Surówka z młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się(...)tutaj dojrzałe słodkie pomidory malinowe. Dzięki ich naturalnej słodyczy surówki już nie trzeba doprawiać cukrem. Oliwę można zastąpić olejem roślinnym, np. rzepakowym, zaś zamiast cytryny można użyć octu winnego, ale mi bardziej odpowiada smak soku z cytryny, wydaje się być bardziej delikatny i pasujący do młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty i pomidorów idealnie pasuje do dań grilla, gdyż jest
Kulinarne PrzebojeBez ubarwiania- to bardzo dobre marynowane śledzie. Jako przekąska albo podstawa do dalszych śledziowych zabaw. Według nas- IDEAŁY. Składniki ok 500 g solonych płatów śledziowych
OliveandThymejednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają o nasze zdrowie i urodę,dlatego warto jeść je nie tylko od święta.Spośród innych ryb poczciwy śledzik,jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą.Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne,że jako pierwsze znikną spośród innych potraw.Jedząc je łatwo można(...)stracić umiar,a trzeba uważać,ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych. Składniki: 8-10 płatów solonych śledzi 3 cebule 100-150 ml oleju 4 łyżki octu 10% 5 łyżek koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 3-5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe płaska łyżeczka ziaren gorczycy Wykonanie: śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze części. Do zakwaszania sosu Piotrek nie stosuje octu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiejsce. Uporawszy się z papierówkami i wiśniami, ruszyłam z zaprawami z pomidorów i ogórków. Przy okazji wpadło kilka słoiczków patisonów i marynowanego czosnku. No cóż, w domu pachnie głównie octem, ale za to zimą chętnie otworzy się coś pysznego. Jednak sklepowe zaprawy to nie to samo, co własne. Na pewno na blogu pojawią się przepisy na te marynaty(...)ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać i pokroić w słupki. Cebulę obrać i posiekać drobno. W garnku rozgrzać oliwę
Codzienna kuchnia niecodziennaMoją ulubioną rybą jest zdecydowanie dorsz, jednak ostatnio miała ochotę na łososia. Znalazłam przepis na całkiem ciekawego łososia w sosie miodowo sojowym z sezamem. Okazał się pycha! Podałam go z kaszą i szpinakiem. Całkiem zdrowy i smaczny obiad ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym: 3 filety z łososia ze skórą 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu(...)sojowego 1 łyżeczka octu z białego wina 1 ząbek czosnku sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś z sezamem w sosie miodowo sojowym: Łososia osuszamy, podsmażamy na oliwie z oliwek z każdej strony po dwie minuty. W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na sos, oprócz sezamu. Polewamy usmażonego łososia i smażymy z każdej strony do momentu aż łosoś będzie
Delusional TrineNajważniejszy jest jednak smak. Jest on typowy dla chutneya - mocny, słodko-kwaśny z charakterystycznym rabarbarowym aromatem. W Anglii chutney rabarbarowy tradycyjnie dodaje się do wędzonej lub pieczonej makreli. Ta ryba także w Polsce jest lubiana, więc spróbujmy następnym razem zjeść ją z takim dodatkiem. Chutney sprawdzi się także oczywiście w połączeniu z pieczonym drobiem, wędlinami i ostrymi serami (to zdecydowanie(...)jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu - jeśli macie pod ręką rabarbar, to za 15 minut poznacie ten smak :) Składniki: 500 g rabarbaru 1 średnia czerwona cebula 100 ml octu cydrowego lub z białego wina 200 g cukru 1,5 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić
zadanie-gotowanieświeżego, małego pora pokrojonego w cienkie paseczki (2 małe garstki) lub opcjonalnie kiełki soi bądź brokuła Farsz: Jest dowolny i opcjonalny, mogą to być owoce morza: krewetki, kraby, małże, ryby: tuńczyk, łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru(...)ośmiornica pokrojona w plasterki surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż Sos Okonomiyaki : 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego, opcjonalnie ketchupu 3 łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić
KreatywnePinyczas najwyższy zdradzić, jaka kuchnia w tym miesiącu będzie tematem przewodnim W Kuchni Wieczorem . Zapraszam Was na kilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne(...)oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi
W kuchni wieczoremłyżeczki musztardy, pieprz WYKONANIE Zalewa octowa: Solone śledzie zalać wodą na czas przygotowywania zalewy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na jednej łyżce oliwy. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać zeszkloną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Zagotować i mieszając zostawić na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i zalewę ostudzić (ja studzę na balkonie(...)zalewy odsączyć przez sitko, wybrać do wyrzucenia liście laurowe, ziele angielskie i nadmiar gorczycy, a cebulkę dodać do śledzi. Ananas i kukurydzę również odsączyć z soku i dodać do ryby. Na koniec dodać obrane orzechy, majonez, jogurt, musztardę i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby jeszcze doprawić (u mnie nie było to już konieczne, bo sałatka
Passions hobbies lifePyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5
Bajeczna KuchniaJak już wspomniałam na swoim fanpagu: ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba
Bon Appetit MałgorzatyProsta sałatka z kapusty i marchewki jest znana na całym świecie. Idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy do mięs i ryb. Coleslaw zrobiony według klasycznego przepisu jest zdecydowanie najlepszy. Nazwa coleslaw pochodzi od duńskiego słowa koolsla oznaczającego właśnie sałatkę z kapusty. W różnych częściach świata podaje się ją z wieloma dodatkami, jednak podstawowy przepis jest niezmienny. Właśnie tak przyrządzony coleslaw(...)lubimy najbardziej. Przepis na sałatkę coleslaw Składniki: mała główka białej kapusty, 2 marchewki, średnia cebula, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, dwie łyżki octu winnego, sól, pieprz. Zrób tak: kapustę, marchew i cebulę zetrzyj na grubych oczkach (kapustę możesz też poszatkować, jednak starta w sałatce sprawdza się dużo lepiej), dodaj majonez i jogurt oraz ocet, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj
Kulinarna Polskamalinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście bazylii oraz małą(...)pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze – jeśli sałatka jest jedynym daniem lub na cztery, jeśli jest dodatkiem (np. do piersi kurczaka czy ryby). Na sałatce układamy świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami
Poezja smakuKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkizachodzi (z małymi wyjątkami) jeśli wśród składników występuje pewna forma kwasu , która w ciastach pojawia się najczęściej w postaci kefiru, maślanki, kwaśnego mleka, śmietany, miody czy octu jabłkowego . Składniki te sprzyjają również szybkiemu uwalnianiu się węglanu sodu, dzięki czemu ciasto zostaje pozbawione nieprzyjemnego zapachu i smaku. Przy połączeniu sody oczyszczonej ze składnikami o odczynie kwaśnym dochodzi do natychmiastowej reakcji uwalniania(...)innych sypkich składników; możesz także utrzymać wilgotność polewy i zapobiec jej pękaniu, dodając do niej szczyptę sody oczyszczonej przed rozsmarowaniem po cieście; pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu i posmaku ryb - przez co najmniej pół godziny mocz surową rybę w litrze wody z rozpuszczonymi dwiema łyżkami stołowymi sody oczyszczonej; opłucz i wysusz mięso przed przyrządzeniem; pozwala uniknąć zważenia się gotowanego mleka
Trzeci talerzwiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi na przeszkodzie. Moje sushi nadaje się dla ciężarówek – a wiadomo, że w ciąży różne miewa się smaki, a potem cukry. To sushi nie podnosi poziomu(...)ryżem, bo zwyczajnie zawiera niewiele węglowodanów, a przyjemność jest na prawdę porównywalna. Składniki na 2 porcje / arkusze nori (krojone później na 8-10 kawałków): 500g kalafiora 2 łyżki octu ryżowego szczypta soli 2 arkusze nori 1/2 awokado 1/2 ogórka gruntowego 40g wędzonego łososia 20g serka almette inne dodatki wedle własnych upodobań, najlepiej o zdecydowanym i mocniejszym smaku (np. tykwa, sałata
DietologŚledzie z curry i ogórkiem konserwowym fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjne śledzie z curry, ogórkiem konserwowym i musztardą. Pyszne, klasyczne śledzie z curry z
Moja Książka KucharskaŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych potraw(...)Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiejszy przepis na śledzie w zalewie octowej, to świetna baza do wielu pysznych przekąsek. Możecie takie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki
NiePieprz.plSkładniki: filety śledziowe 1 kg, mąka pszenna 5 łyżek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, cebula
W Mojej Kuchni LubięNiesamowicie pyszne śledzie! Przynajmniej dla mnie i dla mojej rodzinki. Mięciutkie kawałki ryby w towarzystwie cebuli, sosu pomidorowego i rodzynek wyjątkowo nam posmakowały. Są proste w przygotowaniu i zawsze się udają ;) Przepis podpatrzyłam u Krysi i na kilku innych blogach, nieco je zmodyfikowałam do naszych potrzeb i wyszło pysznie. Polecam!!! Składniki na Śledzie po kaszubsku(...)śledzi (matiasów) 4 obrane cebule pokrojone w półcentymetrowe ćwierć plasterki 200 ml oleju 1 łyżka cukru 4 łyżki octu 5 łyżek koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy (pominęłam) 2 łyżki sparzonych rodzynek Śledzie moczymy ponad 3 godziny (ja moczyłam całą noc) zmieniając dwukrotnie wodę. Cebule smażymy na rozgrzanym oleju
Rozpustne gotowanieWigilia = ryby = śledzie. W naszym domu śledziożercą jest Piotrek. Może je jeść przez cały rok, ale w Święta Bożego Narodzenia, spożywa ich dużo więcej, każdego roku przygotowuje je w różnych odsłonach. W zeszłym roku były na Wigilię śledzie w pikantnej salsie . Polecam też przygotować śledziową sałatkę z burakami, albo sałatkę śledziową z morelami lub Sałatkę śledziowa z jarzynami . Ja najbardziej(...)lubię śledzie marynowane w occie. Ale w tym roku ja wzięłam śledzie w swoje ręce i specjalnie na Święta proponuję przygotować śledzie w nietypowej marynacie. Święta kojarzą mi się zawsze z zapachem cytrusów, właśnie te moje świąteczne śledzie zostały przygotowane w cytrusowej marynacie. Świątecznego klimatu oprócz skórki i soku z różnych cytrusów dodają tym śledziom pachnące goździki. Przetestowałam już
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej cebuli musiałam wykorzystać białą, więc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki(...)pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce, polać sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 2. W tym samym czasie przygotować salsę: pomidorki i cebulę pokroić w kostkę. Posiekać natkę i wymieszać z pomidorami i cebulą. Dodać oliwę
Pasja SmakuZakładam sukienkę.Włosy poprawiam.Próbuje je jakoś upiąc, ale są zbyt krótkie.Wsuwam nogi w baletki.Jeszcze dwie godziny.Docieram na miejsce.Biorę flet, rozgrywam się.Została
W kuchni Karmel-itki