grilla! Składniki: 1 cebula drobno posiekana 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 szklanka świeżych truskawek lub malin (pocięte na ćwiartki) ½ szklanki dobrego czerwonego wina ½ szklanki dobrego ketchupu 1/3 szklanki octu z czerwonego wina 1/3 szklanki cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżeczki czosnku w proszku tabasco (opcjonalnie łyżeczka) 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól i pieprz(...)gotować jeszcze przez 25 minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić i całość przy pomocy blendera dokładnie rozmieszać do uzyskania jednolitej konsystencji sosu. Ten sos doskonale pasuje do wołowiny, ryb i drobiu. Sos do mięs z grilla z czerwonego wina i truskawek is a post from: naRuszcie.pl The post Sos do mięs z grilla z czerwonego wina
naRuszciekazdym razem gdy mam sprobowac tego specjalu mam w gardle wielka kluche. Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie. Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki. Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac i przyznam(...)puree z kalafiora skladniki: okolo 15 duzych przegrzebkow 1 lyzeczka curry sol morska, swiezomielony czarny pieprz maly kalafior lub pol wiekszego 30 g masla 2 lyzki mleka 100ml smietanki ocet winny oliwa z oliwek 100g rodzynek sultanskich 100g kaparow wykonanie: Kalafiora dzielimy na rozyczki. Maslo rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kalafior i podsmazamy go okolo 4 minuty. Dodajemy mleko i gotujemy
Przysmaki KarolkiSałatka na ciepło z selera naciowego i ravioli Ta pyszna sałatka na ciepło powstała zupełnie przez przypadek. Dzisiaj szukałam przepisu na duszony seler naciowy , gdyż w
KorniszonkiPowoli zaczynami myśleć o Bożym Narodzeniu. W każdym domu są potrawy bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Tym razem chcieliśmy podzielić się z Wami przepisem
Kuchnia od dwojgaPodróż w świat wyobraźni. Siedząc z ulubioną książką, odpływam w siną dal, unoszę się ponad chmury i pokonuję lata wstecz, setki i tysiące kilometrów, by móc
W kuchni Karmel-itkiOstatki.. Trwają od tłustego czwartku, aż do środy popielcowej. Zamyka je święto śledzika ;) Wtedy też przygotowujemy różne smakołyki i żegnamy karnawał, witając tym samym postnego
Z Majeczką w kuchniCzasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót
W kuchni Karmel-itkisłodkiem majonezem, ale nie mam pewności czy akurat ten przepis przywędrował do nas ze Skandynawii. Być może śledź po fińsku ma tyle wspólnego z Finlandią, co ryba po grecku z Grecją, niemniej jest niesamowicie smaczny. Proszę nie obawiać się dodatku cukru, gdyż słodki smak jest doskonale równoważony ostrością musztardy. Śledzia najlepiej przygotować dzień wcześniej(...)łyżki majonezu 1 czubata łyżka cukru pudru 2 łyżki musztardy (najlepiej sarepskiej) pęczek natki pietruszki sół i pieprz do smaku Zalewa octowa 1 litr wody szklanka octu 10% 2 liście laurowe 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka cukru 1 -2 cebule Śledzie moczymy kilka godziń w wodzie. W międzyczasie zagotowujemy wodę z octem, cukrem
Simple DishOśmiornica to taki delikates, który trudno jest podać tak,by wyglądał ładnie i elegancko na talerzu. To jednak nie jest istotne, bo dla konesera osmiornicy nie
Sztuka gotowania w/g SamiryBrak pomysłu na obiad? Brak chęci na gotowanie? Życie na speed’zie? To proponuję obiad w 20 minut, który idealnie się sprawdzi w powyższych sytuacjach. Dodatkowo
Fabryka pomysłówŚledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa
Zrób to smacznieSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaJogurtowy sos czosnkowy to idealny dodatek nie tylko do pizzy, ale wielu z nas uwielbia go jeść razem z pieczonym mięsem, z potrawami z grilla. Sos
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Caprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itkiDostałam od firmy Semco świąteczną paczkę olejów. Znalazły się w niej 4 oleje typu klasycznego: Olej Rydzowy Wielkopolski Olej Rzepakowy Wielkopolski Olej Ostropestowy Olej Lniany Oleje
Kuchnia w oparachŚledzie w marynacie ogórkowej to kolejny nasz przepis na wigilijne śledzie . U nas w domu na wigilijnym stole obowiązkowo muszą być śledzie, które podajemy w różnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: filety rybne 1,5 kg/płotki filety, boczek wędzony 20 dag, bułka tarta 3/4 szklanki, jajka 2 duże, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka
W Mojej Kuchni Lubięobiadu. Ta sałatka to coś, co robię na każdego grilla i zawsze znika. Bezmięsni jedzą ją równie chętnie i szybko jak mięsożercy do karkówki czy porcji kurczaka. Pasuje do ryby- jest odpowiednio kwaśna i zbalansowana. Ziemniaki sałatkowe- czyli typu A (o typach i rodzajach ziemniaków więcej przeczytacie TUTAJ ) obieram ze skórki i kroję na kawałki większe niż do zupy(...)sprawi, że pokrojona cebula nie zgorzknieje w trakcie schładzania sałatki. Najważniejszym elementem tej sałatki jest sos. Mieszamy 7 łyżek stołowych dobrej, neutralnej oliwy z oliwek z czterema łyżkami winnego octu. Pieprzymy i solimy do smaku, a następnie w oliwie z octem należy dokładnie rozmieszać kopiastą łyżkę pełnoziarnistej musztardy. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Sałatkę składam do kupy w zamykanym pojemniku, układając
Karo in the KitchenSkładniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie
SMYKWKUCHNI