żelaznych zapasów spiżarki. Świeże i lekkie, a marynowana fasolka to naprawdę wszechstronny dodatek! Można ją wykorzystać jako główny składnik śniadania, lunchu, zjeść na obiad , kolację – albo jako sałatkę do ryby lub jasnego mięsa. Mnie wystarczył tost z chleba na zakwasie i jajko w koszulce – to naprawdę genialny smak! Fasolkę wyrzucamy z puszki na sito, dokładnie płuczemy pod chłodną bieżącą wodą(...)cienkie plasterki. Pieprz marynowany rozgniatamy łyżką na mniejsze kawałki. Wszystko łączymy razem w misce. Szykujemy sos – w małym blenderze lub w misce, używając trzepaczki. Wrzucamy miód, ocet winny i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia miodu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, suszoną bazylię i oregano. Stale mieszając zawartość miski wlewamy cienką strużką oliwę – jak do majonezu – i ubijamy
Karo in the KitchenRyżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem(...)Składniki: Ryż 100 g ryżu basmati Uncle Bens 100 g ryżu kleistego do sushi 6-8 płatów nori Zalewa do ryżu 40 ml gorącej wody 40 ml octu ryżowego 20 g cukru 2/3 łyżeczki soli Dodatki: 200 g łososia (u nas wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone
SzczyptaSmaQRyba z selera, bezy z wody z ciecierzycy czy hot dog z marchewki.... Weganizm wciąż mnie zaskakuje. Ten niebanalny sposób na zweganizowanie popularnego dania fast food znalazłam na YouTubie i musiałam go wypróbować. Poniższy przepis bazuje na kilki innych i jest dostosowany do tego co miałam w kuchni. Nie spodziewałam się, że marchewka w bułce może(...)hotdoga. Składniki (4 porcje): 4 marchewki zbliżone rozmiarem do parówki 4 bułki do hotdogów 1/4 szkl wody 1/4 szkl sosu sojowego 1/4 szkl oleju 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz olej do smażenia ulubione dodatki Przygotowanie: Odkroić końce marchewki i je obrać. Można również je zaokrąglić
wegujemyzdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz(...)mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten
Kocham..lubię..gotuję..około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy(...)godziny. Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego. Dressing musztardowo – koperkowy 50 ml oleju sałatkowego 1 dl musztardy Dijon 1 dl musztardy ziarnistej 1 dl octu winnego 100 g cukru lub miodu 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek) sól morska i pieprz do smaku Przygotowanie Olej mieszamy z musztardą i octem, dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji
Cztery Fajeryokoło 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy(...)godziny. Podajemy pokrojony w cieniutkie plastry z dodatkiem dressingu musztardowo – koperkowego. Dressing musztardowo – koperkowy 50 ml oleju sałatkowego 1 dl musztardy Dijon 1 dl musztardy ziarnistej 1 dl octu winnego 100 g cukru lub miodu 4 łyżki pokrojonego kopru (średni pęczek) sól morska i pieprz do smaku Przygotowanie Olej mieszamy z musztardą i octem, dodajemy resztę składników. Dla zachowania konsystencji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWigilia czy ogólnie Święta Bożego Narodzenia są czasem ekperymentów kuchennych. Jeżeli macie ochotę przetestować coś nowego to zachęcam Was do wypróbowania. Może komuś opadnie szczęka
Szybko Tanio SmacznieZapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł(...)czerwona papryka pokrojona w w paseczki 1/2 pokrojonej drobno papryczki chili ( u mnie z pestkami) 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa
Gosia gotujeOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka cebula 4 sztuki średnie, papryka
W Mojej Kuchni LubięOto moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg
Tradycyjna kuchnia KasiŚledzie... kto z nas ich nie lubi?! oczywiście są i tacy ale ja śledzie bardzo lubię a jeśli są w pomidorach to sama pychota. Śledzie po
Radość kipiąca uśmiechem.Niedawno prezentowałam tuszki śledziowe w zalewie, dzisiaj prezentuję rolmopsy bez skóry wykonane od początku. Z rolmopsami bywa podobnie jak z tuszkami śledziowymi w słoiku. Kupujemy
Smaki EwyDzisiaj zapraszam Państwa na kuchnię azjatycką, przepyszne połączenia smaków i aromatów, tak odmienna od kuchni polskiej a taka smaczna i nietuzinkowa. Dla mnie to początek spotkań
SMYKWKUCHNIWertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale..Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała na
W kuchni Karmel-itkipłomień na mały i gotować przez 10 minut. Następnie zgasić płomień i nie ściągając pokrywki odstawić na kolejne 10 minut. W tym czasie należy przygotować awasezu. Do rondla wlewamy ocet i wsypujemy cukier oraz sól. Wstawiamy na mały gaz i podgrzewamy aż do rozpuszczenia się składników sypkich. Nie gotować! Gotowy ryż przekładamy do dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych(...)glony nori staną się gumowate. Miskę z ryżem przykryć wilgotną ściereczką i przygotować pozostałe składniki. Co do sushi? Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki
Food Square