ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:13/236)

Proste marynaty do ryb i owoców morza 189

Ryby i owoce morza smakują rewelacyjnie z grilla. Korzystanie z marynat pozwala im uzyskać dodatkowy smak. Chrzanowo-musztardowa marynata Ta chrzanowo-musztardowa marynata jest bardzo

naRuszcie
Pieczony pstrąg w sosie serowym 128

się, miałem naprawdę pyszny obiad. I w zasadzie prosty w zrobieniu. Czyli tak jak lubię najbardziej :) Do ryby: 2 całe pstrągi (już bez wnętrzności) 4 ząbki czosnku 1 cebula pęczek koperku kawałek masła gruboziarnista sól świeżo zmielony czarny pieprz Na sos: 250 ml śmietanki 30% 150 g twarożku ziołowego 1 trójkącik topionego sera 2 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu garść(...)naczyniu żaroodpornym na pokrojonej w piórka cebuli. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki sos. Po 20 minutach wyjmujemy ryby z piekarnika, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze 15 minut. Dobrze smakuje podawane z gotowanym brokułem

Marder&Marder Manufacture
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 230

zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Ryba po węgiersku 146

ryby. Nie może być ości. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na rybki, po które zapraszam tutaj 700 g filetów rybnych (miałam pangę) 3 cebule 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 200 g śmietany (dałam 18%) 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 liść laurowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Rybę pokroić w kawałki(...)dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku

O kuchni z uczuciem
Ryba w mleku kokosowym 147

trzeba uważać to glazura w przypadku ryby z mrożonki. Za mokra ryba zamiast dusić się nam ugotuje więc pamiętajmy o bardzo dokładnym odsączeniu po rozmrożeniu. Składniki Porcja ulubionej ryby (ja daję około pól kilo) 2 papryki czerwone mały por  mała cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki curry 3 łyżki słodkiej czerwonej papryki 1 ostrej (jak robię(...)kokosowego i dusimy z minutkę (z pomidorów też wypłynie sok więc nie przesadzamy). Dodajemy pietruszkę i rybę. W sosie robimy dziury tak żeby ryba była do połowy zanurzona i zalewamy pozostałym mlekiem (Mleka można dać mniej w zależności od wysokości ryby - zawsze można dolać). Dusimy około 15 minut. Możemy zostawić trochę pietruszki do posypania na wierzchu. Podajemy z kaszą

Lubczyk i Wanilia
Ryba pieczona w masełku czosnkowym. 222

wypróbowania, gorąco polecam.Rybę do tego dania można użyć dowolną, ale najlepiej, aby to była ryba morska, wtedy będzie smakować lepiej. Składniki: Ryba 100 g masła 4 ząbki czosnku natka pietruszki sok z cytryny sos salsa Przygotowanie: Miękkie masło(...)rozcieramy z posiekanym czosnkiem i pietruszką. Rybę posypujemy solą, opryskujemy sokiem z cytryny i nacieramy masełkiem czosnkowym, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min. Rybę serwujemy z sosem salsa. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Pstrąg w sosie musztardowym 218

Fakt, że może nie takie tanie, ale dwie osoby choć trochę zaspokoją głód :) Składniki : około 50 dag świeżej ryby, u mnie pstrąg tęczowy, łososiowy -kupiłam w "biedronce" warzywa, cebula, 2 ząbki czosnku sól, pół cytryny, kilka ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie(...)żółtkiem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny mieszamy chwilę energicznie na ogniu i zdejmujemy, by nie przypalić Ugotowaną rybę (osączoną z wody w której się gotowała)  wyjmujemy na talerz i polewamy pysznym sosem musztardowym. Wystarczy do tego surówka z kiszonej kapusty . Smacznego

Proste Potrawy
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 139

Bardzo lubię łososia,dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany(...)łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy na drobne, łososia również dzielimy na dwa trzy kawałki, przyprawiamy. Wkładamy do garnka , do gotowania na parze. Wszytko gotujemy ok 45 min. Sos do ryby Cebulę  kroimy w kostkę i podsmażamy. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan. Chwilę dusimy na małym ogniu. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Rybka w miodzie 194

Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce,  smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat(...)dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć do salaterki. Rybka smakuję najlepiej następnego dnia

Kuchnia Danusi
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 187

morskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia(...)mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu, zakręcamy i potrząsamy dynamicznie, aż wszystkie składniki sosu połączą się. Plastry łososia podajemy polane sosem, posypane koperkiem, najlepiej

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz z pary z warzywami i sosem 193

Dorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze.Składniki:filet z dorszapół cytrynykoperek suszonypieprzkilka różyczek brokułów i kalafiorasos do rybyjogurt naturalny lub śmietanaWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego(...)pokroić na 2 lub 3 kawałki.2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.Danie można podawać z dodatkiem ryżu

Pasja Smaku
Zapiekanka z makaronem cebulą, jajkiem i pietruszką 183

popołudnia dla wszystkich  ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki 2 cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku(...)Pietruszkę myjemy i siekamy.  6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera.  8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze

Mój pomysł na
Makaron z sosem dyniowym 253

koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron wymieszać z sosem.Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Karp w zalewie octowo-pomidorowej 188

słoiczek  oraz bazylię mieszamy caly czas. Dodajemy zalewę octowa, Oczywiscie nie wszytko! Po malu dodajemy ciagle mieszajac  bo od nas zalezy konsystencja o smak sosu . Następnie zalewamy zimną zalewą ,zimną rybę . Podkreślam tą informację,ponieważ gdy ryba będzie za ciepła ,czy zalewa. Nasze danie po prostu się rozwali(...)Odstawiamy do lodówki  na minimum dwie doby najlepiej w szczelnym szklanym pojemniku albo wekujemy w słoiku Ja osobiście wolę ta metodę,i zjadam dopiero po tygodniu kiedy ryba przesiaknie sosem. Smacznego

Viola cooks with passion