proponuję Wam chrupkie śniadanie z pastą z tuńczyka z dodatkiem kiełków rzodkiewki. Uwielbiam ryby, dlatego często towarzyszą mi one o poranku, ale przygotowuję je również na kolację, a nawet obiad. Spróbujcie. Szybko, smacznie i zdrowo. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Graal 2 x 80 g 3 łyżki kiełków rzodkiewki 1 łyżka majonezu 2 łyżki
Słodkie okruszkiosolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Do miseczki przekładamy całego pstrąga wraz z sosem pomidorowym. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy 2 łyżeczki majonezu i szczyptę soli ziołowej, mieszamy. Ugotowane, przestudzone różyczki brokuła drobno kroimy (zostawiając dwie sztuki do dekoracji). Przekładamy do miseczki z rybą. Całość mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy solą ziołową. Sałatkę podajemy w ozdobnych naczyniach. Dekorujemy brokułowymi różyczkami. Smacznego
Słodkie okruszkikrewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka jasnego, łagodnego sosu sojowego ¾ szklanki łuskanego , słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej
Mia Cucina Sofietapuszka tuńczyka w kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na pół. Wyjmujemy z nich żółtka, wkładamy do miseczki i rozgniatamy je widelcem. Tuńczyka lekko odsączamy z oleju i dodajemy rybę do żółtek. Mieszamy i następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitysałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych, puree z fasoli, otrębów. Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem. Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku
Powiedz dietom niezrobić coś tak smacznego w tak prosty sposób. Wystarczy mieć pod ręką puszkę kukurydzy i trochę śmietanki. Zmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki . Zmiksować(...)kukurydzę ( z zalewą w której była) ze śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki
Buniabaje w kuchnizaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju(...)łyżki octu ryżowego, 1 i 1/2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli 300 g świeżego łososia krewetki (obgotowane) świeży ogórek dojrzałe awokado chrzan wasabi opakowanie nori (sprasowane algi morskie) sos sojowy imbir marynowany (opcjonalnie, do odświeżania kubków smakowych podczas jedzenia) dodatkowo: mata bambusowa do zwijania ostry nóż do krojenia Przygotowanie: Ryż: Ryż płukać w zimnej wodzie do czasu
Kuchcik gotujeostro SKŁADNIKI: 250g krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa(...)następnie wlać bulion, sok z cytryny. Zagotować, dodać krewetki, dorsza. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywą i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 5-8 minut, aż krewetki i ryba będą ugotowane. Podawać z makaronem i świeżą pietruszką. SMACZNEGO
MarciochaKucharzyDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie tylko ze względu na jego smak, ale i ze względów zdrowotnych. Łosoś w połączeniu z rukolą i innymi warzywami jest pyszną bombą witaminową;-) Składniki: 4 jajka, 2 duże garść rukoli, 2 duże pomidory(...)twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy łyżkę oliwy z oliwek z wodą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy i polewamy przygotowaną wcześniej sałatkę oraz obsypujemy posiekanym drobno koperkiem. Sałatka
Kuchnia Pełna PasjiMakaron z pesto z rukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym
Ogrodnik w podróżyposypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego :) Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z rybą , Na specjalne okazje , sałatki i surówki , Wielkanoc Tagged: jajka , kukurydza , ser żółty , śmietana
https:KKuchniaMniamSkładniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego
W kuchni u Monikiziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp
Tradycyjna kuchnia inaczejpodłużnym rondlu i zalewamy wywarem. Gotujemy 45 min na małym ogniu. Po ugotowaniu rybę wyciągamy i studzimy. Do przecedzonego wywaru rybnego dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę. Roladę kroimy w 0,5 - 1 cm plastry i zalewamy tężejącą galaretkę. Dekorujemy plasterkami cytryny. Szczupaka podawać z sosem beszamelowym. Inspiracja : kuchnia-mojapasja
Atlas SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka z rukoli, łososia i truskawek w towarzystwie orzechów włoskich i sera camembert to mój ostatni eksperyment
Marta GotujeGołąbki rybne są równie smaczne jak te mięsne. Wersja z makrelą z puszki jest też szybsza w wykonaniu, bo sos pomidorowy mamy już gotowy :) Składniki: ( na
Symfonia smakowaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placki tortilla z wędzonym łososiem, rukolą, pomidorem i ogórkiem. Są świetną przekąską do zabrania ze sobą z
Marta Gotujeryby ( np mintaja) brokuł pomidorki koktajlowe oliwki 2 ząbki czosnku serek topiony 400 ml śmietany tarty ser zółty sól, pieprz, oregano Różyczki brokuła i rybę najlepiej podgotować na parze. W dwóch naczyniach żaroodpornych umieścić po połowie wszystkich składników. Śmietanę wymieszać z serkiem topionym, tartym serem żółtym, oraz przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Takim sosem oblać składniki zapiekanki
MarciochaKucharzySkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym
Pink EnvelopeZainspirowana zielonymi kopytkami, które wypatrzyłam na blogu: Czerwona Porzeczka zagniotłam dziś podobne u siebie, recepturę na sos wzbogacając pysznymi, łososiowymi kęskami. Spróbujcie:) Składniki: 1kg ziemniaków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy plasterkami cytryny.Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy z białym pieczywem i koniecznie z surówką
Gorący kąsekmoja propozycja na letnie poranki i wieczory... Do grzanek, czy grillowanych mięs i ryb. Do czego tylko macie ochotę. Składniki podaję orientacyjnie, można zmieniać proporcje. Składniki: pół główki sałaty lodowej kilka moreli mały słoiczek czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula 2/3 kostki fety Sos: kilka łyżek oleju, zimnej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki słodkiego sosu chili
Czerwień i błękitPesto to potrawa włoska, pochodząca z Genui. Najważniejszym składnikiem jest świeża bazylia. Podajemy z makaronami, chlebem, rybami itd...Wiecie że pesto przeciwdziała szkorbutowi ? :)Zrobienie pesto
Smaki Edyty