Składniki: filety śledziowe 1,5 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 1 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, olej rzepakowy 5 łyżek, cebula
W Mojej Kuchni LubięStek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól
Wino Francja KuchniaTydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0
Atlas SmakówWarzywa Papryka czerwona Papryka żółta Cukinia Brokuł Marchew bio 2 sztuki Szpinak Pieczarki 250 g Brukselka 0,6 kg Rzodkiewki 2 pęczki Cebula 2x Czosnek 2 ząbki Mięso, ryby Mielony indyk 400 g Filet z kurczaka 2x Polędwiczka wieprzowa 0,7 kg Krewetki olbrzymie surowe, mrożone 0,4 kg Kasze, makarony Kasza bulgur 1 szklanka Kasza gryczana niepalona(...)Curry Dodatki: Sos pomidorowy 2x 0,7 litra Keczup 2 łyżki Orzeszki ziemne ½ szklanki Olej kokosowy 1 łyżka Olej 4 łyżki Masło 4 łyżki Sos sojowy 2 łyżki Ocet ryżowy 1 łyżka Ocet balsamiczny 4 łyżki Sól Pieprz Koszt całości około 120 zł Artykuł Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki pochodzi z serwisu
Niedzielny kucharzPrawdziwe sushi zjecie tylko w Japonii. Jednak aby skosztować tego przysmaku nie musicie ani jechać do kraju kwitnącej wiśni, ani wydawać majątku na zestaw sushi w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sprawdzą się żadne inne rodzaje ryżu, np. basmati czy jaśminowy. Sushi z pieczonym łososiem zdecydowanie należy do moich ulubionych. Nie zawsze mam dostęp do dobrych surowych ryb, które są kruche, świeżutkie i rozpadają się w ustach. Nie chcę ryzykować, dlatego najczęściej korzystam z pieczonego lub grillowanego łososia teriyaki. Zwijanie sushi może być świetnym sposobem na spędzanie wieczoru(...)łosia 6 płatów sushi nori - listki prasowanych alg morskich wasabi sos sojowy szczypiorek zielony ogórek sałata kremowy twarożek np. Philadelphia, Almette ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli MARYNATA DO ŁOSOSIA 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka tartego korzenia
cool and mintyCzasami nachodzi mnie ochota na śledzika, ale w domu nie mam na niego wspólników. Tym razem zrobiłam tę sałatkę, zabrałam koleżankę i pojechałyśmy do mojej Mamy
Cytryna&Co.też znalazł się w moim przepisie. Duży plus za to, że nie znajduje się w puszce, a w słoiczku. Ma prosty, idealny skład, pochodzenie ekologiczne i duże kawałki ryby. Coś przegenialnego! Użyty w poniższej sałatce smakował cudownie! Sałatka to oprócz warzyw i tuńczyka także kasza gryczana, pyszny sos, a także migdały. Całość smakuje wyśmienicie! Taka sałatka dobrze sprawdzi(...)łyżki kukurydzy w zalewie (Polski Koszyk) 1/2 słoiczka tuńczyka w sosie własnym (Polski Koszyk) kawałek papryki mała garść migdałów (Polski Koszyk) Sos: 1 łyżka octu balsamicznego jasnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotuj w 100 ml wody
Zdrowie na języku :Pobiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację Składniki: 300 g makaronu kokardki(...)zalewy świeże listki oregano 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz Sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki musztardy 1 duża łyżka octu balsamicznego 1 duża łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Najpierw zrobiłam sos: Czosnek zmiażdżyłam i roztarłam z odrobiną soli. Dodałam pozostałe składniki i wymieszałam. Makaron ugotowałam wg przepisu z dodatkiem
Kuchnia u KrysiTak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane
VioletoweKucharzenieŚledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki
Bajeczna Kuchniastole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być. Śledzie mimo że należą do ryb tłustych mają mało kalorii, zawierają dużo potasu, usuwają nadmiar wody z organizmu, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację, a zawarte w nich kwasy Omega 3 przyspieszają przemianę materii i spalanie(...)wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej. Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno.Do słoika układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność aż do braku śledzi :)Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy
Smaki EdytyGrillowanie i pieczenie na kamieniu solnym to inny od tradycyjnego sposób gotowania znany już w starożytnych kulturach. Zaletami przygotowywania potraw na kamieniu solnym zwłaszcza z mięsa i ryb jest to, że po nagrzaniu płyta kamienna utrzymuje przez dłuższy czas równomierną temperaturę a potrawy są soczyste i idealnie upieczone. Dodatkowo porcje mięsa nie kontaktują się bezpośrednio z płomieniem, dzięki czemu unika(...)które znajdują się wewnątrz bloków solnych. składniki: 1 duży filet łososia ze skórą (około 1 ½ kg) 1 Himalajski kamień solny do sosu/glazury 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki octu (ryżowego, jabłkowego lub białego wina) 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki czosnku w proszku ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 60 ml oliwy
naRuszcieDanie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa. składniki: 1 solony
Monia miesza i gotujeMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony(...)wersji całkowicie wegetariańskiej jest pyszny, pełen wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów, witamin, koloru i smaku. TOFU SŁODKO-PIKANTNE Srirachę mieszamy z miodem, sosem sojowym i octem ryżowym. Odstawiamy. Tofu osuszamy, kroimy w kostkę o boku około 1,5cm. Obtaczamy tofu w skrobi, nadmiar mąki strząsamy, odkładamy kostki na papierowy ręcznik. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy na niego
Karo in the Kitchen