, 1,5 łyżeczki pieprzu czerwonego w zalewie, cukier, 1 łyżka zimnego masła, Płaty ryby podzielić(...)piec około 35 – 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i od tego, czy chcemy rybę bardziej wypieczona czy mniej. Cebulę posiekać, poddusić na 2 łyżkach oliwy. Wlać wino, zagotować. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Włożyć do garnuszka, dodać pieprz. Wlać 100 ml wody. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku cukrem. Dodać zimne masło i wymieszać, aż rozpuści
królestwo garówryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone rybyDania mięsneJagnięcina w sosie ze szpinakuDocierając do tego momentu zastanawiacie się pewnie, a gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków
Poezja smakumięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego. Pogrzebałam w sieci z ciekawości, czemu tak prosty sos ma tak oryginalną nazwę, okazało się że jego nazwa pochodzi od nazwy(...)Irwin, która ten sos nazwała właśnie „Sosem tysiąca wysp”, a jeden z hoteli umieścił ten sos 1000 wysp w swoim menu, a potem nawet zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Sos tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu. Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię