Dzisiejszy przepis pochodzi warsztatów na Pikniku BlogerChef'a przy okazji Wielkiego Finału BlogerChef'a ( pełna relacja ), które prowadził sam Adam Chrząstowski. Jestem bardzo rada, że
W kuchni Karmel-itkiNawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną cebulką Kotlety z ciecierzycy i pieczonej marchewki to przepis uniwersalny, który robiłam już w różnych wersjach smakowych (np. indyjskiej(...)łyżki pasty tahini, sok z 1/2 cytryny, mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki
Chilli Czosnek i OliwaGonimy za modą - ubraniową, kulinarną, językową. Gonimy za tym, co popularne jest w innych krajach, a nie skupiamy się zbytnio na tym, co oferuje
W kuchni Karmel-itkiprzygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle Bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Dlatego uważam, że Śledź na trzy sposoby to kompilacja optymalna. Szczególnie dumy jestem(...)ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu winnego 80 ml oleju roślinnego sól, pieprz Przygotowanie: Jeżeli śledzie są za słone namocz je w mleku, aż stracą słoność. Następnie osusz i pokrój
kuron.com.plsmak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim. Dobre gazpacho = dobre pomidory Nie ma gazpacho bez dobrych pomidorów. Jest to typowo letnia potrawa, dlatego też użyjcie do niej najsłodszych pomidorów, jakie(...)Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów (polecam odmianę malinową) 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na 4 kawałki 3 ząbki czosnku, przeciśnięte (lub mniej, gazpacho jest dość czosnkowe) 4 łyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki
Chilli Czosnek i Oliwadekoracji smażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy z boku. Na maśle podsmażamy cebulę, łyżeczkę cukru i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy się zrumienią dodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek. Po kilku minutach smażenia zalewamy grzyby bulionem i gotujemy 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Białą część pora kroimy w cieniutkie(...)wiaderku (na sernik) łyżeczka żelatyny rozpuszczona w gorącej wodzie 50 ml śmietany tłustej 36% 2 łyżki chrzanu pół łyżeczki miodu szczypta soli Przepis na mus chrzanowy do polania ryby Mieszamy ser z chrzanem, śmietaną i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatyną. Doprawiamy solą i miodem i wkładamy na stężenie do lodówki Pęczak z suszonymi owocami cebula drobno pokrojona kostka masła
Ugotowane pozamiatanePrzepis pochodzi z książki "Dieta Mind. Sposób na długie życie" Mikołaja Choroszyńskiego i jest lekko przeze mnie pozmieniany. Burgery z łososia i szpinaku, z dodatkiem płatków
Kuchnia MagdaLenyKolejny weekend Karmel-itce upłynął pod znakiem gotowania we wspaniałym towarzystwie.W piątek po południu odbyły się bardzo przyjemne, pełne zabawy i śmiechu warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim
W kuchni Karmel-itkiŚwiąteczne śledzie czas zacząć przyrządzić. Uwielbiam śledzie i zawsze robię ich kilka rodzajów. Wyjadam je prosto ze słoika. Zwłaszcza śledziowe koreczki czyli inaczej rolmopsy łatwo chwycić
codojedzeniaZobaczcie jakie przepisy polecamy na pożegnanie roku i przywitanie nowego w gronie rodziny, przyjaciół, znajomych z grilla, zimowego grilla.Grillowane krewetki JumboTe marynowane krewetki z grilla są
naRuszcieCzasami mam takie dni, że po prostu nie chce mi się gotować, a wypadałoby coś zjeść. Tuńczyk z puszki zawsze mnie ratuje. Cała rodzina lubi tuńczyka
codojedzeniaMam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć śledzi 😀, obiecuję, że to będzie ostatni przepis przed Świętami! Co ja na to poradzę, że w grudniu dopada mnie
Kulinarne przygody GatityOd czasu do czasu, warto skusić się na odrobinę przyjemności. Jako dietetyk, nie ukrywam się z tym, że lubię dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiam gotować, tworzyć
Be Fit Be Strongmoich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz słów(...)kwasku cytrynowego 1/3 łyżeczki cukru pudru 100 g śmietany 36%- ja używam śmietany marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać 2 jajka pół łyżeczki octu winnego odrobina masła- do wysmarowania kokilek Dekoracja: suszone owoce goji- opcjonalnie suszona żurawina, bądź inne suszone owoce drobno zmielony pieprz cayenne mus groszkowy- w przygotowaniu jest instrukcja jak go wykonać
KreatywnePinyI to jest zdecydowanie ta część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym
Mango Papaja