ryba w occie - 1786 przepisów (strona:76/120)

Śledzie w sosie salsa 95

Śledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten

Kocham..lubię..gotuję..
Fińskie wigilijne smakołyki 110

około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy(...)godziny. Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego. Dressing musztardowo – koperkowy 50 ml oleju sałatkowego 1 dl musztardy Dijon 1 dl musztardy ziarnistej 1 dl octu winnego 100 g cukru lub miodu 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek) sól morska i pieprz do smaku Przygotowanie Olej mieszamy z musztardą i octem, dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji

Cztery Fajery
Fińskie wigilijne smakołyki 173

około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy(...)godziny. Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego. Dressing musztardowo – koperkowy 50 ml oleju sałatkowego 1 dl musztardy Dijon 1 dl musztardy ziarnistej 1 dl octu winnego 100 g cukru lub miodu 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek) sól morska i pieprz do smaku Przygotowanie Olej mieszamy z musztardą i octem, dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Terrina z łososia 131

  Wigilia czy ogólnie Święta Bożego Narodzenia są czasem ekperymentów kuchennych. Jeżeli macie ochotę przetestować coś nowego to zachęcam Was do wypróbowania. Może komuś opadnie szczęka

Szybko Tanio Smacznie
Jesienne warzywa z syropem klonowym 90

Zapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł(...)czerwona papryka pokrojona w w paseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa

Gosia gotuje
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 125

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy

Smakowity Blog Kulinarny
w zalewie paprykowej smażone śledzie... 142

Składniki: świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka cebula 4 sztuki średnie, papryka

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie po cygańsku 2254

Oto moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie po kaszubsku. 144

Śledzie... kto z nas ich nie lubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyszne rolmopsy bez skóry od A do Z 115

Niedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku.  Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy

Smaki Ewy
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 180

Dzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań

SMYKWKUCHNI
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 194

Wertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale..Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na

W kuchni Karmel-itki
Sushi poradnik krok po kroku 184

płomień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie zgasić płomień i nie ściągając pokrywki odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie należy przygotować awasezu. Do rondla wlewamy ocet i wsypujemy cukier oraz sól. Wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników sypkich. Nie gotować! Gotowy ryż przekładamy do dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych(...)glony nori staną się gumowate. Miskę z ryżem przykryć wilgotną ściereczką i przygotować pozostałe składniki. Co do sushi? Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej  —  łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej  —  węgorz lub obgotowanej  —  krewetki

Food Square
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 89

House gotowa. Idealna solo cheap nba jerseys na compatibility lekki lunch albo Map jako cheap nba jerseys dodatek do cheap NFL jerseys delikatnego mięsa albo Wholesale Miami Dolphins Jerseys ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad proofs(...)fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive oil (water) white

Martyna Cooks
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 120

pokusiłam się o ich przygotowanie pierwszy raz. Jeszcze się "nie przegryzły", a już je podjadam :) SKŁADNIKI: 10 płatów śledziowych  200 ml oleju 3 średnie cebule 5 łyżek octu 10 % 1 łyżeczka cukru 80 g przecieru pomidorowego 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy A jak to zrobić: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie, na około(...)jeszcze około 5 minut wszystko mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Odstawić do wystygnięcia. Filety ze śledzia odcedzić z wody, osuszyć na papierowym ręczniku i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę układać w szklanym naczyniu, na przemian z sosem. Odstawić do lodówki, żeby się "przegryzły

Kuchnia w opałach
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 111

sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad proofs it perfectly. Just(...)fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive oil (water) white

Martyna Cooks
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 107

sałatka idealnie to pokazuje. Kilka składników, odrobina krojenia, pół godziny pracy i pyszna sałatka gotowa. Idealna solo na lekki lunch albo jako dodatek do delikatnego mięsa albo ryby. Now there is a season for pears and I took advantage of it with pleasure! There is no better combination than pear and blue cheese, and my salad proofs it perfectly. Just(...)fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz , INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds Sauce: olive oil (water) white

Martyna Cooks
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 110

okrągłej formy Parmigiano Reggiano potrzeba aż 550 litrów mleka. Potem trzeba już  tylko czekać i czekać. Najlepiej smakuje podany w kawałkach ze świeżymi lub suszonymi owocami albo skropiony octem balsamicznym. Doskonale nadaje się też do zup, sałatek i dań głównych. Pogryzając go i delektując się jego idealnym smakiem oczami wyobraźni widziałam go jako składnik wielu dań. Można go podawać(...)Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele. My degustowaliśmy Parmigiano Reggiano 24 i 36 miesięczny Młodszy (o minimalnym okresie dojrzewania 12 miesięcy) dobrze skomponuje się z białym wytrawnym winem

królestwo garów
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 175

tych, jakie są dostępne w polskich sklepach! Są słodsze, bardziej kremowe, absolutnie niesamowite! Są również dosatkiem do najbardziej charakterystycznej potrawy z ryb espada com banana , czyli panierowany filet ryby pałasz ze smażonym na maśle bananem i dodatkami. Danie absolutnie warte skosztowania. Kuchnia na maderze to doprawdy raj dla smakoszy. Lepiej niż słowa opowiedzą o niej zdjęcia regionalnych potrawjakimi są m.in(...)żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana w gorącym naczyniu, w dużej

Taste Of My Day