ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:42/236)

Pure z tykwy 310

wodzie lub na parze. W tym celu lepiej pokroić ją w małą kostkę aby skrócić czas gotowania. 5. Pure z tykwy to znakomita baza do zup, sosów, mięs czy też ryb. Wspaniale nadaje się jako dodatek do sałatek, farszy, marynat a nawet ciast. 6. Nasiona możemy zetrzeć i ususzyć by później wykorzystać je jako przyprawę

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 168

raki, po czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską. Dziękuję za zaproszenie

karmelowy
Zupa rybna ze szczupaka 128

kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól  2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw i czosnku

Darcia w kuchni
Turecka pasta paprykowa - szybka wersja 191

proporcji papryk słodkich i chilli jakich użyjecie. Polecam Wam tę pastę na kanapki, ma wspaniały smak, nieco zbliżony do ajwaru . Można jej użyć także jako marynaty do ryby, czy mięsa, jako sosu do posmarowania pide czy pizzy lub jako dipu do świeżych warzyw czy paluszków chlebowych.  Turecka pasta paprykowa Biber salçası na podstawie przepisu z książki "Istanbul" Rebecca

Chilli Czosnek i Oliwa
Kule jaglane smażone ala arancini 157

bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki

AZgotuj!
Śledzie po kaszubsku. 182

Niesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u  Krysi  i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku

Rozpustne gotowanie
Curry z indykiem, ananasem i mlekiem kokosowym 192

smaku. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że słowo curry wywodzi się z języka tamilskiego ( kari) i oznacza po prostu sos . Potrawa curry to właśnie sos z dodatkami: mięsa, ryb i/lub warzyw. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które są wydobywane podczas ucierania przypraw w moździerzu. W mieszance curry znajdziemy kurkumę, która nadaje jej charakterystyczną żółtą

W kuchni Katie
sos holenderski 106

Polecam sos holenderski do mięs,ryb,szparagów Produkty 1/2 kostki masła 4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, biały pieprz Wykonanie: Żółtka ubijam na pianę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Ugotujmy Coś
Salceson gruszkowy 123

Kreatywnie (6) Lecza (6) Makarony (5) Mufinki (6) Napoje (8) Owoce morza (2) Pasty do pieczywa (9) Pasztety (8) Piekarnia (6) Pizza (3) Przetwory (9) Przystawki (43) Ryby (14) Sałatki (33) Sosy (3) Surówki (5) Torty (5) warzywa (15) Wegetariańskie (38) Zapiekanki (3) Zupy (17) Świąteczne kilmaty (8) Szukaj Technologia #uds-searchControl .gs-result .gs-title, #uds-searchControl

Jadło i czytadło
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 155

inną propozycje na każdy dzień roku! Gdybym tylko zdołała się odpowiednio przygotować, dziś miałabym do wyboru taki oto zestaw: "26 październik:  Zupa grzybowa - Szczupak ze zrazowym sosem - Pierożki z powidłami - Ryby smażone lub polędwica z sałatą czerwoną - Blamanż czekoladowy Rosół z makaronem - Sztuka mięsa z chrzanem - Polędwica, sałata kartoflana" Szalenie podoba mi się słowa blamanż , choć musiałam się

KUCHARNIA
Ryba po węgiersku 136

Nie każdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra  ;)0,5kg ryby4 szkl wody1/2szkl octu2/3 szkl. Oliwy6-8 łyżeczek

Garnkowe fanaberie
Ryby i owoce morza 187

Zupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Rösti-szwajcarskie placki z podgotowanych ziemniaków na ostro z chilli... 158

placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki Victorinox - nożyk jest poręczny w użyciu, ma ząbkowane

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka z wędzonym łososiem i truskawkami, oraz warsztaty Oleofarm i Cucina 168

szef kuchni Ernest Jagodziński przygotowuje sałatkę z przygotowanych na spotkanie składników. Później mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje sałatki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, octów balsamicznych, sosów, całej gamy olejów, różnych pestek. Piotrek pokazał na co go stać,  jego kolorowa sałatka  z wędzonym łososiem i truskawkami wg szefa kuchni okazała się najładniejsza, do tego elegancko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chicken Curry wg Buni 330

Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny  dodatek do potrawy). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Łosoś w papilotach 166

cytryny 1 łyżka lubczyku ogrodowego natka pietruszki łyżka masła czosnkowego 2 łyżki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao 1/2 papryki sól himalajska pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę przekrój na pół wzdłuż. Sporządź marynatę (masło, sos sojowy, sos chilli, sok z cytryny, posiekana natka, lubczyk, sól, pieprz). Paprykę pokrój na paseczki. Weź dwa kawałki papieru do pieczenia. Na środku umieść paski papryki

ClauditteMissCooking
Kotleciki rybno-ziemniaczane z sosem koperkowym 167

Muszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem(  pomijając np.  halibuta

Buniabaje w kuchni
Sałatka z łososiem i pomelo 192

obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki(...)papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie

Codzienne Gotowanie
Rybny przekładaniec 153

płat dorsza bez skóry, 2 limonki, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki sezamu białego i/lub czarnego 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, pieprz, do podania plastry chili i świeże zioła (u mnie rzeżucha). Przygotowanie: Ryby pokroić w cienkie paski. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem arachidowym. Wyłożyć ryby układając je ciasno(...)obok siebie.  Otrzeć skórkę z jednej sparzonej limonki, dodać wyciśnięty sok z limonek, sos rybny i sojowy, pozostały olej i pieprz. Marynatą skropić ryby i odstawić na 20 minut do zamarynowania. Posypać sezamem, wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Przed podaniem posypać plastrami chili i ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami - w przepisie

SzczyptaSmaQ
Łosoś na serku z tymiankiem 178

przykład rybki z puszki, szybka akcja i powstaje takie śniadanko, kolacja lub przekąska. W tym przypadku sięgnęłam po firmę Graal. Zdziwił mnie widok zawartości łososia w sosie własnym - całe i ładne kawałki ryby. Hmm..... Lubię łososia, lubię ser i ogórka też, więc do dzieła! Składniki na 2 osoby: 1 puszka łosoś w sosie własnym (u mnie Graal

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania