ryba w occie - 1786 przepisów (strona:96/120)

Pissaladiere. Pizza z anchois. 146

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki. Zazwyczaj... Chyba, że do pomocy wkracza dziecko i bezkompromisowo realizuje swoje zamiary. No cóż nie można przecież podcinać maluchom skrzydeł, prawda? ;) Danie smakowało mnie i mężowi, młodsza część(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Pozostałe: słoiczek anchois czarne oliwki 3 duże cebule 1 żabek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka octu balsamicznego oliwa z oliwek Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia dodać

zadanie-gotowanie
Keczup łagodny z cynamonową nutą 130

był taki, jakim go dzisiaj znamy. Pierwszy keczup, czyli "kee-chiap" (lub "ke-chiap") powstał w Chinach i z pomidorami nie miał nic wspólnego. Był to sos z marynowanych ryb i przypraw. Za sprawą angielskich kolonizatorów pod koniec XVII wieku trafił do Europy jako catsup, a później został przemianowany na ketchup. W następnej kolejności zawędrował do USA. Pierwsza wersja(...)łyżeczki nasion kolendry 3/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 papryczka chili 3-4 cm kawałek kory cynamonu 1-3 łyżeczki miodu 3-5 łyżek octu Pomidory i paprykę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne z ogonkiem, pokroić w kostkę. Pomidory przekroić na połówki, wyciąć zdrewniałe części, pokroić na kawałki. Warzywa przełożyć do garnka

Pełny talerz
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 115

naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo(...)obecność pozwala na sporządzenie z tej rośliny bogatego olejku, którym można smarować obolałe miejsca i uśmierzać bóle reumatyczne. Olejkiem takim, można również posmarować klatkę piersiową przy przeziębieniu i grypie. Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, zmniejszenie widoczności piegów i zniwelowanie przebarwień. Z octu, można również przygotować wzmacniającą płukankę do włosów, która zwiększy

Moja Mama Gotuje
Najlepsze domowe Sushi Futomaki z łososiem i cukinią 82

Nadal pozostanę przy swojej wcześniejszej opinii, że przygotowywanie sushi to nie jest łatwa sztuka i potrzeba nie lada wprawy, by było ono idealne. Osobiście nie należę

Be Fit Be Strong
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 231

świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.  Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia. Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce. Składniki: 3 świeże śledzie 0,5 litra białego wytrawnego wina 0,125 litra soku z cytryn liść laurowy liść limonkowy ziele szałwii(...)kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2 szklanki wody 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego   Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia.   Wykonanie:   Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka śledziowa z kiszonymi burakami 267

Ś ledzie, nasze polskie sushi, można je kochać lub nienawidzić :), a w  każdym domu znajdzie się co najmniej jeden sprawdzony przepis na tą wyjątkową rybkę

SzczyptaSmaQ
Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! 123

robimy to na bardzo małym ogniu. Kiedy i tak nasz barszcz trochę straci na swoim kolorze dodaj do niego jedną łyżkę stołową soku z cytryny i jedną łyżkę stołową octu. Ten trik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone(...)pozwoli ci zachować wszystkie witaminy oraz mikroelementy  w warzywach. Twoje posiłki będą na pewno o wiele zdrowsze i smaczniejsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak ugotować idealną zupę rybną? Głowa ryby jest najlepszą częścią do przygotowania zupy rybnej, pamiętaj o wyjęciu uczu. Możesz też dodać inne podroby takie jak płetwy czy ogon. Do zupy rybnej najlepiej nadaje się karp, jego mięso

To Musisz Wiedzieć
Marynowane śledzie z cebulą i rodzynkami 153

Właściwie to ja nie bardzo lubię śledzie... nie jestem w stanie zjeść takich w oleju z cebulą, które tradycyjnie robiło się w moim rodzinnym domu, ani

Kulinarne Inspiracje
Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring 262

Za każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji

karmelowy
DOMOWY MAJONEZ 105

świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żółtka , ocet winny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w misce - całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się tworząc gładką i kremową masę. Krok 2. Na czubek małej łyżeczki nabieramy odrobinę(...)gładką i kremową masę. Na koniec przecieramy przez perlonowe sito, studzimy, dodajemy do majonezu, ewentualnie doprawiamy do smaku.     Taki paprykowy majonez świetnie pasuje do grillowanych ryb oraz mięs. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Wieprzowina po seczuańsku 118

Wieprzowina po seczuańsku Zapraszam was dzisiaj na danie kuchni chińskiej, bo nie samymi tradycyjnymi, polskimi, świątecznymi potrawami człowiek (bloger) żyje przed Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię

Dorota Smakuje
Zupa śledziowa i ziemniaki gotowane w mundurkach. 160

Zupę śledziową uwielbiamy wszyscy. To dla mojej rodziny absolutne comfort food, czyli danie które jest jednocześnie tradycyjne i ma znaczenie sentymentalne oraz takie, do którego często

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tuńczyk w pieprzu 111

ładny kawałek tuńczyka (około 800 g), 2 łyżki pieprzu kolorowego grubo mielonego, 1 łyżka soli morskiej gruboziarnistej, 3 łyżki oliwy, 1,5 łyżki masła sos: 100

królestwo garów
Grillowany Tuńczyk z warzywami balsamico 107

Wiedząc już jak smakuje stek z tuńczyka z delikatnymi smakowo dodatkami, przepis tutaj , drugi kawałek swojego tuńczyka postanowiłam zrobić z wyrazistymi dodatkami w postaci warzyw balsamico

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 414

Kolejny pomysł na śledzia, tym razem przywieziony z Warszawy ze spotkania Przyjaciół Winiary „Świąteczne przetwory” – Śledzie z musztardą, gorczycą, majonezem i koperkiem. U

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię