ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:26/236)

Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 212

się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę podjadałam jest bardzo(...)sosu więc staramy się go nie przypalić będzie miał wtedy gorzkawy posmak.- karmelizowaną marchew doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy do tego nasz marchewkowy sos- na wolnym ogniu dusimy do miękkości marchewki- w razie potrzeby doprawiamy pod nasze kubki smakowe- jeżeli sos na początku gotowania jest za gęsty możemy dolać soku z marchwi, aby marchewka miała czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos

Basia w kuchni
Soczysty dorsz w sosie groszkowym 163

Dorsz w sosie groszkowym to ciekawe połączenie delikatnej ryby oraz groszku. Ryba w takim wydaniu jest delikatna i soczysta. Całość uzupełniają oliwki oraz oliwa z oliwek. Szukacie pomysłu na szybkie danie? Ten pomysł na dorsza jest świetną opcją. Pomysł na szybkie danie – dorsz w sosie groszkowym Ciężko nam porównać mięso z dorsza do mięsa innej ryby. Trudno(...)wrażeń, w szczególności, jeżeli połączymy mięso dorsza z ciekawymi warzywami i innymi składnikami. Nasz dorsz w sosie groszkowym jest delikatny i soczysty, ugotowany w aromatycznej zalewie dosłownie rozpływa się w ustach. Sos groszkowy, świeże oliwki oraz koper i mięta – to gwarancja smacznej ryby. Danie jest szybkie w przygotowaniu a z pewnością zachwyci Was swoim bogactwem smaków i aromatów

Ciasna Kuchnia
SOS TERIYAKI 132

Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną. Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki białego wina ¼ szklanki octu ryżowego ⅓ szklanki cukru 1 ząbek rozgniecionego czosnku 2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru 2½ cm kawałek skórki z cytryny Przygotowanie: Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy

naRuszcie
Kotleciki rybne 283

zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam!Składniki na kotleciki rybne:ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniakówok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany)1 jajkoposiekana natka pietruszkiotarta(...)łyżek jogurtu naturalnegoposiekany koperek (ja użyłam mrożonego)2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, sok z cytrynyMieszam wszystkie składniki sosu i wstawiam do lodówki na godzinę.Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskam przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mielenia).Usmażoną lub ugotowaną ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny

UgotujmyTo.pl
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 220

różowa i nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone, wkładając widelec w jeden z nich – jeśli ziemniak nie stawia większego oporu, znaczy(...)jest gotowy. Jeżeli jednak ziemniaki są jeszcze nie zarumienione, włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze ok. 10 min. OM NOM NOM! 10. PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę

Nerds Kitchen
Dorsz po bretońsku. 406

Być może powinienem był nazwać danie dorszem w sosie armorykańskim, ale po bretońsku brzmi bardziej swojsko. Dla tych, którzy czytali Pirata Rabarbara jeszcze bardziej swojsko brzmi Bretończyk po fasolsku, ale kto to jeszcze pamięta? ;) Oczywiście w moim daniu nie ma żadnej fasoli. Jest za to dorsz w roli dublera żabnicy. Dublera - kaskadera, który musi sprostać żywemu koniakowemu ogniowi. Ciężka robota(...)wino. Zagotować. Drewnianą szpatułką zeskrobać wszystkie kawałki, które mogły przywrzeć do dna patelni. Dodać pomidory, bulion, zioła, cukier, chili i sok z cytryny. Gotować sos na małym ogniu około 20 - 30 minut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Ryba zapiekana z warzywami 79

filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół(...)kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

e-PrzepisyKulinarne
Zupa bouillabaisse – marsylska zupa rybna 197

przyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska) – my jednak przedstawiamy Wam klasyczny przepis. Zupę bouillabaisse – marsylską zupę rybną podaje się z bagietką i sosem Rouille. Składniki: 3 l wody 1,5 – 2 kg ryb morskich na wywar – najlepiej w całości (wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia(...)krewetkami. Gotować kilka minut, aż małże się otworzą, a kawałki ryby będą miękkie – ale uwaga, żeby nie przegotować – małże będą wtedy gumiaste, a kawałki ryby się rozpadną. Na sos Rouille: Jajka sparzyć, oddzielić żółtka. Czosnek przeciśnięty przez praskę utrzeć z solą na kremową masę (jeśli nie macie moździerza, można użyć malaksera). Do miski wrzucić żółtka, utarty

Pociąg Do Kuchni
Łosoś w sosie serowo-koperkowym 143

Ryby bardzo lubię i staram się je przygotowywać w miarę często. Oczywiście ulubioną rybą  mojej rodzinki jest łosoś. Dzisiaj to właśnie z jego udziałem  pokażę Wam jak smacznie go podać z sosem serowo-koperkowym Składniki: 4 kawałki łososia 250 ml  śmietany 100 g sera żółtego 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka masła 1 cebula szczypta gałki(...)masło, dodać śmietanę i starty żółty ser. Podgrzewać stale mieszając do rozpuszczenia sera. Sos musi być gęsty. Doprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową i wsypać posiekany  koperek. Rybę podawać wraz z sosem

O kuchni z uczuciem
Pasta z wędzonej makreli 98

kwaskowym ogórkiem. Pasta ta idealnie nadaje się do kanapek, lecz można jątakże podawać jako sałatkę.  wędzona makrela 1 czerwona cebula 2-3 ogórki konserwowane 3-4 łyżki sosu tatarskiego pieprz Rybę wyfiletować i rozdrobnić. Cebulkę i ogórka drobniutko posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać, dodać sos tatarski do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na swierzym

Codzienne Gotowanie
Pieczony łosoś z sosem musztardowym na cydrze 217

Pieczony łosoś  z sosem musztardowym na cydrze Szukałam sposobu na prostego łososia, bez używania patelni i tak aby ryba była upieczona i  w środku delikatna.  I oto rezultat. Ryby uwielbiam, więc jak tylko mam dostęp do świeżych i dobrych produktów kuszę się i je przyrządzam. Zapraszam na łososia pieczonego. Proporcje dla dwóch osób. . Składniki: 2 filety(...)łososia 1 łyżka oliwy  sól morska  biały pieprz  1 cytryna Sos musztardowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku   1 łyżka gorczycy   2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżeczka miodu  100 ml cydru 1 łyżka soku z cytryny  2 plastry masła sól morska biały pieprz kilka ziaren czerwonego pieprzu do ozdoby i smaku Wykonanie: Umyte

Wino Francja Kuchnia
Flądra w sosie winnym 135

Ryby w winnym sosie często pojawiały się na watykańskim stole Jana Pawła II. U nas niestety dość rzadko. Po pierwsze dlatego, że mąż nie lubi sosów z dodatkiem śmietany, a po drugie i najważniejsze kupienie dobrej ryby w przyzwoitej cenie nie jest sprawą prostą o czym już kiedyś pisałam na tym blogu. Na dodatek wszystkiego media ostatnio doniosły

Wiem co jem
Łosoś w sosie serowym 202

stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży pomidor 1. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej smarujemy połową(...)masła. Rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Pozostałe masło roztapiamy w rondlu, wsypujemy mąkę, mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Rybę posypujemy startym serem, następnie na ser układamy pokrojonego w plasterki pomidora. 4. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut

Szefowa kuchni
Curry z dorszem, batatami, mango i czarnym ryżem 168

Nieco egzotyczne połączenie, ale za to jakie smaczne! Delikatna biała ryba, słodkie mango, aksamitne bataty i czarny ryż, a to wszystko skąpane w sosie curry na bazie mleka kokosowego. Pycha! SKŁADNIKI (4 porcje) 2 polędwiczki z dorsza 1 szklanka czarnego ryżu (przed ugotowaniem) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży batat 1 dojrzałe mango 1 cebula 1/2 papryczki chilli 2 ząbki(...)sojowym. Doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy mango i kroimy w kostkę lub paski. Gdy sos zacznie się gotować wrzucamy do niego kawałki dorsza oraz mango. Ryba ugotowana w takim sosie będzie bardzo delikatna i aromatyczna. Na koniec wrzucamy na patelnię ryż oraz bataty.  Gotowe danie podawać w miseczkach lub na głębokim talerzu, posypane posiekaną, świeżą kolendrą. Smacznego

DefinicjaSmaku
Dorsz w sosie pomidorowym 141

suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól do natarcia ryby 1 mała cebula łyżka(...)suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć

Bullio
Dorsz w sosie pomidorowym 249

suszonych). Bardzo aromatyczny sos. Najlepiej podawać z ulubioną sałatką (moja propozycja poniżej) oraz np. opiekanymi ziemniakami. Podaję przepis dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) ok. 5 suszonych pomidorów z zalewy 2 małe ząbki czosnku sól do natarcia ryby 1 mała cebula łyżka(...)suszone pomidory. Gotować na małym ogniu aż do odparowania wody i zagęszczenia sosu. W tym czasie przygotować sałatkę. Sałaty wymieszać z pokrojonym w kostkę pomidorem i oliwkami. Wyciśnięty czosnek wymieszać z zalewą z pomidorów i dodać do sałatki. Dokładnie wymieszać. Na patelni ułożyć w sosie mięso z ryby. Przykryć pokrywką i smażyć po kilka minut z obu stron. Wyłożyć

Bullio