Na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Nowy Rok jaki, cały rok taki. Rok Nowy pogodny, zbiór będzie dorodny. Gdy Nowy Rok mglisty - zjedzą kapustę
Moja Mama GotujeMuszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą to danie bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na
Poezja smakuRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne
zadanie-gotowanieUwielbiam przeróżnego rodzaju sałatki. Są kolorowe, pełne warzyw i owoców. Lekkie a zarazem sycące. Często z niczego może powstać coś pysznego. Eksperymentuję czasem
potrawyregionalneŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających
Poezja smakuProwansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Pozostałe: słoiczek anchois czarne oliwki 3 duże cebule 1 żabek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać
zadanie-gotowaniebył taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)łyżeczki nasion kolendry 3/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 papryczka chili 3-4 cm kawałek kory cynamonu 1-3 łyżeczki miodu 3-5 łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka
Pełny talerznaturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)obecność pozwala na sporządzenie z tej rośliny bogatego olejku, którym można smarować obolałe miejsca i uśmierzać bóle reumatyczne. Olejkiem takim, można również posmarować klatkę piersiową przy przeziębieniu i grypie. Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, zmniejszenie widoczności piegów i zniwelowanie przebarwień. Z octu, można również przygotować wzmacniającą płukankę do włosów, która zwiększy
Moja Mama GotujeNadal pozostanę przy swojej wcześniejszej opinii, że przygotowywanie sushi to nie jest łatwa sztuka i potrzeba nie lada wprawy, by było ono idealne. Osobiście nie należę
Be Fit Be Strongświeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie 0,5 litra białego wytrawnego wina 0,125 litra soku z cytryn liść laurowy liść limonkowy ziele szałwii(...)kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować
Kulinarny karnet ChristopheraŚ ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę
SzczyptaSmaQrobimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone(...)pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp, jego mięso
To Musisz WiedziećWłaściwie to ja nie bardzo lubię śledzie... nie jestem w stanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani
Kulinarne InspiracjeZa każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji
karmelowyświeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żółtka , ocet winny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w misce - całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się tworząc gładką i kremową masę. Krok 2. Na czubek małej łyżeczki nabieramy odrobinę(...)gładką i kremową masę. Na koniec przecieramy przez perlonowe sito, studzimy, dodajemy do majonezu, ewentualnie doprawiamy do smaku. Taki paprykowy majonez świetnie pasuje do grillowanych ryb oraz mięs. Smacznego
Moja Książka Kucharska