Składniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego
potrawyregionalnePrzyznam szczerze. Przekombinowałam. Uskrzydlona dzisiejszymi pozytywnymi komentarzami w temacie bezowych mini torcików, zanurkowałam w swojej kuchni żądna kulinarnych eksperymentów. Ale jak wiadomo, eksperymenty nie zawsze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławakacji w Chorwacji pamiętam np. meso sa žara (mięso z grilla)- ražnjiei i Ćevapčići podawane z sosem ajwar, a z Grecji gyros i souvlaki. Jednak mieszkańcy krajów śródziemnomorskich są mistrzami grillowania nie tylko potraw z mięsa, ale również cudownych świeżutkich ryb i owoców morza, np. dorady, krewetek czy ośmiornicy. Znają się też na przyprawianiu i ich propozycje grillowe(...)podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie
Chilli Czosnek i Oliwadania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy Pomorza zaczynali święta od połowu ryb w wigilijny poranek(...)jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę kilka. Ryby ,wg Egipcjan od wieków są symbolem wolności ,harmonii i wyzwolenia ,a wg chrześcijan to początek życia ,zmartwychwstanie ,obfitość .Źródło siły ,zdrowia. Buraki zapewniają długowieczność i urodę
Kulinarny karnet ChristopheraŁosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony, tak by powstały charakterystyczne przy grillowaniu na patelni paski. Podczas gdy łosoś z bakłażanem i pieczarkami się grilluję przygotowujemy sos. Sos do łososia 1/4 szklanki
Piekielna Kuchnia Patidomu uwędzić rybę! W czwartym rozdziale dowiadujemy się o poszczególnych częściach ryby dostępnych w sprzedaży - jak powstaje rybny filet czy tuszka. Tu dowiemy się też jak dobrze przyprawiać ryby oraz trochę więcej o sposobach i możliwościach jej przygotowania - o pieczeniu w soli, grillowaniu, gotowaniu na parze czy spożywaniu na surowo! I kiedy już przejdziemy przez tą całą wiedzę(...)flądrą i sosem z korniszonów! A kiedy chcemy dojść do konkretów znajdziemy przepis na palonego łososia z miętowym serkiem, gęstą zupę rybna czy flądrę w sosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki
Plate of Joysosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym na wigilijnym stole. Często jednak spora jejczęść zostaje. Co z nią zrobić? Najlepiej zamrozić (o ile nie kupiliśmy ryby mrożonej- wówczas nie możemy) lub zamarynować
Tradycyjna Kuchniaczasu. Jednak makaron z pomidorami i tuńczykiem zapewne nie posmakuje osobom, które po prostu nie przepadają za tą rybą :( Ale może... jednak się skuszą i chociaż spróbują :) Makaron z pomidorami i tuńczykiem - składniki: puszka pomidorów (najlepiej krojonych) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula makaron tagliatelle sól cukier pieprz oregano olej kokosowy ser żółty Makaron z pomidorami i tuńczykiem - przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oprósz pieprzem cytrynowym. Na rozgrzanym oleju chwilę obsmaż - tylko na stronie, która ma skórę. Następnie przełóż kawałki ryby do naczynia żaroodpornego lub blaszki wysmarowanej tłuszczem za pomocą pędzla i piecz pod przykryciem w temperaturze 170 stopni około 10 minut. Sos: czosnek drobno posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Chwilę podsmaż. Jak pomidory zaczną
Fabryka pomysłówSola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś filety z soli z sosem koperkowym ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. Zacznijmy od sosu. W miseczce wymieszałam jogurt grecki i sporo świeżego koperku. Dodałam sól,pieprz i sok z połowy cytryny. W garnku
potrawyregionalnebędzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu. Gotowy podajemy na ciepło do np. jajek sadzonych, warzyw gotowanych (w szczególności szparag), ryb
Domowy Smak Jedzeniaryżowe. Tymczasem polecam sushi, które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Smakowy RajMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość
Gospodyni MiejskaPost Łosoś pod szpinakową pierzynką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje