ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:15/236)

Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 180

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi(...)cytryny lub octu ryżegosól morska2 płaty glonów nori6 łyżek czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się

Food Square
Ryba pieczona w papilotach z warzywami. 209

Dziś na obiad poleca się pyszna , pieczona ryba w sosie pomidorowym z warzywami .Można ją zjeść z ryżem, kaszą albo bez niczego .Mogłam upiec więcej. Składniki : 500 g filetów z dorsza ,sandacza ,halibuta . 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa ,sól ,pieprz 1 cukinia 1 pomidor sos pomidorowy : 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta tymianku sól(...)minut ,zmiksować na gładki sos . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Z papieru do pieczenia wyciąć cztery większe kawałki .Na jednej połówce położyć kawałek ryby , doprawionej solą ,pieprzem ,tymiankiem i posmarowanej oliwą .Wierzch posmarować sosem pomidorowym .Przykryć kawałkami cukinii i pomidora . Warzywa doprawić i skropić oliwą .Zawinąć paczuszki i piec na blaszce przez około 20 minut

Ladylaura.
Łosoś w sosie brzoskwiniowym 116

zagotować. Na koniec sos koniecznie trzeba przetrzeć przez sito ( będzie gładki bez grudek i aksamitny) Teraz zabieram się za rybę . Inaczej mówiąc , osuszam kawałki łososia ręcznikiem papierowym ( jak będzie mokry to będzie pryskać) i smażę po obydwu stronach na złoty kolor ( trzeba uważać ponieważ jest słodki i może szybko się przypalić ) .Pozostało tylko ułożyć kawai ryby na sosie

Eli Gotowanie
Kotlety mielone z łososia 152

Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym. Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba (zdrowe tłuszcze, omega 3 kwasy tłuszczowe ) i dlatego warto(...)inne ryby flądrowate. Kotlety z łososia Składniki: 10 kotletów 600 g fileta łososia 400 g białej ryby 1 jajko 2 łyżki drobno pokrojonych kaparów 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos chrzanowo koperkowy 200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis 1 łyżka świeżo utartego chrzanu 1 łyżka koperku

codojedzenia
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 138

Dziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy natrzeć

Radość kipiąca uśmiechem.
Flądra po toskańsku! / RYBA 172

sól morska - pieprz kolorowy - łyżka masła - 5 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia ryb) WYKONANIE: 1. RYBA - ryby oczyść, osusz, oprósz solą morską - obtocz w mące pszennej - rozgrzej patelnię - wlej oliwę z oliwek i smaż flądry na złoty kolor 2. SOS POMIDOROWY TOSKAŃSKI - cebulę pokrój w drobne plasterki - czosnek przeciśnij przez praskę - rondel postaw na ogniu - rozpuść łyżkę masła(...)nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz w piekarniku 55 minut w temp 200 stopni C. Na talerzu ułóż rybę, następnie sos podawaj z zapiekanymi ziemniaczkami, udekoruj dymką i świeżą bazylią! ;-) Pyszności! Koniecznie zróbcie! ;-) przepis bierze udział w konkursie

SMYKWKUCHNI
Czarny łosoś z sosem Veloute 202

bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu.  Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut(...)jest tak kremowy i jasny, że nie radzę używać czarnego pieprzu. Zdjąć z palnika (sos można potem podgrzać).  Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie wysypać mak na płaski talerz i obtoczyć w nim łososia z każdej strony.  Rybę usmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, około minuty z każdej strony.  Bon appetit

Garniec Magalie
Pulpety w sosie koperkowym 180

koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula

Pyza i Surówka
Ryba po grecku – dorsz po grecku 78

dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby osuszyć(...)rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru. Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem. zastawa

królestwo garów
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 141

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby

Kuchnia Pokoleń
Łosoś w sosie tatarskim 184

Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy.  W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz   na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)oddzielić od skóry,podzielić na kawałki,ułożyć na talerzu . Majonez połączyć z jogurtem, dodać groszek, pokrojone w kostkę jajko,ogórek i grzybki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę i posypać odrobiną posiekanego koperku. Łososia można podać  jak pokazałam to na zdjęciach wyżej lub rozdrobnić na mniejsze kawałki,ułożyć na półmisku i całkowicie pokryć sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Ryba po Grecku 292

cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt suchy (chociaż sos nie powinien), możemy dodać do sosu odrobinę przegotowanej wody – sos jest gotowy. Przygotowanie ryby : Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około(...)obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny i listkami pietruszki - ryba po grecku jest gotowa. Ryba po grecku jest gotowa, można ją podawać na ciepło

Uwaga Babcia Gotuje
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 202

osuszyć papierowym ręcznikiem).Obtocz je dokładnie w mące i usmaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie lub oleju (4-5 łyżek).Przełóż rybę na talerz. Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się nie zrumieniła(...)brzoskwinie, dołóż ketchup, posól, popieprz, ewentualnie dodaj odrobinę cukru i podsmaż jeszcze całość przez około 4-5 minut.Na talerz wyłóż część sosu z brzoskwiniami, na to wyłóż rybę i polej resztą sosu brzoskwiniowego.Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Krokiety z wędzonej makreli 182

Ostatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1(...)płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej

Stare Gary
Pstrąg w sosie pomidorowym Graal na przystawkę 137

dnie naczynia ułożyć lekko pokrojoną rzeżuchę, na wierchu ułożyć rybę wraz z sosem w całości, Przykryć bokiem drobno posiekaną papryką szczypiorkiem , udekorować koperkiem i podawać na stół jako przystawkę lub lunch. Dostałam do testowania rybki w puszkach. Tym razem postanowiłam przygotować pstrąga w pomidorach na przystawkę. Ten pyszny kawałek ryby ukryty pod aksamitnym sosem może zachwycić niejednego amatora rybek

Gotowanie jest łatwe