ryba w occie - 1786 przepisów (strona:63/120)

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym 153

kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki(...)skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła

Poezja smaku
Sos chimichurri 156

Dziś na blogu ziołowy sos chimichurri, który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri(...)dwóch postaciach, jednej łagodnej i drugiej ostrej. Oczywiście ile gospodyń, tyle sposobów na chimichurri. Jest przygotowane na bazie natki pietruszki albo kolendry, oliwy z oliwek, octu winnego i czosnku. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu w słoiczku przez około dwa tygodnie. Moje pierwsze chimichurri przygotowałam na   warsztatach QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim . teraz postanowiłam

Kulinarne przygody Gatity
Słodko-kwaśne kotlety drobiowe. 187

Przepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć(...)Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu:  2 szklanki wody  3 ziarenka ziela angielskiego  2 listki laurowe  1/3 szklanki octu  4 łyżeczki cukru  szczypta soli Wymienione składnik zagotować.  kilka łyżek oleju  3 średniej wielkości   1 marchew  mały przecier pomidorowy "Pudliszki" Cebule pokroić

Praktyczna pl
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 193

przygotować w małym słoiczku - najpierw umieść w nim wszystkie składniki poza oliwą, wymieszaj, na końcu oliwę i energicznie wstrząśnij słoiczkiem.  ➤ Wariacje: Zamiast octu czerwonego czy białego możesz wykorzystać ocet balsamiczny, dodatkowo możesz też dodać do sosu łyżeczkę miodu - otrzymasz w ten sposób słodszy dressing.  Zamiast czosnku możesz dodać do sosu posiekaną drobno cebulkę szalotkę.  Zamiast musztardy możesz(...)połączeniu z zieloną fasolką szparagową - np. w tej sałatce z pomidorem i grzankami (dressing w wersji bez musztardy) Szczególnie polecam do sałatek z dodatkiem białej fasoli i ciecierzycy, ryb np. tuńczyka, anchois, jajka na twardo, z grzankami chlebowymi, z podsmażonym boczkiem, z szynką prosciutto, z figami, winogronami Do sałatki nicejskiej , z wiosennych warzyw i kaszy jaglanej , sałatki ogrodnika , tureckiej sałatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka nicejska 139

Podobno każdy ma swój sposób na sałatkę nicejską :) Składniki : - 1/2 główki sałaty lodowej, - 1/2 opakowania fasolki szparagowej mrożonej, - 2 - 3 ziemniaki, - 3 jajka, - 2 - 3 pomidory

Przepisy Mikołaja
Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami 159

Składniki: 1 wędzona makrela 2 ziemniaki 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 cebula dymka (razem ze szczypiorem) Sos: 1/2 szklanki śmietany 18% 1

Qchnia po prostu
Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane 117

Rolmops - połówka oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie

królestwo garów
Śledzie z rodzynkami i marchewką 267

Śledzie z rodzynkami i marchewką – to propozycja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Inspiracja: Moje smaki życia nr 12/2015. Śledzie z rodzynkami i marchewką –

Kulinarne Przeboje
ziemniaki ze śledziami na obiad... 170

Składniki: ziemniaki "sałatkowe" gotowane w mundurkach 1 kg, masło zimne 1/4 kostki, sól - do smaku, płaty śledziowe 8 sztuk, cebula biała 1 duża, cebula czerwona 1

W Mojej Kuchni Lubię
Prosta surówka z młodej kapusty 98

Sobota! Zamarzyła mi się surówka z młodej kapusty. Uwielbiam młodą kapustę! Surówka z młodej kapusty to popularna przystawka do letniego obiadu. Przyrządzam ją mięsa i ryby. Surówka świetnie sprawdza się również do grilla . Dzisiaj grillowaliśmy żeberka w miodzie , więc lekko kwaśna surówka z młodej kapusty świetnie do nich pasowała. Pogoda dopisała od samego rana. Zapowiadane upały jakoś nie mogą(...)łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego 3 łyżki kopru, drobno pokrojonego 100 ml natki pietruszki grubo pokrojonej 200 ml kwaśnej śmietany, gęstej 100 g majonezu 2 łyżki miodu 3 łyżki winnego octu 2 łyżki musztardysól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 4 rzodkiewki i koper do dekoracji Kapustę pokrój na ćwiartki, usuń twardą część i pokrój w piórka. Jabłka oczyść

codojedzenia
Łosoś w sosie teriyaki 72

Zazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z patelni, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  300 g filetu z łososia 1 łyżka ziaren sezamu Sos: 3/4 szklanki wody(...)łyżki octu ryżowego 3 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki sosu wymieszać razem (beż mąki). 2. Łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.  3. Następnie łososia wyjąć z marynaty

Danka Pichci
Śledzie po sułtańsku 151

ryb, ale polecam tak przygotowane śledziki. Można je przechowywać w słoiku w chłodnym miejscu do tygodnia, a najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień. Więcej przepisów na te rybki znajdziecie w zakładce Śledzie. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. Składniki 400 g filetów śledziowych 5 łyżek octu

O kuchni z uczuciem
Sushi z tuńczykiem z puszki 190

przygotowaniu tej potrawy.  Nie miałam również maty bambusowej a i tak sobie poradziłam, używając silikonowej podkładki pod talerze. Znawcy tematu zapewne wytknęliby mi brak surowej ryby, odpowiedniego ryżu i wasabi, ale dla mnie liczy się efekt końcowy a jest nim bardzo smaczna potrawa.   2 arkusze nori 150 g ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes(...)kawałek pora białej części (około 5 cm) 1  łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki mały kawałek zielonego ogórka garść szpinaku baby 1 łyżeczka masła sól pieprz 2 łyżki octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru Ryż opłukać, zalać 2 szklankami wody i od momentu zagotowania gotować 15 minut. W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, sól

Jadło i czytadło
DOMOWA MUSZTARDA 139

OCTEM , na około 48 godzin wstaw do lodówki. Po tym czasie gorczycę niezbyt dokładnie zblenduj- będzie przypominała francuską. TA MUSZTARDA JEST piekielnie ostra, jeśli lubisz łagodniejsze połącz ją z miodem.Możesz także przed zamarynowaniem uprażyć ziarenka gorczycy, znacznie łagodzi to smak. NA BAZIE TEGO przepisu dzięki różnym dodatkom możesz zrobić wiele rodzajów musztardy. Ja bardzo lubię koperkową (idealna do ryb

Kuchnia bezglutenowa Loli
Domowe sushi 214

eksperymentowania z sushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych(...)szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego ryżu spowoduje, że nori będę gumowate.PRZYGOTOWANIE ROLEK:Pamiętajmy

kulinarnyJa
Śledź w śmietanie z jabłkiem 127

przygotowania śledzi. Kupiłem tuszki śledzi, ale spokojnie można użyć gotowych filetów. Aby danie nie było zbyt słone namoczyłem śledzie przez 2 godziny w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek octu spirytusowego, który powinien sprawić, iż ości śledzi staną się miękkie. Następnie odciąłem ogony i płetwy grzbietowe i z tuszek śledzi wykroiłem filety, które pokroiłem w około dwucentymetrowe plasterki. Tak przygotowane(...)czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki na co najmniej

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania