W moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem
Bon Appetit MałgorzatyW każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zalewie (po 400 g netto). Można kupić śledzie matiasy z beczki. Potem trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie. Najpierw przygotowałam zalewę z octem: Do garnka wlałam wodę z octem i cukrem. Dodałam listki laurowe, pieprz i goździki. Zagotowałam i wystudziłam. Śledzie przelałam zimną wodą, odsączyłam na sitku. Przełożyłam do miski i zalałam zimną zalewą. Miskę przykryłam folią spożywczą i wstawiłam(...)godziny. Teraz już można zajadać się pysznymi śledziami Skusicie się na takie śledzie? Mam nadzieję, że tak. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Na inne pyszne śledzie zapraszam do MENU: RYBY, ŚLEDZIE Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiZimowa sałatka z ogórków w zalewie octowej z czosnkiem, cebulą i pietruszką Zimowe sałatki w słoikach to idealny dodatek do obiadów w miesiącach, gdy świeże
Korniszonkigrzanki i kiełki Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki płynnego miodu 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny lub 1 łyżeczka białego octu winnego Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą(...)ręczniku papierowym, a następnie doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po około 1,5-2 minuty z każdej strony (w środku mięsko ryby powinno być lekko różowe) – lub minimalnie dłużej, wg własnych preferencji. Na półmisku rozkładamy sałatę i szpinak. Układamy pomidorki koktajlowe, grzanki, plasterki oliwek, piórka cebuli oraz ćwiartki jaja. Dajemy fileciki
Smaki Na Talerzułososia wędzonego – najlepszy byłby surowy, odpowiednio przyrządzony, jednak nie mamy dostępu do pewnej ryby, ze sprawdzonego źródła, nie hodowlanej i świeżej. Ryba do sushi musi być super świeża. Rybę można zastąpić smażonymi krewetkami, mięsem kraba, albo, w wersji, wegetariańskiej, serem tofu. Z pozostałych składników musi być ryż, dobrze ugotowany, kleisty, wymieszany ze słodko-kwaśnym dresingiem. No i warzywa: marchewka(...)ryżu Łosoś wędzony 2×100 g 1 marchewka 1 ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli Dresing do sushi 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda
Niedzielny kucharzAromatyczny, soczysty pieczony filet z łososia z bogactwem witamin w postaci świeżych warzyw i owoców to doskonały pomysł na pełnowartościowy lekki obiad. Składniki: 310g fileta z
Szalona Kuchnia EwelinyMała przymiarka do świąt Bożego Narodzenia. Sałatka świąteczna ze śledziami w buraczkach - idealna na Wigilię. A do tego kawałki sera feta, ziarna słonecznika i sos musztardowy
Kuchnia MagdaLenyMoi Drodzy, brzmi dość niewiarygodnie, ale co najważniejsze, smakuje wybornie! To bardzo smaczna i dość syta przekąska- przystawka! Pod warunkiem , że lubicie też buraki ćwikłowe! Ja
Z Kuchni Do KuchniDla niektórych już sama nazwa będzie dziwna, nie mówiąc o przygotowanej potrawie, ale cóż – różne są dziwactwa. Moim jest barszcz śledziowy. Może jest to bardziej chłodnik
mojewypiekiinietylkoDziś, rzutem na taśmę, ostatni w tym sezonie świątecznym przepis na wigilijnego śledzika. Jest on podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek
karmelowypiekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego znanego(...)kuchni używamy nasion kminu, całych lub utartych, często po wcześniejszym uprażeniu ich na patelni, by wydobyć z nich przepiękny aromat. Aromat kminu można opisać jako słodko – gorzko – ostrawy. O OCET RYŻOWY- Wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, najbardziej znany jest jako dodatek do ryżu, z którego przyrządza się sushi. Jest jednak wiele rodzajów octu ryżowego. Ocet na bazie sfermentowanego ryżu jest
ClauditteMissCookingformie sałatki – jest surowa ryba, są warzywa, są wodorosty. Może być też ryż lub makaron ryżowy. Zdecydowanie polecam tu improwizację – ważna jest jakość składników (jeśli używamy surowej ryby, koniecznie korzystajcie z miejsc, gdzie jest bardzo świeża – nie polecam supermarketów). Mój mąż podsumował michę jednozdaniowo: “chciałbym jeść to codziennie”. Lekko, pysznie, świeżo. Micha zdrowia z łososiem(...)łyżka pędów bambusa z puszki na osobę do dekoracji: sezam (u mnie czarny i biały), kolendra Sos do michy (na 1 osobę): 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka oleju sezamowego Makron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia filetujemy i myjemy. Wszystkie
Poezja smakurodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się znajdzie. Filety śledziowe solone a’la matjas SEKO przygotowywane są z ryb najwyższej jakości – ich mięsista konsystencja oraz charakterystyczny dla śledzi smak podkreślone zostały specjalnie skomponowaną zalewą smakową. Dawno nie jadłam tak smacznych śledzi. Muszę również przyznać, że nigdy(...)pewnością zaskoczą domowników lub gości swoim smakiem. Składniki: – 400 g filetów śledziowych solonych a’la Matjas firmy SEKO – 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego – 1/3 szklanki octu winnego czerwonego – 150 g śliwek suszonych – 2 czubate łyżki miodu – 10 goździków – 10 ziaren pieprzu – 3 liście laurowe – laska cynamonu Wykonanie: – Zagotować
To co kochambiałka pokroiłam w pierścienie i krążki. Cebulę pokroiłam w piórka , przelałam wrzątkiem na sitku i odstawiłam. Zrobiłam zalewę: W rondelku zagotowałam wodę i dodałam pozostałe składniki za wyjątkiem octu, który wlałam po przestudzeniu. Zalewę zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Śmietanę przelałam do dużego naczynia, dodałam przetarte żółtka i partiami prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam(...)było już spróbować tych pysznych śledzi Wspaniały kolejny przepis na śledzie, który polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Na inne, również smaczne śledzie zapraszam do MENU: RYBY,ŚLEDZIE... D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysi