ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:31/236)

Świąteczni śledziożercy 245

były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik...  Misz Masz Śledź  3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus(...)suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni).  Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam, więc

bastalena
Bardzo zdrowa ryba na parze z warzywami 177

też przyprawcie swoje danie. Smacznego! Składniki :* po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk* kilka plasterków cytryny* łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku* sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku* warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie :Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym(...)praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas parowania ryby

Magiczne Życie Marty
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 155

soli • 200 g keczupu – 1 mały słoiczek • 200 g koncentratu pomidorowego – 1 mały słoiczek Wykonanie: • Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę(...)Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę ułożoną w szklanym naczyniu, w którym podamy ją na stół. • Odstawić na 1-2 dni do lodówki, aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym. • Smakuje na ciepło i na zimno

To co kocham
Najlepsza marynata do ryb 152

wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki w szklanym naczyniu. Przechowywać marynatę w lodówce. Najlepsza marynata do ryb is a post

naRuszcie
Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 203

solą i pieprzem. Grillujemy po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą.  Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
"Ryba" z kotletów sojowych po grecku (wegańska) 193

czas, przy okazji spędzając miłe chwile z rodziną. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam kolejny fenomen. Pierwszym był ser - dip serowy z ziemniaka , później były "śledzie" z boczniaków w lekkim sosie tatarskim , dzisiaj "ryba" z kotletów sojowych po grecku. Dieta wegańska jest niesamowita, wszystkie smaki można odtworzyć lub sprawić by były bardzo podobne z zupełnie innych składników. Ktoś by pomyślał(...)koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 selera - 1 łyżka sosu sojowego  - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy

Be Fit Be Strong
Curry z ryby. 206

Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu

Rozpustne gotowanie
Kociołek z rybą 193

lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej 1 czerwona cebula 1 biała cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki  sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki(...)batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach posypać natką pietruszki. Batata można zastąpić ziemniakami. kociołek z rybą

O kuchni z uczuciem
Stek z rekina. 167

każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać

Kulinarny karnet Christophera
Kolacja rodem z Bliskiego Wschodu 220

suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek(...)uformuj z mięsa delikatnie spłaszczone „wałeczki” i nadziej je na patyczki do szaszłyków (opcjonalnie). Rozgrzej patelnię do grillowania i grilluj mięso z obu stron. Podawaj z chlebkiem pita i sosem jogurtowym. Szafranowy ryż Składniki: Ryż długoziarnisty – 400g Szafran – szczypta Kumin mielony – 1 łyżeczka Cynamon – 1 laska Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól Wykonanie: Odmierz wodę do ugotowania ryżu w proporcjach

Kuchnia Bon Appetit
Rybne curry/ryba 204

Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co dosłownie znaczy "sos". Potrawa jest znana pod tą nazwą w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Na Zachodzie "curry" kojarzy się bardziej z gotową mieszanką sproszkowanych przypraw niekiedy zmieszanych z olejem (pasta curry). Zwyczaj(...)Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską

Smakowity Blog Kulinarny
KOTLECIKI RYBNE Z CHIPSAMI 253

szklanka mąki pszennej 4 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych 1 łyżka lnu mielonego sól, pieprz, przyprawa do ryb olej do smażenia Chipsy: 2 duże ziemniaki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno(...)kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy

Kuchnia MagdaLeny
Łosoś z grilla w sosie barbecue 167

pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych. Łosoś z grilla w sosie barbecue is a post from: naRuszcie.plThe post Łosoś z grilla w sosie barbecue appeared first

naRuszcie
Ryba panierowana z sosem curry + film 222

roztopionego w garnku na małym ogniu masła i ciągle mieszając podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Gotowy sos zdejmujemy z ognia. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy a orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Rybę smażymy(...)rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na talerz i polewamy niewielką ilością sosu, posypujemy natką pietruszki i orzechami włoskimi

Smakowite Dania
Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 155

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post(...)Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek