Już dawno u nas nie było rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony(...)rybka zmieni kolor na jaśniejszy do połowy przekładamy delikatnie na druga stronę i smażymy do uzyskania charakterystycznych dla grillowania prążków. Uparowane warzywa przekładamy na talerz polewamy sosem jogurtowo ziołowym obok układamy rybę i skrapiamy ją pietruszkowym pesto
Piekielna Kuchnia PatiOstatnio coś mnie wzięło na ryby, to chyba przez tego dorsza w maśle czosnkowym, który smakował tak wyśmienicie, że nabrałam ochoty na więcej :)Tym razem wybrałam pstrąga, którego wzbogaciłam wędzonym boczkiem i sosem z pora.Kompozycja może wydawać się dosyć dziwna, ale uwierzcie, że wszystkie te smaki mieszają się w idealną całość!Polecam, danie szybkie, proste, a do tego smakuje(...)cytryny.Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią, którą uprzednio należy natłuścić stopionym masłem.Środek ryby wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle
Kraina Miodem PłynącaRyba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje(...)minut.Dodac reszte przypraw:sol,cukier, ocet i koncentrat pomidorowy.W miedzyczasie rybe obtoczyc w jajku,bulce tartej i usmazyc z obu stron na zloty kolor.Ulozyc w sosie i podgrzac razem,by ryba przeszla smakiem warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj . Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry bo jest dość ostry , syn był zachwycony aż byłam zdziwiona bo jest raczej wybredny w jedzeniu :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 5 kawałków soli (ryby(...)pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować. Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane marchewki . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliczas mieszaj. Usmażone pieczarki rozrzuć na rybie i warzywach. Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie
Anioszek w kuchnipieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego użyć pęsety ). Skórę pozostawiamy. Przed natarciem ryby można wstawić ją na ½ godziny do zamrażalnika lub natrzeć kieliszkiem(...)układamy na tacy lub w płaskim naczyniu i owijamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy do lodówki, a na wierzch ryby układamy deskę, która ma na celu równomiernie przycisnąć i obciążyć rybę. Dwa razy dziennie rybę wyjmujemy i polewamy ją jej własnym sosem, którego będzie dosyć dużo, dlatego też polecam użyć do tego celu takiego naczynia które zabezpieczy nas przed zalaniem
Markowy smakdelikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ) albo jako przekąska na zimno.Składniki:1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)3 marchewki1(...)ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek
Walijskie PichcenieDzisiaj zachęcam Was Kochani do przygotowania ryby, której smak podkreśliłam sosem z bazylii, szałwii, masła i oliwy z oliwek. Doradę podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami z koperkiem i wiórkami masła, i sałatą z dresingiem. Jak zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu(...)wielkości ryb)- 2 łyżki oliwy z oliwek+ ziemniaki, kopereksałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie:składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy w naczyniu żaroodpornymziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy
SMYKWKUCHNIliście laurowe natka pietruszki świeży tymianek 1 łyżka oliwy Sos. 5 dag masła 1 łyżeczka musztardy Dijon 125 ml śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki koperku świeżego sól pieprz Wykonanie. Przygotować składniki. Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać(...)kilka gałązek ziół. Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony. Podać z sosem koperkowym
Kulinarny karnet Christopherapotrzebować: - 2 filety z pstrąga łososiowego (ok. 400 g) - 2 łyżki oleju - sok z 1/3 cytryny - sól i pieprz Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę miodu - 1 łyżkę łagodnej musztardy - szczyptę ostrej papryki 1. Rybę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. 2. Następnie skrapiamy z obu stron olejem i cytryną oraz oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną(...)czasie w małym garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy miód. Mieszamy przez chwilkę do połączenia się składników, a następnie dodajemy musztardę i ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. SMACZNEGO! :) Więcej przepisów na pstrąga znajdziecie tutaj
Bez Cebulisandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie(...)dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy. Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy
Kulinarny karnet ChristopheraRyba z rodziny dorszowatych, szczególnie ceniona przez osoby dbające o linię, gdyż ma wyjątkowo mało tłuszczu przy dużej zawartości białka. Tym razem przyrządzona przeze mnie w sposób najbardziej tradycyjny (i niestety bardziej kaloryczny) czyli w panierce :) i podana z sosem maślano-koperkowym. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy! Składniki: 500g fileta z łupacza przyprawa do ryb(...)mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wolnym strumieniem wlewamy śmietanę i wsypujemy drobno posiekany koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy rybę
Walijskie Pichceniejeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście. Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp. Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów z pangi 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)przyrumieniać), dodać drobno posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Na cebulę ułożyć rybę, przykryć rondel i dusić około 7 minut, a następnie wlać wodę, ketchup dodać przecier pomidorowy doprawić i dusić ponownie aż ryba będzie gotowa, ale nie rozgotowana. Na koniec posypać szczypiorkiem. ryba duszona w sosie pomidorowym
O kuchni z uczuciemKochani dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem pstrąga w sosie pomarańczowym z limonką. Bardzo aromatyczne danie, smaczne i łatwe w wykonaniu. Przyjemne doznania smakowe.Zachęcam gorąco do wypróbowania nowego sposobu na pstrąga. Składniki:2 pstrągi1/3 szklanki soku pomarańczowego, można wycisnąć świeży, można użyć z kartonu (tylko nie dosładzany zbyt mocno)1/2 limonki pokrojonej w ćwiartkisól morskamasło(...)naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą, i oliwą z oliwek, pieczemy około 50-60 minut. Najlepiej nastawić ziemniaki do pieca po 10- 15minutach , wstawić ryby, wtedy powinny się równo upiec ;-)) Po upieczeniu, rybę polewamy odparowanym sosem jaki się wytworzy w naczyniu. Smacznego ;-))) PS. Zachęcam Was stali czytelnicy do dołączenia na blogu" do osób odwiedzających tą stronę", wiem że zaglądacie
SMYKWKUCHNI