ryby w sosie - 3535 przepisów (strona:108/236)

Sushi maki z grzybami shitake 265

Odkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki

czarrna od kuchni
Śledzik na kilka sposobów, czyli przepis na Ostatki 170

potocznie jest nazywany śledzikiem, Podrzucam więc Wam kilka sposobów na tę pyszną rybę. Kliknijcie na tytuł przepisu na pod zdjęciem, a zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II   Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Śledź wiejski Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po kaszubsku 193

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych

Trzeci talerz
Pasta z tuńczyka 170

Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;)  Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu

Anioły w kuchni
Panga po cygańsku 180

oliwę mieszam,  doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podzieloną na porcję rybę skrapiam sokiem z limonki, solę i odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki.  Cebulę i czosnek obieram i siekam. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładam filety, przysypuję cebulą wymieszaną z czosnkiem, polewam sosem z ketchupu, musztardy i oliwy, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Bea(u)ty kitchen
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 183

połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy

CookYourself
Śledzie w sosie pomidorowym /łagodne/ 184

Nadal jestem na diecie i nie wolno mi jeść cebuli i stosować ostrych przypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu

Passions hobbies life
Warstwowe purée warzywno - rybne 225

przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia(...)możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym

Bon Appetit Małgorzaty
Rybne krokiety z karpia 379

smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1

Kulinarny karnet Christophera
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 168

Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z tuńczyka 194

Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu

Anioły w kuchni
Sałatka z wędzonym pstrągiem 219

nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, kawałek startego imbiru, sok z połowy limonki, szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka carry

Anioły w kuchni
Pasta serowo-szprotkowa 220

Od firmy GRAAL otrzymałam rybne puszeczki do testowania. Uwielbiam takie rybki szczególnie te w sosie pomidorowym i oczywiście od takich zaczęłam swoje testowanie. Użyłam szprotek

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki warzywne z łososiem, CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 200

Kolejny szybki przepis w cyklu DIETA NISKOKALORYCZNA Składniki: - połowa cukinii - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 120 g łososia - sos rybny - sól Warzywa nadziewamy na szpikulce

SMYKWKUCHNI
Śledzie po japońsku 154

Kuchnia polska jest bardzo twórcza. Mamy rybę po grecku, fasolkę po bretońsku, pierogi ruskie, śledzie po japońsku… i nie tylko. Śledzie po japońsku są kanonem sztuki kulinarnej PRL-u. Królowały w restauracjach, na dancingach. Przetrwały do dziś „zaklęte w rewirach”. Śledzie po japońsku. Składniki: - śledzie matiasy ok. 600g (filety) - 2 cebule - 1 kwaśne, twarde jabłko (Granny Smith) - 1 szklanka gęstej(...)oraz cukier do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy śledzie. Mogą być ukośnie pokrojone na kawałki lub całe filety (jeżeli nie są duże). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na dobę do lodówki. Podajemy przybrane ćwiartkami jajka na twardo, natką pietruszki i czerwonym pieprzem. Mimo, że śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak kaloryczne. Są bogatym źródłem

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 210

przed parzeniem rozmrozić . Jeśli włożycie do wywaru zamrożone płaty, jego temperatura obniży się, lód rozcieńczy wywar i straci smak. W takiej sytuacji trudno też określić właściwy czas parzenia ryby. Przygotowanie: Marchewki, pietruszki i selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i dodać cebule pokrojone w kostkę, smażyć 2 minuty. Następnie(...)Dusić jeszcze  jakiś czas, aż sos pomidowy zostanie wchłonięty przez warzywa i będzie go bardzo mało. Następnie przyprawić warzywa wedle potrzeby, solą, cukrem i pieprzem. Usunąć przyprawy korzenne i pozostawić warzywa do wystygnięcia. Na dnie dużej salaterki ułożyć warstwę duszonych warzyw - użyć 1/2 przygotowanej porcji. Na warzywach ułożyć warstwę ugotowanej i wystudzonej ryby i przykryć ją pozostałymi warzywami

Codziennik Kuchenny
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 179

możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku.W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam.Składniki na 2 porcje:2 kawałki fileta z łososia a 160 g każdy2 łyżki sosu sojowego1 łyżka soku(...)cytryny lub limetki1 łyżka miodu20 g świeżego imbirukawałeczek czerwonej papryczki chiliWykonanie:dwa filety z łososia umyć,pozbawić skóry i osuszyćprzygotować marynatę do łososia.Wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z 1 łyżką cytryny i 1 łyżką miodu .Spory kawałek imbiru obrać (najlepiej łyżeczką) i pokroić w cieniutkie plasterki.Przygotować kilka cienko pokrojonych plasterków cytryny lub limetki .Wypestkować maleńką papryczkę chili

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 159

wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb.  Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami  SEKO   2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona cebula kilka kaparów z zalewy ze śledzi sos: łyżka miodu łyżka musztardy sól,pieprz Wykonanie: Płaty śledziowe drobno kroimy

Z Majeczką w kuchni
Serowo-paprykowe chipsy z tortilli 130

tutaj ) i że można z nich przygotować- wypchane po brzegi mięsem, rybą  i/lub warzywami- pyszne danie, ale również wyczarować fantastyczne i mega chrupiące chipsy! Tak! Wystarczy placki pokroić, np. w małe trójkąty, skropić oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami, zapiec w piekarniku i chrupać dowoli- z dodatkiem sosu lub bez. Moja ulubiona kombinacja smaków to wędzona papryka, szczypta soli oraz żółty

Kraina Miodem Płynąca
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 252

mielonym, kolorowym pieprzem. Gotujemy na parze do wyraźnego ścięcia się i miękkości ryby. Dopiero po tym ją solimy. Składniki na sałatkę: - 100 gramów kaszy pęczak - pęczek szczypiorku - 3 duże połówki suszonych pomidorów - garść kiełków mieszanych - sok z połowy limonki - 1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżeczka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie sałatki: Pęczak

Życie zamknięte w smaku
Ryż jaśminowy po tajsku 265

mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników

mojewypiekiinietylko
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 154

Szukam lokalnej restauracji, która ma coś więcej w swojej ofercie niż tylko ryby, które niekoniecznie pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat z wieprzowiną w sosie własnym i surówką z czerwonej kapusty) oraz chłodnik litewski. Surówka - wydawałoby się

Right Behind The Kitchen
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 165

cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego na ok 180-200*C piekarnika i piec około 30-40 minut. Podawać i na gorąco i na zimno. Jak kto lubi.  Ja dodatkowo polałam go sosem czosnkowym. Smacznego

Jemy Pijemy
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 227

pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem. Rybę pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni funkcja termoobieg + grill, lub 20 minut w 200 stopniach góra-dół. Opłukaną roszponkę układamy na talerzu, dodajemy gruszkę, posypujemy serem i podlewamy sosem. Sos: łyżkę oliwy, łyżeczkę octu balsamicznego, sok z mandarynki oraz sól i pieprz łączymy

BaRepas
Ryż po chińsku z łososiem 429

rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę:3 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki ciemnego cukru4 łyżki koncentratu pomidorowego Składniki:około

Smaki Edyty
Pstrąg pieczony 166

przy małym nakładzie pracy - tak lubię. Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb i chętnie ją przyrządzam właśnie tak. Wystarczy trochę dodatków aromatyzujących i na blachę. Po prostu a wychodzi coś genialnego. Oczywiście jeśli ktoś woli może sobie taką rybkę usmażyć - pstrąg z chrupiącą skórką i sosem kurkowym to też niebo w gębie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łosoś marynowany a la gravlax 242

Najczęściej jemy go jednak po prostu na chlebie. Dodatki takie, jak lubimy lub mamy akurat ochotę - świeży lub wymieszany ze śmietaną chrzan, kropla jogurtu lub śmietany z cytryną, sosu musztardowego, tatarskiego, tzatziki lub choćby vinegrette.  Zróbcie sobie, jest naprawdę niezastąpiony! Przepis dedykuję Asi i wstawiam na specjalne jej życzenie, gdyż podczas pobytu u nas zachwycała się nieustannie smakiem tego(...)lekko dociskając.  3 . Deskę z łososiem owijamy kilkakrotnie folią, owijając tylko wszerz krótsze boki i szczelnie dociskając. Kładziemy deskę w większej misce pod lekkim kątem, aby woda z ryby, którą wyciągnie sól, spływała do miski.  4 . Miskę z łososiem wstawiamy do lodówki, obciążamy (ja kładę na folię z łososiem kilka pełnych słoików, np. z dżemem) na minimum

Kuchnia Prezydentowej
Tuńczyk teriyaki z pikantna salsa z nektarynek 184

Ryba i owoce? Zdecydowanie tak! To na pozór dziwne połączenie, do tej pory zawsze kończyło się w mojej kuchni sukcesem. Koniecznie spróbujcie tego połączenia- krwisty stek z tuńczyka w marynacie teriyaki i salsa z nektarynek, z dodatkiem marynowanego imbiru i świeżozmielonego pieprzu. Pycha! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1 stek z tuńczyka (200-250g) 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka(...)łyżeczka posiekanej papryczki chilli salsa 3 nektarynki 1 łyżka marynowanego imbiru 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru świeżozmielony pieprz świeża kolendra SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Sos teriyaki łączymy z sosem sojowym, papryczką chilli, olejem sezamowym i czarnym sezamem. Nacieramy tuńczyka powstałą marynatą ze wszystkich stron i odkładamy na 15 min. Nektarynkę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z chilli

DefinicjaSmaku
Co na grilla 223

może się obyć bez aromatycznych przypraw, świeżych ziół i wyszukanych marynat. Namawiam gorąco do marynowania w szczególności mięsa i drobiu. Polecam pyszną marynatę do kurczaka , a do wieprzowiny BBQ sos , którym marynuję mięso jak i smaruję podczas grillowania. Tradycyjne dania z grilla jak również te bardziej wyszukane są jak najbardziej wskazane. Wybierając dania na grilla kierujemy się latwością i prostotą(...)rybami. Proponuję również wzbogacić grilla o różne gatunki mięsa jak i dodatki do grilla. Bufet z grilla, w którym znajdują się przeróżne przystawki z grillowanych warzyw i owoców, smaczne domowe pieczywo to prawdziwa rozkosz dla biesiadników. W zeszłym roku piekłam podpłomyki do grilla przez całe lato. Wygląda na to , że w tym roku będzie podobnie. Pyszne sosy na zimno

codojedzenia