ryba w occie - 1786 przepisów (strona:96/120)

Przepis na ziemniaczane krokiety z kalafiorem i jarmużem 237

Uwielbiam wykorzystywać resztki ziemniaków. W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc co i rusz wymyślam przepis na ziemniaczane krokiety . Ziemniaczane krokiety to pyszny dodatek do mięsa lub ryby. Można je również podawać jako samodzielne jarskie danie. Mówiąc szczerze kiedy już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak tym daniem można(...)łyżeczki kajeńskiego pieprzu Do panierowania 100 g tarte bułki 2 jajka 100 g mąki masło klarowane do smażenia Sos aioli 200 ml oleju 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu 2 czosnki solo upieczone sól i pieprz do smaku Podziel kalafior na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Wrzuć kalafior, ziemniaki i jarmuż do malaksera. Zmiksuj

codojedzenia
Szparagi z ricottą, jajkiem w koszulce, wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami 144

    Sezon na szparagi powoli się rozpoczyna a u mnie goszczą one kolejny raz w tym roku, co cieszy mnie niezmiernie. Uwielbiam połączenie gotowanych, lecz

Mango Papaja
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 117

Na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Nowy Rok jaki, cały rok taki. Rok Nowy pogodny, zbiór będzie dorodny. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę

Moja Mama Gotuje
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 234

Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na

Poezja smaku
Sałatka śledziowa z burakami. 171

Rosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne

zadanie-gotowanie
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I AWOKADO 158

  Uwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki. Są kolorowe, pełne warzyw i  owoców. Lekkie a zarazem sycące. Często z niczego może powstać coś pysznego.  Eksperymentuję czasem

potrawyregionalne
Śledzie po kaszubsku 3811

Śledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających

Poezja smaku
Pissaladiere. Pizza z anchois. 141

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Pozostałe: słoiczek anchois czarne oliwki 3 duże cebule 1 żabek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać

zadanie-gotowanie
Keczup łagodny z cynamonową nutą 126

był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)łyżeczki nasion kolendry 3/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 papryczka chili 3-4 cm kawałek kory cynamonu 1-3 łyżeczki miodu 3-5 łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka

Pełny talerz
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 112

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)obecność pozwala na sporządzenie z tej rośliny bogatego olejku, którym można smarować obolałe miejsca i uśmierzać bóle reumatyczne. Olejkiem takim, można również posmarować klatkę piersiową przy przeziębieniu i grypie. Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, zmniejszenie widoczności piegów i zniwelowanie przebarwień. Z octu, można również przygotować wzmacniającą płukankę do włosów, która zwiększy

Moja Mama Gotuje
Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią 77

Nadal pozostanę przy swojej wcześniejszej opinii, że przygotowywanie sushi to nie jest łatwa sztuka i potrzeba nie lada wprawy, by było ono idealne. Osobiście nie należę

Be Fit Be Strong
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.  Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie 0,5 litra białego wytrawnego wina 0,125 litra soku z cytryn liść laurowy liść limonkowy ziele szałwii(...)kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.   Wykonanie:   Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 259

Ś ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w  każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę

SzczyptaSmaQ
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 113

robimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone(...)pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy  w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp, jego mięso

To Musisz Wiedzieć
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 150

Właściwie to ja nie bardzo lubię śledzie... nie jestem w stanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania