Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na
Food Squaretablicy Mendelejewa i bez wielu ceregieli. Z kilku łatwo dostępnych składników. Do domowych spring rolls i sajgonek . Do smażonych czy pieczonych ryb, żeberek, krewetek i kurczaka (np. tego , tego lub tego ), do panierowanego tofu. Do ryżu z warzywami albo nawet do maczania frytek . Domowa wersja sosu słodkie chili będzie zawsze lepsza niż ta kupiona w sklepie! Mój sposób(...)sobie czystą, wyparzoną butelkę ze szczelnym korkiem jeśli zamierzamy sos trzymać dłużej. Jeśli planujecie zużyć sos chili w przeciągu tygodnia – wystarczy słoik. Do małego rondelka wlewamy 120ml wody. Dodajemy ocet ryżowy, cukier, płatki chili, drobniutko posiekany imbir i czosnek. Stawiamy rondelek na mały ogień i zawartość podgrzewamy. Mieszamy co jakiś czas do rozpuszczenia cukru. W małej miseczce mieszamy dwie łyżki
Karo in the KitchenMiodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze lub w wodzie, do stanu al dente(...)bardziej zawarte, a nie wodniste białko. Jeśli nie wiecie, jak wiekowe są Wasze jajka, dla bezpieczeństwa i lepszego ścinania białka można dodać do wody łyżkę soku z cytryny albo octu ryżowego – nie będą wyczuwalne. Porcje gorącej fasolki rozkładamy pomiędzy talerze, na szczycie każdej kładziemy jajko w koszulce. Posypujemy je solą i odrobiną płatków chili, podajemy od razu. PS.: Fasolki
Karo in the KitchenChrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie
Niedzielny kucharzUwielbiam gotować sezonowo! Zawsze staram się korzystać z tego bogactwa, które daje nam natura i które mam we własnym ogródku, albo kupuję na ulubionym targu. Wiosną
Ostra na SłodkoW czasie, gdy większość znajomych narzeka na panujące za oknem upały – ja jestem przeszczęśliwa! Tak, tak dobrze czytacie! Ci z Was, którzy są ze mną
Ostra na SłodkoW wielu kulinarnych szoł gdyby ktoś podał taką sałatkę, padłyby gorzkie słowa w stronę kucharzyny amatora. Bo przecież nie sztuką jest położyć chłodne warzywa na chłodnym
Right Behind The KitchenPoledwiczka, krewetki, ryż, jajka i groszek. Wystarczą cztery składniki, żeby zrobić szybkie i pyszne danie. Tajemnica smakowitości smażonego ryżu yangchow tkwi w jajkach:) Czas: 25 minut
Niedzielny kucharzN ie wszystko co dobre szybko się kończy :). Z warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie można czerpać garściami, zwłaszcza po otrzymaniu szczegółowych przepisów na potrawy, przygotowywane
SzczyptaSmaQminut. Jabłka przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę (również razem ze skórką), dodać do garnka. Przyprawić solą i miodem. Udusić do miękkości. Na końcu przyprawić octem winnym oraz ewentualnie doprawić solą i cukrem według smaku. Gorący chutney nakładać do wyparzonych słoików (powinno wyjść 3-4 słoiczki od dżemu.) Zakręcone słoiki odstawić do góry dnem do wystygnięcia. Garnki(...)Rękojeść noża wykonana jest z drewna pakka, które jest mieszanką różnych rodzajów drewna egzotycznego. Ten duży nóż idealnie sprawdził się w mojej kuchni do krojenia mięsa czy tuszek ryb, z którymi, jak wiadomo, czasami trudno sobie poradzić w przypadku dużych okazów. I nóż, i garnek w pełni spełniają moje oczekiwania. Od sprzętu, z jakiego korzystam w kuchni, wymagam nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennaJeden z symboli kuchni południowej Francji, sałatka nicejska, to według mnie idealna letnia sałatka. Jest lekka i pożywna, z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Możemy ją
Chilli Czosnek i OliwaNiezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny
Niedzielny kucharzF ioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami
SzczyptaSmaQjedzenia . Pochodzący z Warmii i Mazur producent octu i musztardy rozsmakowuje w unikalnych produktach dzięki przywiązaniu do domowych, sprawdzonych receptur . To, co odróżnia OCTIM od innych producentów musztard i octów, to pasja i zaangażowanie, które uwidaczniają się w działaniu firmy od samego początku jej istnienia, czyli 1965 r. Polecam produkty Octim Zapraszam Was na przepis i… kilka słów(...)dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które
Słodkie okruszki