Chociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe
W kuchni Karmel-itkiTo danie ma wyraźnie orientalny charakter ale jeśli tyko macie składniki jest naprawdę proste w przygotowaniu. A efekt jest lepszy niż bardzo dobry. Możecie zjeść to
nietylkopasta.plchiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis(...)Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp
Niedzielny kucharzchiński jest podawany. Danie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zaliczany jest do grupy kanonicznych potraw kuchni amerykańskiej, ale inspirowane jest kuchnią chińską, gdzie sposób smażenia różnych mięs, w tym ryb, w glazurze pomarańczowej jest bardzo popularny. W Stanach chrupiący kurczak w pomarańczowej glazurze nazywa się Orange chicken . Przepisów jak go zrobić znajdziecie dziesiątki. My sprawdziliśmy kilka i ostatecznie wybraliśmy przepis(...)Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny lub octu Przygotowanie: Krok 1 Osusz filety z kurczak, pokrój wzdłuż na paski, a następnie w poprzek na dość drobną kostkę (wielkości kęsa). Krok 2 Wbij do misy jajko, rozmieszaj rózgą. Wsyp
Niedzielny kucharzwszystkim podniebienie, bo smakuje naprawdę znakomicie. Najlepsze są na wiosnę, jak sama nazwa zresztą wskazuje:) Nasze polskie sajgonki to jedna z tych nazw w stylu fasolka po bretońsku i ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun(...)makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny 1 łyżka cukru lub miodu Ząbek czosnku Łyżeczka oleju sezamowego Papryczka chilli Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od przygotowania omletu. Rozbij jajka i lekko ubij rózgą
Niedzielny kucharzodporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców(...)gotowanej już potrawy. Co możemy dodać do barszczu, aby zachował swój czerwony kolor? Aby barszcz zachował swój intensywny kolor czerwony należy dodać odrobinę soku z cytryny, czy octu najlepiej balsamicznego. Problemy z barszczem* Za kwaśny - gdy barszcz jest zbyt kwaśny najprościej jest dosypać do niego trochę cukru. W przypadku gdy zamierzamy zabielić barszcz można dodać słodką śmietankę co zneutralizuje
Ciastka - domowe słodkościPizza bianco z łososiem! Kto lubi pizzę? Nie znam osoby, która nie lubi pizzy. Moje dzieci uwielbiają pizzę. Ja zresztą też, choć minęły te czasy, że
codojedzeniaoraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru – karp. Ponadto na stole musi się znaleźć coś słodkiego – w moim domu obowiązkowo sernik z pomarańczami i białą czekoladą oraz kutia z bakaliami(...)staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy w natłoku świątecznych obowiązków. Pierogi doskonale
Cztery Fajeryalbo nawet na kolację – pełne danie, które na pewno nie pozostawi Was głodnymi. RYBA Makrelę obieramy ze skórki, dzielimy na pół, pozbawiamy kręgosłupa a z nim wszystkich ości. Mięso ryby dzielimy na małe fragmenty, ości wybieramy. Odstawiamy. SZPARAGI Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końców, kroimy w 3-4cm kawałki. Wrzucamy do miski, podlewamy oliwą, solimy i pieprzymy. Dokładnie otaczamy szparagi(...)pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. SOS Wszystkie składniki sosu łączymy w blenderze lub ręcznie – jeśli winegret mieszacie ręcznie, zaczynamy od połączenia musztardy z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i cukrem, następnie – stale mieszając ubijaczką balonową – dolewamy powoli oliwę, jak przy robieniu majonezu. Sos powinien być aksamitny i gęsty. Solimy i pieprzymy do smaku. Szczypior
Karo in the Kitchenhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Znacie olej rydzowy (tzw. olej z lnicznika siewnego, olej z lnianki, olej kamelinowy)? Kiedyś był dość popularny
Di gotujeŚwięta tuż, tuż a śledzie są wręcz niezbędnym dodatkiem na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Proponuję je w troszkę innej formie niż tradycyjne marynowane, bo z
karmelowyW szale przedświątecznego gotowania odkryłam w lodówce paczkę śledzi w oleju. Szkoda byłoby gdyby się zmarnowały, więc wyszukałam w internecie przepis na ich szybkie przygotowanie. Traf
karmelowyMuffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z
SzczyptaSmaQ