ryba w occie - 1786 przepisów (strona:69/120)

Śledzie marynowane w occie / Herring marinated in vinegar 280

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej

karmelowy
Błyskawiczna surówka z kapusty 165

słoiczki małe chrzanu Wykonanie: Kapustę szatkujemy na szatkownicy. Marchew obieramy, trzemy na tarce jarzynowej. Cebulę obieramy, kroimy w pół księżyce, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. W rondelku zagotowujemy olej, ocet, cukier, sól mieszając aby cukier nie przywar do dna rondla po zagotowaniu zalewy dodajemy miód, dostawiamy do przestygnięcia. Do przestudzonej zalewy dodajemy chrzan dobrze mieszamy, wlewamy do kapusty. Dodajemy kminek(...)miejsce na 3 - 4 godziny. Wkładamy kapustę w wyparzone oraz suche słoiki, zakręcamy dekielki( nie gotujemy ) przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu do 2 miesięcy. Podajemy do mięs, ryb oraz do kanapek. Smacznego

kgwjanczewo
Śledzie po węgiersku 287

Jestem wielką fanką śledzi, a ten przepis należy do moich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli

Jadło i czytadło
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 164

Święta co prawda już za Nami, ja podaję jednak przepis na śledzika który gościł na moim świątecznym stole, ale równie dobrze posłuży jako sylwestrowe danie . Wszak

Z Majeczką w kuchni
Najlepszy śledzik według mojej mamy 334

świeża ryba prosto z kutra :) Nie mogłabym się nią zachwycać gdyby nie mama mieszkająca w Gdyni, bo nie ma co się oszukiwać, że te mrożone z marketu są pyszne. Ten śledzik jest idealny do ziemniaków w mundurkach bądź jako sałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki(...)płatów śledziowych * cebula * 2-3 ogórki kiszone * jabłko * łyżka octu * łyżka oleju * 200g jogurtu greckiego Przygotowanie : Śledzie pokroić w 3 centymetrowe kawałki. Jabłko, ogórki i cebulę posiekać w kostkę. Dodać olej i ocet, wymieszać. Odstawić na 20 minut, połączyć z jogurtem naturalnym

Magiczne Życie Marty
Makrela w teriyaki 178

Makrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na teriyaki dobrej jakości. Marynata będzie się też świetnie komponowała z podobnie przyrządzonym łososiem, pstrągiem łososiowym, halibutem czy nawet filetem(...)papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Pieczona dorada w pomarańczach 178

pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki i drugą marchewkę ugotowałem w osolonej wodzie, aby zrobiły się(...)pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki

Wyprawy kulinarne
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 130

panierce i morzu tłuszczu- oczywiści podane z frytkami lub co gorsza jako paluszki rybne (kto to w ogóle je?). Dziś prezentuję Wam przepis na danie właśnie z dodatkiem ryby w formie potrawki curry ze szparagami, pomidorkami i groszkiem oraz świeżym tymiankiem, który niestety już wyzionął ducha. W każdym razie - jest to proste, sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś(...)dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek  szalotka garść mrożonego groszku  pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej szparagi (pozbawione końców) oraz groszek. Smażę chwilę

Mango Papaja
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 182

elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole są pierogi . Tradycyjnie(...)jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryż do sushi 143

przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu do sushi nie można zastąpić zwykłym ryżem, basmati(...)dosłownie 1-2 godziny przed przygotowywaniem sushi.  Składniki (proporcja 1:2): ryż do sushi  woda sos do ryżu (na 0,4 kg surowego ryżu) 7 łyżek octu ryżowego  (lub gotowego dressingu do sushi) 4 łyżki zwykłego cukru sól do smaku Na samym początku ryż wsypać do miski i wlać wodę. Delikatnie za pomocą dłoni przemieszać

Ugotować
Sos tatarski mojej mamy 503

jogurt oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego(...)Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat sosu tatarskiego

Trzeci talerz
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 160

serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu . Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką . Składniki(...)komponują. Lubicie kotlety mielone z buraczkami ? To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad.  Domowy fast food w wiosennym wydaniu: pity

Chilli Czosnek i Oliwa
Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami 156

Śledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!  

Blog z Apetytem
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 303

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.    Składniki: 1

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania