ryba w occie - 1786 przepisów (strona:93/120)

Rolmopsy. 223

     Dzisiaj prezentuje Wam mój niezastąpiony przepis na rolmopsy. Kupując śledzie zwróćcie uwagę, by były one grube i mięsiste, gdyż z takich śledzi rolmopsy

Rozpustne gotowanie
Sałatka śledziowa z awokado / Avocado herring salad 245

Dziś coś typowo świątecznego. Szybka, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka śledziowa z awokado z dodatkiem kaparów i jabłka, świetnie sprawdzi się na każdym świątecznym

karmelowy
Hosomaki z łososiem 125

Swego czasu robienie sushi męczyłam z uporem maniaka, tylko po to by osiągnąć pożądany efekt i nauczyć się wielu sposobów jego przyrządzania. Hosomaki to rodzaj sushi

Mango Papaja
Śledź smażony w zalewie 159

Kolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie śledzie są

codojedzenia
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 185

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony

Karo in the Kitchen
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 170

Kolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to

My Culinary Art
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 187

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i

SzczyptaSmaQ
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 149

Święto Trzech Króli.Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu,cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada".Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym

W kuchni Karmel-itki
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 188

zaopatrzyć się np. w łososia norweskiego  z supermarketu, spróbujmy wybierać te, które są karmione naturalną paszą, jak np. zooplanktonem, rybami, krewetkami czy kałamarnicami. Obecnie na polskim rynku najzdrowszą rybą z rodziny łososiowatych jest dziki łosoś z Alaski, łowiony w wodach Pacyfiku. Zawiera on najwyższej jakości białka, witaminy, minerały i właściwe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Drugim, równie wartościowym gatunkiem(...)Beaty Śniechowskiej) Składniki: Łosoś w marynacie: Około 40 dag filetu z łososia ( u nas atlantycki) 2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego sól morska, czarny pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka plasterków z cytryny Mus z zielonego groszku: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 20 dag zielonego groszku (świeży lub mrożony) 2 łyżki klarowanego masła

Moja Mama Gotuje
Barszcz polsko-ukraiński 119

Największym zaskoczeniem był dla mnie przysmak i frykas zarówno malborskich zakonników, jak i reszty dworów zamkowych średniowiecznej Europy, a konkretnie - ogony bobrów. Wierzono, że mają one podobne właściwości, co ryby. Pozwalano także na spożywanie tego posiłku w czasie postu. Pod dachem twierdzy na północy Polski magazynowano zboże, w piwnicach owoce i warzywa. Malborski zamek był nie tylko niezdobytą warownią(...)kminku 5 ziarenek angielskiego ziela 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku Około 2 litry wody Sól, pieprz do smaku   3 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki cukru Śmietana (niekoniecznie) Przygotowanie: ·       Włóż  2 buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut

Moja Mama Gotuje
Tatar ze śledzia marynowany w wódce 801

Po grupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 143

przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut(...)ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 1-2 łyżeczki octu jabłkowego - w zależności od smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 1 goździk 1 nasionko kardamonu - lub szczypta kardamonu mielonego 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

Grunt to przepis!
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 221

Pyszna, klasyczna potrawa znana chyba praktycznie w każdym domu.  Lekko słone matiasy bardzo fajnie komponują się z pomidorową  słodko-kwaśną zalewą. Dodatkowo smak potrawy

Walijskie Pichcenie
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 94

wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else(...)jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks

Martyna Cooks
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 129

wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else(...)jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks

Martyna Cooks

Proponowane wyszukiwania