ryba w occie - 1786 przepisów (strona:87/120)

Makaron z wędzoną makrelą 143

interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym(...)makrela 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie) 2 łyżki kaparów 2 garście czarnych oliwek 2 szalotki 1 natka pietruszki 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali) 1 łyżka octu z czerwonego wina świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw

Food Square
Panczkraut abo ciapkapusta (Śląskie danie regionalne na bazie ziemniaków i kapusty) 255

przi takim panczkraucie to sie wszysko warzi na oko kapusta- joł żech go robiōł ze kiszōnōm, ale idzie zrobić tyż ze świyżōm (stare kuchary dołwajōm dō ni trocha octu, żeby bōła fajnie kwaskowato) I tera, jak idzie o dodatki, to tyż mołcie połra wersji: wyndzōnka 19 wyndzōnka ze cebulōm ajnbryna 20 – fet 21 , mōnka 22 i trocha wody Kartołfle(...)trocha wody i wciepcie do kartołfli i kapusty. Jak byście niy mieli fetu, to mogecie jōm tyż zrobić na maśle klarowanym- taki panczkraut bydzie idealny we piōntek do pieczōnyj ryby. Smacznego   1 nic 2 ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 niej 4 dawniej 5 raz 6 mojej 7 mamy 8 był 9 podobno 10 każdą

Chop w kuchni
Śledź w sosie musztardowym light 246

Śledź dobry na wszystko !  ;) Pewnie nie każdy z was lubi śledzie, ja też nie jem ich za często, ale od dwóch tygodni ciągle miałam

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy 154

kasza jest już ugotowana i wystarczy przesypać ją z opakowania do słoika. Ze źródeł białka do sałatki możemy dodać: ugotowane warzywa strączkowe - soczewicę, ciecierzycę, fasolę, tuńczyka z puszki, pieczoną rybę czy mięso, które zostały z obiadu, jajka na twardo, ser mozzarella, ser pleśniowy, tofu.  Kiedy chcemy spożyć sałatkę, należy odwrócić słoik do góry dnem i przez chwilę wstrząsnąć. Następnie(...)kcal, B 23,7 g, W 9,3 g, T 25,5 g Składniki/ na 2 porcje: na sos: 4 łyżki oliwy Monini Classico, 1,5 łyżki białego octu winnego, 1 łyżka łagodnej musztardy, sól i pieprz 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 150 g zielonego ogórka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem i nowalijkami 135

Zdrowa, pełna witamin, dietetyczna sałatka z dużą ilością świeżych warzyw, jajek na twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem

Szalona Kuchnia Eweliny
marnowane śledzie w sosie tatarskim 154

        śledzie w tatarskim sosie Dania ze śledzi są nie tylko smaczne, ale tez ich przyrządzenie 

Miód i pieprz
Śledzie pieczone w sosie pomidorowym 142

międzyczasie poszłam do piekarni przy głównej ulicy, gdzie na zapleczu wypiekane jest pieczywo, a jego zapach niesie się po całej okolicy. Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko tego rynku, a czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz coś nowego w swojej okolicy(...)wypatroszonych świeżych śledzi (bez ogonów, głów i płetw) 500 g przecieru pomidorowego (passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym

Posadzone i zjedzone
Smażone rolady śledziowe do słoika 134

Smażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest(...)śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka soli 1,5 łyżki cukru 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego – gęstego ( cały mały

Ogrodnik w podróży
Gravlax – skandynawski marynowany łosoś 215

burakach, cukrze. Gravlax oznacza dosłownie z języka szwedzkiego ( gravad lax) pogrzebanego łososia. Proces marynowania trwa kilka dni. Gravlax może być przyrządzony tylko ze świeżego łososia (używanie tej nazwy dla ryb wędzonych, które można znaleźć w sprzedaży) jest nadużyciem. Prawdą jest natomiast, że gravlax zamarynowany rzeczywiście smakuje jak delikatnie wędzony łosoś, ale nic nie może mu dorównać. Czas poświęcony na przygotowanie(...)startych buraków (nie mogą być marynowane) – 3 – 4 łyżki soli (najlepiej morskiej gruboziarnistej) – skórka otarta z 1 cytryny – sok z połowy cytryny – oliwa – ocet balsamiczny – opcjonalnie rzeżucha i chleb pełnoziarnisty oraz sos chrzanowo-śmietanowy (4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżeczki ostrego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, odrobina oliwy, trochę soli

Pociąg Do Kuchni
Łososiowa ekstaza 157

począwszy na tych wytrawnych, skończywszy na słodkich - stanowi wtedy świetne "przełamanie" smaków. Wersja tatara, który prezentuję dzisiaj, nadaje się idealnie dla tych, którzy nie przepadają za surowym mięsem czy rybą oraz obawiają się surowych jajek, które najczęściej występują obok tatara. Postarałam się również tak połączyć poszczególne składniki, aby tatar miał różne tekstury - co stanowi niebywałą przyjemność podczas kosztowania(...)swoim przepisie użyłam wysokiej jakości tartego chrzanu firmy Ogródek Dziadunia - klik. Dodatkowo: 3-5 jajek (w zależności od ilości porcji - 1 jajko na 1 porcję) 2 łyżki stołowe octu sól morska czarny sezam kilka gałązek świeżego tymianku (do przyozdobienia) Wykonanie: Wykonanie tatara jest banalnie proste - łososia należy drobno posiekać, uważajcie jednak, aby nie zrobić z niego dziecięcej papki ani też

Garniec Magalie
Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty 174

Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny(...)Jogurt naturalny do podania Surówka    1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek  pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz        Przygotowanie:   1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez

Słodki Kompromis
Śledzie po kaszubsku. Najlepsze z rodzynkami. 424

Śledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec

Kuchnia z widokiem na ogród
Soczewica... 171

droższa, niż inne powszechnie dostępne rodzaje, ale uważa się, że jest lepsza w strukturze (zachowuje ja po gotowaniu), oraz smaku. Dzięki temu jest idealnym dodatkiem dla droższych składników, jak ryby, dziczyzna i kiełbaski. Czerwona soczewica rozdzielona : po ugotowaniu staje się treściwym pureé, dlatego jest wspaniała, jako zagęszczacz do zup i zapiekanek. Często jest gotowana z dodatkiem przypraw, w wyniku czego(...)można przechowywać i przygotowywać do zjedzenia praktycznie bezterminowo, najlepsza będzie w przeciagu roku od zakupienia. Gotowanie: Gotuj soczewicę w trzykrotnej jej objętości wody i unikaj kwaśnych dodatków, jak np. ocet. Czas gotowania jest różny i zależy od rodzaju soczewicy i jej wieku, dlatego warto sprawdzić instrukcję na opakowaniu, ale w przybliżeniu będzie to: - zielona i brazowa - 35-45 minut; - czerwona

Lejdi of the house
WEGAŃSKI MAJONEZ Z FASOLI 225

prostu zrobić wegański majonez!     Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu nie odmówię.      Tak, jak nie odmówię eksperymentów w kuchni i testowania przepisów wszelakiej maści. Taki już urok i "zawodowe" zboczenie(...)szklanka drobnej białej fasoli 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki zimnej wody 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego) 1-2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz biały sól do smaku Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc, aby napęczniała. Następnie dodaję sól  i gotuję

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z rukolą, truskawkami, fetą i prażonym słonecznikiem 222

pełnym słońcu bez chociażby odrobiny cienia wydaje się być nie do wytrzymania... Jednak nie dla wszystkich. W takie dni, gdy temperatura w cieniu osiąga 30 stopni czuję się jak ryba w wodzie. (szkoda, że my Górale do morza, lub chociaż porządnego jeziora mamy bardzo daleko). Uwielbiam upalne lato, woń suszącej się skoszonej trawy, hamak zawieszony mieðzy brzozami, książke i owocowy(...)prażonym słonecznikiem  (porcja dla 1 osoby)   garść liści rukoli 25g sera feta 8-10 średniej wielkości truskawek 3 łyżki ziaren słonecznika miód oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól i pieprz do smaku (ja nie używałam) Słonecznik  uprażyć na patelni, liście rukolii i truskawki dobrze przepłukać pod bierzącą wodą. Usunąć szypułki z truskawek, owoce pokroić w słupki

Zapiski Młodej Żony

Proponowane wyszukiwania