Wegańskie sushi Sushi większości ludziom kojarzy się z ryżem i rybą zawiniętymi w nori. Czy to jedyna możliwość? Oczywiście, że nie;) Wegańskie sushi także jest przepysznym daniem, a menu można tworzyć w nieskończoność;) Ja po wielu próbach mam swój ulubiony zestaw warzyw. Ale warto za każdym razem robić inną wersję, by odnaleźć najsmaczniejsze dla siebie połączenie. Jedynym ‘must be’ jest(...)strata czasu. Ryż musi się kleić, inaczej nie zwiniemy ładnego rulonika. Kolejny obowiązkowy składnik to nori (czyli jadalne wodorosty; jedyne wegańskie źródło witaminy B12, tak przy okazji;) oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Warto używać tego o obniżonej zawartości soli (np. marki Kikkoman lub Lima). Gdy posiadamy jeszcze awokado, możemy już zrobić wegańskie sushi! Tak, ten jeden owoc zawinięty
Wegańska kuchnia orientalnaBezdeszczowa jesień - uśmiecham się na widok złocistych liści za oknem, na szum wiatru bawiącym się z nimi, na spacerujące parkiem za oknem przedszkolaki, ubrane w jaskrawe
W kuchni Karmel-itkiŚwięta pachną korzennymi przyprawami. W Święta musi być śledzik. A może tak śledzie korzenne? Nie każdy lubi to połączenie, ale Ci co lubią jednogłośnie twierdzą, że
Poezja smakureligijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale też składano bóstwom w ofierze, w różnorodnych intencjach, bądź jako element dziękczynny. Państwo to, ze względu na korzystny klimat, zawsze posiadało zasoby świeżych ryb, owoców morza, a także doskonałych owoców i warzyw. Już w czasach starożytnych Grecy uczynili z biesiadowania prawdziwą sztukę. Ucztom na ogół towarzyszyło obficie lejące się wino - które także stanowi jeden(...)grubo krojonych warzyw: dojrzałych pomidorów, ogórka, czerwonej cebuli pociętej w piórka, papryki, czarnych oliwek (najlepiej z pestkami, są bowiem bardziej aromatyczne), sera feta (nie "typu" feta), oliwy z oliwek, octu winnego, natki pietruszki, oregano, oraz soli i pieprzu. Składniki proste i sezonowe i z pewnością najlepiej smakują w słonecznej Grecji, gdzie ich jakość gwarantuje korzystny, śródziemnomorski klimat. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak. Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewka nie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze stanowic takze odrebne danie.Do przygotowania marchewkowego spaghetti uzylam Spiralschneider.Mozna jednak zwyklym obierakiem do warzyw pociac marchewke na wstazki,a potem w paseczki . Skladniki na 2 porcje(...)przykryciem okolo 5-7 minut.Marchew powinna pozostac al dente. w miedzyczasie oplukac roszponke i lekko odwirowac.Przygotowac winegret do salaty.Wymieszac 3 lyzki oliwy i z 1 lyzka cytryny lub bialego octu winnego i 1 lyzeczka miodu na gladka emulsje .Tuz przed podanie wymieszac roszponke z czescia winegretu. rozlozyc na talerzykach marchewke z roszponka.Polac pozostalym dressingiem.Posypac wg uznania i przeznaczenia : suszonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam
W kuchni Karmel-itkiWitam Was, kochani!Dziś mamy do przedyskutowania kwestię etykietek na słoik (ponownie)oraz przepisu na OGÓRKI WARSZAWSKIE. Tym razem zacznę od etykietek.Wczoraj, czyli w poprzednim poście
W kuchni Karmel-itkiAż ślinka cieknie na samą myśl o nadchodzących świętach i tych wszystkich potrawach, na które czekamy przez cały rok. Czas coraz szybciej ucieka, w sklepach
Bon appetit mon amie20 . 08.2018 Magda Sałatka nicejska to jedna z moich ulubionych sałatek, a to dlatego, że jest stosunkowo fit i naprawdę jestem w stanie się nią najeść
Smaczna StronaWcześniejsza wersja - klik : Już Wam wspominałam, że jak byłam małą dziewczynką to jedyne śledzie, które mi smakowały - to te na słodko. Do dziś takie lubię, dlatego
Di gotujeŚledzik na fioletowo to mój spontaniczny pomysł na sałatkę śledziową. Nazwę wzięła się stąd, że wszystkie dodatki do śledzika są fioletowe - w sumie mają kolor fioletowy
Kuchnia MagdaLenyostatnio spełniłam życzenie mojego ukochanego i zrobiłam mu na obiad schabowego (a nie przepadam), tym razem musiał się zgodzić moją propozycję:) Biorąc pod uwagę fakt, że uwielbiam ryby i owoce morza postawiłam na bezpiecznego łososia, którego nawet mój połówek toleruje. Postanowiłam poszukać czegoś innego niż zwykle i takim też sposobem trafiłam na przepis Asi z Kwestii Smaku , a że miałam(...)brązowego cukru 1/2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku, drobno starty 1 łyżeczka brązowego cukru (po zamarynowaniu) Składniki na sos: 1 mango 1 łyżka octu ryżowego lub winnego 1 łyżka soku z limonki 2 łyżeczki syropu klonowego lub brązowego cukru 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka oliwy mała szczypta soli lub 1 łyżeczka sosu rybnego
karmelowyciasta powinna wynosić 3 - 5 mm. Dwa kawałki ciasta ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nań rozłóż równomiernie szpinak, a na szpinak umieść łososia. Dodatkowo na każdym kawałku ryby połóż po dwie gałązki tymianku. Łososia przykryj kolejnymi kawałkami ciasta francuskiego. Brzegi sklej i podwiń do środka, tworząc poduszkę. Żółtko roztrzep widelcem i smaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Górę(...)rumiane (około 40 minut). Proponuję je wstawić do piekarnika na 20 minut przed rozpoczęciem pieczenia łososia. Sos buerre blanc: 2 szaltoki 60 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu winnego ½ kostki zimnego masła (100 g) kilka kropli soku z cytryny sól, biały pieprz do smaku Szalotki bardzo drobno posiekaj i przysmaż na patelni z rozgrzaną łyżeczką masła. Wlej
Food SquareTuńczyk to ryba o wysokich walorach smakowych i zdrowotnych. Zawiera dużo białka, witaminy z grupy B, witaminę A i D, minerały takie jak wapń, fosfor czy żelazo oraz tak ważne w naszej diecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem(...)garść czarnych oliwek opakowanie mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny Na sos 1000 wysp: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego (użyłam ketchupu z ostrą papryczką) 1 łyżeczka octu winnego pół łyżeczki cukru pudru pieprz Wykonanie: Sos: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem i schładzamy. Stek z tuńczyka oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i marynujemy około 15 minut
Smak mojej kuchniwyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie(...)należy przełożyć do miski ( legenda mówi, że najlepiej do drewnianej, ale plastikowa też będzie dobra), przykryć wilgotną ściereczką aby nie obsychał. Zaprawa na szklankę suchego ryżu: - 7 łyżek octu ryżowego - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki soli Składniki podgrzewać ze sobą do rozpuszczenia soli i cukru. Zaprawą polać ciepły ryż i dokładnie wymieszać. Dodatki: - 1 ogórek ( fragment ogórka wężowego
kawawszklance