ryba w occie - 1786 przepisów (strona:61/120)

Pomysł na sałatkę: Panzanella z pieczonymi warzywami 140

sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Panzanella w nowym wydaniu My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy

Niedzielny kucharz
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 184

mięsa czy ryby. Lubicie cukinię? Ja bardzo! Przyrządzam często bigos z cukinii , cukiniowe placki , a nawet piekę ciasto z cukinią . Grillowana cukinia Składniki: 6-8 porcji 3 małe żółte cukinie 3 małe zielone cukinie 150 g koziego sera 3 łyżki pestek dyni sałata dwukolorowa 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oleju 2 lyżki miodu 3 lyżki octu winnego

codojedzenia
domowa musztarda jabłkowa na miodzie... 183

jabłek wlać ocet jabłkowy, wsypać zmieloną gorczycę, wsypać gorczycę z moździerza i wszystko wymieszać do prowadzając do zagotowania wszystko zmiksować pałką blendera na jednolitą masę, musztardę włożyć do wyparzonych słoiczków, pasteryzować z 10 minut, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, musztarda jest dobra po 2 tygodniach jak mocno przejdzie smakami - nam smakuje musztarda jabłkowa do wedlin, serów, mięs, ryb.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zimowe maki sushi z ryżem z kalafiora i słonecznika 158

Zamiast ryb wykorzystałem surowe zimowe korzeniowe warzywa, ryż zaś podmieniłem pastą z namoczonego słonecznika z kalafiorem. Więcej zdrowia i składników odżywczych to stanowczo to, czego potrzebujemy zimą. * SKŁADNIKI dla 4 osób Ryż z kalafiora i słonecznika: 1 szklanka słonecznika łuskanego 1½ łyżeczki soli 2 szklanki zimnej wody 1 mały kalafior 30 g pasty miso 2 łyżeczki octu ryżowego

Food Square
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 303

większością ryb) rewelacyjnie komponuje się koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie) Składniki: - 1/2 sałaty lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g na osobę) - 1 czerwona cebula - trochę soli Sos do sałaty: - 2 łyżeczki musztardy francuskiej - ocet jabłkowy - oliwa

Smaczne Zdrowe
Śledzie po wiejsku 275

Pyszne śledzie słodko-kwaśne odpowiednie na każdą imprezę i święta. Można przygotować je znacznie wcześniej i będą jeszcze lepsze. Składniki: 400 g solonych filetów śledziowych 2

talerz przyjemności
Śledzie w sosie tatarskim 320

 składniki* 300 g filetów śledziowych solonych* 4 ogórki konserwowe* 1 słoiczek marynowanych grzybów leśnych lub pieczarek* 2 małe cebulki* 4 łyżki majonezu* 3 łyżki jogurtu

Mix smaku
Śledziki Beatki 137

Dziękujemy za pomysł.Pozdrawiamy serdecznie.Śledzik jest na jutro.Musi się przegryźć.Kupujemy 0,5 kg filetów śledziowych Matjas, 0,5 kg cebuli, koncentrat pomidorowy 150 ml.Potrzebujemy

Maminek kulinarny
Domowe sledzie 354

zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)Składniki;12 solonych filetów śledziowych,czerwona cebula pokrojona w krązki,2 marchewki pokrojone w talarki,2 gałązki koperku /same listki/,Zalewa;400 ml wody,250 ml cukru pudru,2 liście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego

Anioły w kuchni
Domowe śledzie 122

zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:) Składniki; 12 solonych filetów śledziowych, czerwona cebula pokrojona w krązki, 2 marchewki pokrojone w talarki, 2 gałązki koperku /same listki/, Zalewa; 400 ml wody, 250 ml cukru pudru, 2 liście laurowe, 2 łyżki ziaren pieprzu, 1 łyżka ziaren kolendry, 2 łyżki ziaren gorczycy, 10 goździków, 400 ml białego octu winnego

Anioły w kuchni
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 925

słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem(...)Następnie wymoczone filety kroimy na 4 lub 5 części i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba

Gotujemy i jemy
Wigilijne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku cytrynowym 149

słodko, na ostro, z dodatkiem warzyw lub sosów śmietanowych. Jednak podstawowy przepis na śledzie, to solone filety, cebula, oliwa oraz kwaśny dodatek, na przykład sok z cytryny lub ocet winny. Dziś chciałam podzielić się z wami przepisem na wytrawne śledzie z cebulą marynowane w oliwie i soku z cytryny , które można serwować z różnymi dodatkami – według własnego upodobania - z czosnkiem(...)Następnie wymoczone filety kroimy na 4 lub 5 części i układamy w litrowym słoiku, przekładając je przyprawami. Na wierzchu układamy cebulę. Najlepiej podzielić składniki na dwie części i marynować ryby w dwóch słoikach. Tak przygotowane śledzie zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn wymieszanym z taką samą ilością oliwy. Ryby muszą się macerować minimum dwa dni w lodówce. Co jakiś czas trzeba

Korniszonki
Sałatka śledziowa „do wódki” 171

Przepis mojej mamy, która często ją robi na różne okazje. Polecam! Składniki na sałatkę śledziową „do wódki”: 5 płatów śledziowych matiasów słoik około 200 ml grzybów leśnych marynowanych w occie 3 duże ogórki konserwowe 2 średnie cebule olej pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszamy je i kroimy na kawałki. Cebule drobno(...)lodówki, aby smaki się przegryzły. W lodówce może stać do dwóch tygodni. [caption id="attachment_7947" align="aligncenter" width="1024"] Sałatka śledziowa „do wódki”[/caption] Zobacz inne sałatki z rybą w roli głównej: Warstwowa Sałatka Śledziowa Szuba Sałatka Ziemniaczana Z Tuńczykiem Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką Szybka Sałatka Z Tuńczykiem Sałatka Ze Szprotkami Na Krakersach Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka śledziowa z cebulką, papryką, kukurydzą i groszkiem 83

Bardzo smaczna sałatka śledziowa z cebulką, papryką, kukurydzą i groszkiem. Idealna na kolację, przystawkę lub świąteczny stół. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika :) Składniki: 4

Kocham..lubię..gotuję..
Wigilijna kolorowa sałatka śledziowa 262

ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i ziemniakami.  Składniki: 400g płatów śledziowych Matias 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy  6 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 por (biała część) 200g śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 łyżka sól pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej wodzie z dodatkiem octu

Szalona Kuchnia Eweliny
Letnia sałatka z łososiem, truskawkami i miętową nutą 128

wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 2,5 łyżki octu jabłkowego

Szalona Kuchnia Eweliny
w pomidorach z warzywami filety śledziowe... 135

Składniki: filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy Sos Tatarski 372

rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj.  Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka

Słodka Strona
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 209

łyżką octu balsamicznego i 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Jeżeli chcesz, aby smak dressingu był wyrazisty, nie doprawiaj zbyt intensywnie sałatki. W połączeniu z majonezem musztarda może być dodawana do np. świątecznych sałatek ze śledziem i jabłkiem, sałatek warstwowych, a w połączeniu z miodem i sokiem z cytryny tworzyć smaczną marynatę także do ryb

Codogara
Slodko-kwasny sledzik 107

Jutro "śledzik" trzeba go godnie uczcić. Z racji, iż strasznie lubię  ryby  - pod każdą postacią, koniecznie musiałam jakąś rybkę zrobić. Postanowiłam, że najlepszy na tą okazję będzie śledź w zalewie octowej z cebulką. A z racji, iż cebulkę lubię równie mocno jak śledzie dodałam ją  w podwójnych ilościach. Składniki:  1 kg filetów śledziowych a'la matias (takie(...)zwykłe ze słonej wody) 5 dużych cebul ok 0,75  litra octu 1/2 szklanki cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie oliwa z oliwek 1/4 szklanki wody Cebulę kroimy w piórka, szklimy na patelni z oliwą z oliwek. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, wlewamy ocet - gotujemy. Dodajemy cukier oraz wodę, czekamy aż ostygnie  - zalewamy pokrojone płaty śledziowe

dlaSmaQ
Marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb 162

moja ulubiona marynata do mięsa i ryb.  Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki  1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru  (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może(...)być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki stołowe Przygotowanie Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.  Mięso marynować minimum 3 godziny przed pieczeniem, ale im dłużej tym będzie smaczniejsze Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C Czas pieczenia zaleźy od rodzaju mięsa. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śledzie z rodzynkami w curry 159

Jak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy

UgotujmyTo.pl