Tatar ze śledzi 212Tatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów słoiczek małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju pieprz
Jemy Pijemy
Carpaccio z łososia i awokado z winegretem na occie z cydru. 215Dzień zakupów przedświątecznych, czyli trzy godziny spędzone w markecie, to coś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł
BaRepas
Ciasto z sokiem marchwiowym i delicjami 235domowych wędzonych ryb, oraz wódka z miskami haribo :) Ale najlepszą andrzejkową aurę stworzyło doborowe towarzystwo moich przyjaciół :) ...no ale wracając do tematu... w niedzielę musi być ciacho. W takim razie prezentuję takie w którym przemycam witaminki z soku marchwiowego :-P ;) no bo dziś należy uzupełnić niedobór witamin ;) Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka
Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka ze słoika – z bobem i fasolką 221bób z puszki odcedzamy na sicie, płuczemy po d bieżącą wodą i odsączamy. Przekładamy do miski. W kubeczku kręcimy sos winegret – wkładamy czubatą łyżeczkę musztardy, wlewamy łyżeczkę octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i cukru, dokładnie mieszamy. Stale mieszając zawartość kubeczka wlewamy cienką strużką oliwę, do połączenia i zemulgowania sosu – winegret powinien być gęsty. Gotowy sos mieszamy(...)oprócz nich? Do zielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki! A nawet ośmiornica albo krewetki z zalewy zrąbią z tej sałatki bardzo wykwintną pozycję. Do takiego zestawu smaków pasuje też
Karo in the Kitchen
Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 222sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy
Niedzielny kucharz
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 273mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego
codojedzenia
domowa musztarda jabłkowa na miodzie... 255jabłek wlać ocet jabłkowy, wsypać zmieloną gorczycę, wsypać gorczycę z moździerza i wszystko wymieszać do prowadzając do zagotowania wszystko zmiksować pałką blendera na jednolitą masę, musztardę włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wedlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika 249Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego
Food Square
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 373większością ryb) rewelacyjnie komponuje się koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie) Składniki: - 1/2 sałaty lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę) - 1 czerwona cebula - trochę soli Sos do sałaty: - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - ocet jabłkowy - oliwa
Smaczne Zdrowe
Śledzie po wiejsku 340Pyszne śledzie słodko-kwaśne odpowiednie na każdą imprezę i święta. Można przygotować je znacznie wcześniej i będą jeszcze lepsze. Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych 2
talerz przyjemności
Śledzie w sosie tatarskim 405składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu
Mix smaku
Śledziki Beatki 218Dziękujemy za pomysł.Pozdrawiamy serdecznie.Śledzik jest na jutro.Musi się przegryźć.Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy
Maminek kulinarny
Domowe sledzie 422zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego
Anioły w kuchni
Domowe śledzie 207zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego
Anioły w kuchni
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 992słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem(...)Następnie wymoczone filety kroimy na 4 lub 5 części i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba
Gotujemy i jemy